МОК се хвърли в защита на боксьорките-мъже - били жертви, заговори се и за дискриминация


МОК се хвърли в защита на боксьорките-мъже - били жертви, заговори се и за дискриминация
Снимка: GettyImages

1596 0

Международният олимпийски комитет (МОК) и Боксовият отдел на Игрите в Париж 2024 публикуваха съвместно изявление на фона на противоречията около участието на Имане Хелиф.

"Всички спортисти, участващи в турнира по бокс на Олимпийските игри Париж 2024 г., отговарят на правилата за допустимост и участие в състезанието, както и на всички приложими медицински разпоредби".

Хелиф беше дисквалифицирана от Световното първенство през 2023 г., след като се провали на неуточнен тест за допустимост на пола. Всъщност алжирският боец ​​Хелиф е един от двамата боксьори - заедно с двойния световен шампион на Тайван Лин Ю-тинг - в центъра на голям спор в Париж, след като бяха дисквалифицирани от миналогодишното Световно първенство. Имане отказа по-рано днес италианска боксьорка след смао 46 секунди на ринга. Именно и след този двубой редица фенове, а и спортни организации възроптаха за допускането им на Игрите.

Още: 2 стъпки до златото: Новак Джокович преодоля контузия и брутално изоставане - на полуфинал е на Игрите в Париж (ВИДЕО)

МОК стои твърдо зад решението си

"Всеки човек има право да практикува спорт без дискриминация. Всички спортисти, участващи в боксовия турнир на олимпийските игри Париж 2024, спазват правилата за допускане и участие, както и всички приложими медицински правила, определени от Боксовото звено на Париж 2024 (PBU). Както и при предишните олимпийски състезания по бокс, полът и възрастта на спортистите се определят въз основа на техния паспорт", гласи част от текста, като се отбелязва, че правилата са били същите и при предходни състезания.

"Тези две спортистки станаха жертви на внезапно и произволно решение на IBA. Към края на световното първенство на IBA през 2023 г. те бяха дисквалифицирани без никаква надлежна процедура"

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

"В репортажите се появи подвеждаща информация за две спортистки, които ще се състезават на олимпийските игри в Париж през 2024 г. Двете от много години се състезават на международни състезания по бокс в категорията за жени, включително на олимпийските игри Токио 2020, на световни първенства на Международната боксова асоциация (IBA) и на турнири, организирани от IBA.

Още: Ударите на мъжете са много по-силни от тези на жените: БОК с жалба и категорична позиция за скандала на Игрите

Правилата за допустимост не трябва да се променят по време на текущо състезание, а всяка промяна на трябва да следва подходящи процедури и да се основава на научни доказателства", гласи още част от изявлението.

Още: Причината, поради която Имане Хелиф може да се състезава в Париж, въпреки неиздържания тест за определяне на пола

Антъни Иванов не защити Петър Мицин, но се притече на помощ на Леон Маршан в Париж 2024

Красен Кралев изригна мощно срещу Олимпийските игри: МОК допусна мъже да пребиват жени!

Българка може да се изправи срещу боксьорка от "третия пол" на Олимпийските игри

Осъдиха коментатор за думите "пере, чисти и мие" на Игрите в Париж

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички