Не просто рожден ден, а сбъдната мечта! Валентина Георгиева е на ФИНАЛ в спортната гимнастика


Не просто рожден ден, а сбъдната мечта! Валентина Георгиева е на ФИНАЛ в спортната гимнастика
Снимка: LAP.bg/ Lubomir Asenov

320 0

Навръх 18-тия си рожден ден Валентина Георгиева изпълни една от мечтите си - надживявайки ужасяващите контузии и тежкото възстановяване, родната гимнастичка се класира за финал на прескок на Олимпийските игри в Париж 2024

Суперзвездата на българската гимнастика записа резултат 13.999 и, макар да беше ощетена, точките стигнаха за позиция №9. Три американки обаче влязоха в топ 8, а по правилата на Игрите в индивидуален финал не може да има повече от двама представители от една страна. 

По този начин, Георгиева влиза във финала на прескок и се превръща в първата българска спортна гимнастичка с индивидуален финал от 1992 година. Тогава, в Барселона Силвия Митова е част от финала в многобоя. 

Интересен факт е, че Валя е единственият представител на Европа във финала на прескок. 

Очаквайте подробности! 

Състезанието на Георгиева и как стигна финала?

Родната представителка записа много силен резултат на прескок - средна оценка от 13.999. Но оценката ѝ можеше да е много по-висока, ако съдиите не бяха показали прекалено нисък резултат в първото ѝ изпълнение. 

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

След първата сесия за деня, тя запази челното място, но постепенно след изиграването на всяка дивизия, позицията ѝ се променяше. Особено тежка беше 3-та дивизия, в която тя бе изместена от 3 американки, начело със Симон Байлс. 

Така се стигна до следната ситуация - преди последната дивизия в многобоя, Георгиева трябваше да се надявам максимум 1 състезателка да даде по-добър резултат на прескок. 

Още в първата ротация Ребека Андраде я изпревари с резултат 14.683. Останалите състезателки, които се бореха за място във финала, обаче не успяха и Валентина Георгиева остана на 9-та позиция. 

Заради правилото, че не може във финал на индивидуален уред да участват повече от 2 участнички от една страна, една от американките отпада за финала, а Георгиева влиза в топ 8 и ще вземе участие във финала. 

Това е първи финал от 1992 година в спортната гимнастика при дами на Олимпийски игри! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички