БЛИЦКРИГ на Уимбълдън: Карлос Алкарас унищожи Новак Джокович и се присъедини към елитна компания (ВИДЕО)


БЛИЦКРИГ на Уимбълдън: Карлос Алкарас унищожи Новак Джокович и се присъедини към елитна компания (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

7788 0

Карлос Алкарас е новият стар шампион на Уимбълдън. Испанския талант успя да победи Новак Джокович с 3:0 сета на финала (6:2, 6:2, 7:6(5) в отделните части). Двамата предложиха истинско зрелище, което продължи 2 часа и половина, като накрая испанецът защити титлата си от изминалата година, когато пак победи сръбската легенда.

21-годишният испанец стартира ударно мача, като проби още в първия гейм. След това успешно затвори сета с още един пробив и 6:2. Вторият сет бе повторение на първия, а в третия Карлитос изпита сериозни проблеми, като профука 3 шампионски точки и стигна до тайбрек, в който обаче съумя да надвие опонента си.

С успеха си на Уимбълдън Карлос Алкарас се превръща в едва деветия тенисист в "Оупън" ерата, който успява да защити трофея си от "Големия шлем". 

Поглеждайки към статистиката, ще видим, че Ноле пласира повече аса (8:6) и допусна по-малко двойни грешки (4:6). От другата страна, Алкарас доминираше във всeки един значим показател - точки на първи и втори сервис, спасени пробиви, ретури, като допусна и по-малко непредизвикани грешки.

Карлос Алкарас подчини Новак Джокович

ПЪРВИ СЕТ

1:0 (пробив) - първи сервира Новак Джокович. Ретурът на Алкарас бе много добър, използвайки широчината на корта с форхенд, а след това се стигна до грешка на Ноле (15:0). Последва много добро разиграване и с ретур по правата и с помощ от мрежата резултатът стана 30:15. Паритетът бе възстановен с лош форхенд от испанеца (30:30). Новак стигна до геймбол след безапелационен ас (30:40). Непредизвикана грешка на Джокович и равенство още в първия гейм (40:40). Алкарас насочи много добре форхенда си отдясно и стигна до точка за пробив, която обаче пропиля с удар право в мрежата.

Ноле също успя да се добере до авантаж, но сбърка жестоко, за да се стигне до трети пореден "deuce". Добрите ретури на Алкарас продължиха и с мощен форхенд той се добра до нов шанс за пробив, но отново се провали. Джокович се добра до пореден геймбол след сечена топка по правата, която изненада съперника му. Стигна се до отлично разиграване, което приключи със сбъркан прехвърлящ удар на сърбина. Двамата стигнаха до шесто равенство в първия гейм, а след това Карлитос се добра до четвърти шанс за пробив, но бе разочарован с перфектен минаващ удар от Ноле.

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

Джокович великолепно построи атаката и получи топка за бекхенд воле, с което обаче разочарова право в мрежата. В крайна сметка, след петия шанс за пробив и 15-минутен гейм - Алкарас поведе.

 

2:0 - Джокович започна много агресивно с бекхенд по правата и завърши с този неспасяем за Алкарас удар. Директна точка за Алкарас от ас (15:15). Впечатляващ форхенд от Карлитос след лош ретур на Ноле (30:15). Последва и много силен сервис, който не остави шансове на Джокович, а след това затвърди пробива успешно. 

2:1 - Джокович успя да поведе, но с лек бекхенд воле даде шанс на Алкарас да стигне до топката и да завърши с форхенд (15:15). Ново излизане на мрежата от Ноле, но и нова грешка (30:15). Стигна се до и първа грешка на Алкарас в гейма - 30 равни. Геймбол за Джокович след втори пореден удар в мрежата на младия испанец и този път взет успешно гейм. 

3:1 - Карлитос изпълни много добре къса топка, която обърка плановете на Ноле (15:0). Испанецът използва мощните си сервиси и успя да поведе с 40:0 и спечели на 0.

4:1 (пробив) - великолепните реутри от дясната половина на испанеца продължиха, а мощен бекхенд по правата матира Ноле (15:0). Проблемите за сърбина продължиха, като прати поредната си топка в аут (30:0). Джокович се върна в подаването си с много силен сервис (30:15). Нов, отличен сервис по правата (30:30). Бекхенд по диагонала не остави шансове на Джокович и шанс за пробив (30:40). Двойна грешка и нов пробив за Карлитос. 

5:1 - геймът започна с форхенд от испанеца, който излезе в аут (0:15). Сервис мрежа и много добре насочено бекхенд воле (15:15). Джокович не успя да отрази сервис и пореден ретур, озовал се в мрежата (30:15). Разигравана на втори сервис, при което Джокович рискува с ретура и съумя да вземе точката (30:30). Ноле успя да стигне до точка за пробив след опит за къса топка от испанеца (30:40). Тя обаче бе спасена от Карлитос (40:40). Висок отскок на топката доведе до грешка на Новак и авантаж за Карлос, който затвърди пробива.

5:2 - Ноле отвори корта с началния си удар и с рискован форхенд успя да поведе (0:15). След това на мрежата двамата направиха отлично разиграване, което завърши с прехвърлящ удар от Ноле (0:30). Джокович успя да затвори подаването си на 0.

6:2 - Алкарас потърси тялото на Ноле и успя да вземе първата точка с новите топки (15:0). Последва двойна грешка от него (15:15). Със страхотен форхенд по правата испанецът си върна преднината (30:15). От позиция за чудесен ретур обаче Ноле допусна грешка и даде сетбол на опонента си, а той се възползва и поведе след първата част.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - Джокович отново сервира първи и допусна грешка при първото разиграване (15:0). Добрите ретури на Карлитос и грешките от сечени удари на Ноле също (30:0). Отлично насочен сервис и ас за Ноле (30:15). Много мощен форхенд от испанеца и два шанса за пробив на неговата сметка. Третият пробив на Карлитос бе факт. 

2:0 - разиграването на Карлитос стартира с неговата първа двойна грешка (0:15). Чудесна реакция на първа топка и сечен бекхенд за (30:15). Уникална точка по правата с мощен форхенд, който не остави шанс на Ноле (40:15). Стигна се до втора двойна грешка от Алкарас и 40:40. Все пак, испанецът бързо се поправи с брутален сервис и авантаж, от който се възполва и затвърди пробива.  

2:1 - Алкарас продължаваше да доминира и взе първата точка в подаването на съперника си. Двойна грешка на Джокович (15:30). Последва пропуск и на Алкарас с удар по диагонала (30:30). Този път Джокович изпълни невероятна къса и не остави шансове на противника, за да спечели първия си гейм в сета.

3:1 - мощен първи сервис и грешка на Новак Джокович (15:0). Грешка на Джокович след удар в мрежата (30:0). Блестящата игра на испанеца с форхенд воле продължи и 40:0. Гейм за Алкарас след къса топка (40:15).

3:2 - сервис гейма на сърбина започна чудесно с два аса (0:30). Стигна се до чудесно разиграване, в което Карлитос сбърка (0:40), а след това сърбинът спечели успешно на 0. 

4:2 - брилянтна точка по правата с бекхенд от Алкарас (15:0). Добрата игра на мрежата на испанеца продължи и той поведе с 30:0. Гейм за 0 на Карлитос след няколко непредизвикани грешки на сърбина.

5:2 (пробив) - Новак Джокович започна уверено сервис гйема си с два аса, които поразиха отбраната на Алкарас. Испанецът за пореден път показа уменията си на мрежата, за които Ноле продължаваше да няма отговор (15:30). Великолепен минаващ ретур от Карлитос, с който Джокович увисна на мрежата (30:30). Фатална грешка на сърбина и шанс за пробив (40:30). Двойна грешка и пробив за испанеца, който ще получи шанса да спечели още един сет.

6:2 - грешка на Алкарас (0:15). Испанецът обаче се поправи със светкавичен ас (15:15). Последваха няколко добри разигравания, като се стигна до сетбол за Карлитос (40:30). Пробивът бе затвърден с много мощен сервис.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Джокович стартира успешно подаването си с много мощни сервиси, които сериозно объркаха опонента му (0:30). Нова двойна грешка от сърбина (15:30). Удар в аут от Алкарас и геймбол за Джокович (15:40), който успя да го реализира при следващата точка.

1:1 - подаването на Алкарас започна с двойна грешка (0:15). След това се стигна до пресилен форхенд, който испанецът извърши (0:30). Добър избор на Алкарс - сервира в тялото на Джокович и пласира чудесен минаващ удар, изтеглен назад (15:30). Карлитос бе предизвикан от опонента си да излезе на мрежата, използвайки скороста си испанецът стигна до топката и насочи волето си по блестящ начин за 30:30. Нов плътен удар по правата от Алкарас за 40:30. Карлитос обаче допусна грешка и се стигна до равенство (40:40). Все пак, испанецът се добра до авантаж с воле от мрежата. Гейм за Алкарас.

1:2 - две великолепни и дори невъзможни точки от Алкарас по правата (30:0). Джокович обаче се върна в гейма след ас и минаващ удар (30:30). Ноле сбърка при сечена топка и даде шанс за пробив на своя противник. Стигна се до наистина отлично разиграване, в което Алкарас направи удар зад гърба си, но в крайна сметка, Ноле взе точката за 40:40. След няколко равенства се стигна до два страхотни сервиса, които Ноле вкара и взе гейма.

2:2 - разумна игра на Алкарас, с която измори Джокович, сменяйки неговите позиции и завърши с чудесен диагонален бекхенд (15:0). Непредизвикана грешка от сърбина (30:0). Много дълбок ретур от Джокович, който даде шанс за Алкарас и той не сбърка на късата топка (40:0). Гейм на 0.

2:3 - страхотно разиграване, което приключи с прехвърлящ удар от Алкарас, но в аут (0:15). Повторение на първото разиграване, но с прекалено силен бекхенд от испанеца (0:30). Гейм на 0 за Джокович.

3:3 - геймът бе открит с чудесно разиграване, в което Алкарас измори своя съперник и го накара да сгреши с форхенда си (15:0). Непредизвикана грешка от Алкарас (15:15). Две поредни грешки от Джокович и гейм за Алкарас. Ноле се активизира и успя да стигне до "deuce" (40:40). Джокович успя да стигне до точка за пробив - втора такава за него в мача, след като обърка съперника си. Мощен ас на Алкарас обаче унищожи надеждите за пробив. А с нов такъв той взе сервис гейма си.

3:4 - гейм на 0 за Джокович.

4:4 - Алкарас успя да върне жеста на своя противник със свой собствен гейм, в който обаче даде само 1 точка на Джокович, и то след лошо отигран сервис.

5:4 (пробив) - страхотен минаващ уинър на испанеца с много силен форхенд - 116 км/ч (15:0). Непредизвикана грешка на Джокович (30:0). Диагонален удар и точка за Алкарас (40:0). Ноле успя да върне първата възможност за пробив (40:15), но в крайна сметка, Алкарас проби.

5:5 (пробив) - Алкарас не успя да реализира 3 поредни шампионски точки и Новак Джокович го проби в най-критичния момент от мача след купища грешки на испанеца.

6:5 - Ноле яхна гребена на вълната и успя да поведе с 0:30 в своя сервис гейм. Добре пласираните сервиси на сърбина продължиха и той стигна до 15:40 и затвърди пробива си.

6:6 - гейм на 0 за Алкарас, ще има тайбрек!

7:6 (ТАЙБРЕК) - Алкарас бе много близо до минипробив, но направи непредизвикана грешка, а след това след сервис пласира чудесен форхенд (1:1). Последва непредизвикана грешка и от Джокович (2:1). Минипробив с удар точно на линията от испанеца (3:2). Ноле съумя да върне минипробива (3:3). Изключително красива точка от Карлитос след няколко добре пласирани уинъра (4:3). Нов минипробив за Алкарас (5:4). 

Преди сблъсъка

Преди година 23-годишният Карлос Алкарас се наложи с 3:2 сета (1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4 в отделните части) над Ноле в епичен мач. За мнозина този финален сблъсък бе среща на миналото срещу бъдещето в тениса.

Новак Джокович и испанецът са се изправяли един срещу друг общо 5 пъти. Превес в тяхното съперничество има Ноле, който може да се похвали с 3 победи, които дойдоха през 2023-а - на Ролан Гарос, Синсинати и финалите на ATP.

От другата страна, Алкарас може да се похвали с две победи над сръбската легенда. Освен на миналогодишния финал на Уимбълдън, испанецът надделя над Ноле през 2022 година на Мастърса в Мадрид.

Още: Драма: Приказката за италианката отново бе с тъжен край - Уимбълдън има нова кралица

Още: Много емоционален Новак Джокович: Гледах как падат бомби и мечтаех за Уимбълдън

Още: Вече е ясно: На кое място ще бъде Григор Димитров след Уимбълдън - остава ли в топ 10?

Григор Димитров обясни каква е контузията, спряла похода му на Уимбълдън

Най-сексапилната бивша на Григор Димитров събра погледите на Уимбълдън: Изкара гърдите си наяве (СНИМКА)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички