Седемте храни, които засилват свалянето на килограми


Седемте храни, които засилват свалянето на килограми
Снимка: iStock

3031 0

В диетите най-същественото е намаляването на калориите, нали? Всъщност, може би не е точно така. Ако някога си спазвал комерсиална диета, знаеш, че броенето на калории и ежедневното теглене могат да те откажат по пътя към целите ти.

Въпреки че намаляването на хранителния прием изглежда като най-добрият начин за отслабване, ключът към успеха всъщност се крие в консумирането на достатъчно калории. 

Д-р Лорън Блейк, мениджър спортно хранене в The Ohio State University Wexner Medical Center, споделя кои са правилните храни, които ще ни помогнат да достигнем желаното тегло:

Авокадо

Въпреки предишните схващания за мазнините, полезните мазнини не трябва да се възприемат като враг, според изследване от 2016 г., публикувано в The Lancet Diabetes & Endocrinology. Авокадото съдържа здравословни мазнини, които спомагат за по-дълго усещане за ситост.

“Наричам авокадото „натурално масло“, обяснява Блейк, която препоръчва да се консумира върху пълнозърнеста препечена филийка. 

Горски плодове

Изследване от 2015 г., публикувано в списание BMJ, показва, че хората, които следват диети с храни като горски плодове, лук и дори вино - обикновено наддават по-малко тегло с времето. Блейк цени флавоноидите заради богатото им съдържание на фибри и вода.

Не изпускайте важен момент в спорта – за последните новини в спорта последвайте ни във Viber ТУК.

Горските плодове ще помагат

Леща и боб

Храни, богати на фибри, като леща и боб поддържат ситостта за по-дълго време, коментира специалистът. Според различни изследвания ще постигнем по-добър ефект, ако се фокусираме върху храни с високо съдържание на фибри, вместо да следваме по-ограничаващи хранителни планове. 

Чист протеин

Мазни риби като сьомга, богати на омега-3 мастни киселини, и чисти меса като пилешко или пуешко, спомагат за свалянето на нежеланите килограми. Протеинът, независимо дали е с растителен или животински произход, ни държи сити. Като част от средиземноморската диета чистите протеини отдавна са доказали своята роля като мощни средства за отслабване.

Безскорбялни зеленчуци

Блейк съветва клиентите си да запълнят половината си чиния с безскорбялни зеленчуци като чушки, карфиол, гъби, броколи, аспержи и брюкселско зеле.

Скорбялните зеленчуци включват картофи, грах и царевица. В изследване от 2015 г., публикувано в PLOS One, учени от Харвард установяват, че след 24 години мъже и жени, които консумират безскорбялни зеленчуци, по-богати на фибри и с по-малко въглехидрати, намаляват теглото си.

Подобно на горските плодове, безскорбялните храни са с по-нисък гликемичен индекс, което означава по-малко глад и по-редки пикове в нивото на кръвната захар. 

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите продукти, които също са богати на фибри, са важна част от здравословната диета. Това не означава, че трябва да прекаляваме с хляба. Ако държиш да ядеш хляб, то нека той е 100% пълнозърнест вид.

Черен шоколад

Богат на флавоноиди и здравословни мазнини, тъмният шоколад се е превърнал в нещо като супер храна за намаляване на теглото през последните години. Изследвания свързват консумацията му с ограничаване на апетита за сладко и намаляване на резките пикове в нивото на кръвната захар.

Блейк предлага да се насладим на парче тъмен шоколад или да добавим какао на прах към протеиново смути с бадеми или фъстъчено масло. Не се колебай да се поглезиш – заслужаваш го след тази тежката тренировка днес!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички