От слепота до футбола с "5% шанс": Една тъжна история с щастлив край (ВИДЕО)


От слепота до футбола с "5% шанс": Една тъжна история с щастлив край (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4221 0

"Не мога да виждам, не мога да виждам" - това започва да крещи Омар Елабделауи към свой приятел, когато фойерверк експлодира в лицето му, докато празнува Нова година 2020. Барут и метал попадат в кожата му и очите му изгарят. Защитникът на Галатасарай губи зрението си.

Неговата съпруга, Ане, опитала веднага да му помогне, но щетите били нанесени и това било началото на един дълъг път обратно към футбола и към по-нормален начин на живот за Елабделауи. 13 месеца след инцидента и 11 операции по-късно - пътят бе извървян.

"Просто мислех, че имам нещо в окото и че трябва да го почистя, но в следващия момент усетих, че лицето ми гори и всичко е черно" - връща се назад към кошмара Елабделауи. Той е бил в градината и се е подготвял да пусне за трети път фойерверк с приятели и семейство (включително трите му деца), когато преждевременно избухнало.

Линейката дошла за минути, но големината на Истанбул значела, че ще отнеме повече време, докато се стигне до болница. Докато той пристигнал там, съотборниците му чакали да разберат какво се случва, тъй като историята бързо попаднала в социалните мрежи и се разпространила снимка на изгореното му лице.

"Нямах контрол през първите дни, всичко беше черно. Не знаех дали е ден, или нощ. Времето бе относително" - разказва той след време.

В самата нощ съотборниците му предложили своята подкрепа, събрали се в болницата, дори тогавашният старши треньор Фатих Терим напуснал празненствата си и се присъединил към своите играчи. Щом докторите направили равносметката, кариерата му изглеждала свършена.

Първоначално било трудно да се каже колко точно е зле положението му и той директно попитал един от докторите какво се случва. Той му обяснил, че лявото око не изглежда толкова зле, но дясното не изглежда особено добре.

И буквално, и метафорично - появила се лека светлина, когато зрението започнало да му се връща в лявото око. Това му позволило да вижда форми и цветове. "Не смеех да спя, беше ме страх да заспя, както ме беше страх от тъмнината, беше ме страх да затворя очите си. Винаги проверявах дали светлината е там, защото се страхувах да не я загубя" - разказва Елабделауи.

Било очевидно, че зрението му няма да се върне току-така, а за това отново да играе футбол... Клубният лекар Йенер Инс и други се заели да намерят лечение, което да му даде най-добрия шанс. Били правени запитвания в болници от Великобритания до Китай и Канада.

През февруари 2021 година Елабделауи отива да срещне д-р Едуард Холанд в Очния институт в Синсинати. Холанд е пионер в хирургията на трансплантация на роговицата. Подобно на тялото, очната ябълка има слоеве от кожа за защита, но на Елабделауи цялата тъкан била изгорена. Дясното му око било в състояние на изгаряния от трета степен. Слъзните канали също били изгорени. Трансплантациите на роговицата са ефективни, но когато кожата на очната повърност е здрава, а не бил такъв случаят.

Била изградена стратегия, но лекарите му давали 5-10% шанс да възстанови зрението си. Първият етап е бил да успокои и стабилизира окото с перорални и локални противовъзпалителни лекарства, като се ползват процедури за укрепване на повърхността.

Нов клепач също е бил необходим. Взета е мембрана от устата на играча и кожата от едното му ухо от пластични хирурзи. В крайна сметка към пролетта започнал друг процес. Необходими били очни стволови клетки от сестра му и анонимен донор, за да може окото да има своя собствена кожа отново. Елабделауи се чувствал зле от факта, че сестра му се подлага на операция заради това, но нямало друг вариант.

В крайна сметка след общо 11 операции и след редица процедури за възстановяване, както и редовно третиране и лечение в Синсинати. Той започнал да се подготвя физически и за завръщането си във футбола, въпреки че виждал само с лявото си око. А тренировките му помагали много.

Холанд обяснил, че това е най-мотивираният пациент, който е виждал. След операцията през септември маха превръзката си, за да прогледне наново. И имал зрение. Описва случилото се като една огромна мечта и признава, че не приема нищо за даденост вече.

Елабделауи, който трябва да ползва капки за очи на всеки половин час, освен ако не е на терена, е върнат в състава в началото на януари, екипиран със специални очила и с контактни лещи. А когато се завърнал, било много емоционално за всички - играчите плакали и се прегръщали.

В края на тазгодишния януари той се появява в приятелски двубой. На 21 февруари тази години играе като титуляр срещу Гьозтепе при успеха с 3:2. След година на болка, той се връща официално във футбола. "Това е нещо, което ще остане с мен завинаги. Не мога да го забравя, това е като доживотен белег" - споделя той.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички