Потвърдено: Пълен крах! Взимат титлата на Олександър Усик - НЯМА да е абсолютен световен шампион съвсем скоро


Потвърдено: Пълен крах! Взимат титлата на Олександър Усик - НЯМА да е абсолютен световен шампион съвсем скоро
Снимка: Getty Images

9633 0

Олександър Усик записа куп впечатляващи постижения с победата си над Тайсън Фюри. 37-годишният украинец остава непобеден с 22 успеха (14 от тях след нокаут), като нанесе първа загуба на Циганския крал и му отне титлата на WBC.

Така след победите и над Антъни Джошуа Усик стана абсолютен шампион при най-тежките в бокса - обединявайки коланите на четирите най-престижни организации (WBC, WBA, IBF и WBO, която е прибавена към "светата троица" през 2007 година).

Украинецът е първи такъв според новия регламент от 2007-а, а генерално последният абсолютен световен шампион бе Ленъкс Люис, който си го заслужи през 1999 година. Трябва да се отбележи, че Усик е и едва вторият боксьор след Ивендър Холифийлд, който успява да стане абсолютен световен шампион и в полутежка, и в тежка категория.

Още: "Лигавех се, ако знаех, че губя...": Фюри мислел, че печели - иначе щял да "изнесе" Усик

Отнемат световна титла на Олександър Усик

Усик би Фюри

Той обаче ще остане неоспорим шампион съвсем за кратко. Това се говореше доста време в средите на бокса, а сега бе потвърдено и от един от двамата най-популярни и реномирани спортни журналисти, специализирани в бокса - Дан Рафаел.

Още: "Грабеж": Светът на бокса се разбесня срещу съдиите на Усик - Фюри, допуснаха огромни грешки

Американецът напомня, че всъщност Усик ще е абсолютен шампион за по-малко от две седмици. Според договора за битката победителят овакантява световната титла на IBF, за която ще се борят основните претенденти на организацията - Филип Хъргович и Даниел Дюбоа.

Те ще се срещнат на 1-ви юни тази година. Така на практика бе прекратено 25-годишно очакване (откакто за последно имаше абсолютен шампион при най-тежките), само за да има човек на абсолютния връх за... по-малко от две седмици. И след това започва новото дълго очакване за нов неоспорим шампион.

"Палячовци": Сравниха Фюри с Кубрат Пулев - Тайсън срещу Усик КОПИРА Кобрата срещу Кличко (ВИДЕО)

Защо се стига до този куриоз и как преди години на практика е бил невъзможен, защото не е имало толкова много организации? За да си отговорите на тези въпроси - вижте какво означава абсолютен световен шампион в бокса - как се постига, кои са го правили и как се е изменяло през годините?

Пребит като куче, НО: Фюри взе колосална сума пари - много повече от Усик

"Усик увреди мозъка на Фюри": Тайсън започна да говори несвързани "глупости" (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички