Правилото, което прати Валентина Георгиева на финал на прескок на Олимпийските игри в Париж


Правилото, което прати Валентина Георгиева на финал на прескок на Олимпийските игри в Париж
Снимка: Lap.bg/Lubomir Asenov

41 0

Голямата новина от ден №2 на Олимпийските игри за България беше класирането на Валентина Георгиева на финал на прескок в турнира по спортна гимнастика. 

Новината е грандиозна не само защото едва 18-годишната ни гимнастичка беше над година и половина извън гимнастиката заради тежка контузия, а защото това е първо класиране във финал при дамите от 1992 година насам. 

Оценката на Валентина в двете изпълнения на прескок беше 13.999, като самата тя призна, че е очаквала по-висок резултат от съдиите, особено за първия си скок. В крайна сметка, оценката ѝ я нареди на 9-то място в квалификацията - как тогава влезе във финала? 

Правилото в гимнастиката, което не всички знаят 

В индивидуалните финали в спортната гимнастика на Олимпийски игри всяка страна има максимална квота от двама състезатели. Независимо какво е класирането в квалификацията и колко души са влезли във финала, само двамата атлети с най-добри резултати могат да участват във финала. 

Валентина Георгиева с първи финал при дамите за спортната гимнастика от Барселона '92

На прескок имаше 3 американки, които влязоха в топ 8 - Симон Байлс, Джейд Кери и Джордан Чайлс. Тъй като Чайлс беше с най-ниска оценка измежду трите, тя няма да вземе участие във финала, въпреки че се класира 4-та в квалификацията. 

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Валентина Георгиева влиза във финала, благодарение на това правило, но щеше да е абсолютен грабеж, ако не се беше класирала в топ 8. Причината е в безумното съдийство, което я остави на 1 хилядна зад канадката Елизабет Блек, за чиито скоци почти единодушното мнение е, че са били по-слаби от тези на българката. 

Финалът на Валентина е в събота - следете програмата на българите по ден и час на Олимпийските игри, за да не изпуснете нейния финал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички