Браво! Григор Димитров би сърбин на старта на Уимбълдън - наказателна акция от сервиси


Браво! Григор Димитров би сърбин на старта на Уимбълдън - наказателна акция от сервиси
Снимка: Getty Images

12239 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна успешно на любимия си турнир - Уимбълдън. 33-годишният българин победи с 3:0 сета 56-ия в света Душан Лайович за по-малко от два часа игра (6:3, 6:4, 7:5 в отделните части). Във втория кръг Григор очаква победителя от дуела Кристиан Гарин - Юншенг Чанг.

Григор Димитров сломи категорично Душан Лайович на старта на Уимбълдън за по-малко от 2 часа игра

Гришо демонстрира много добро ниво на първи сервис, като записа 16 аса (2 двойни грешки) срещу 3 за съперника (при 0 двойни грешки). Той спечели цели 92% от точките при вкаран първи начален удар срещу 63% за Лайович. Трябва да отбележим обаче, че в течение на мача процентът вкаран първи сервис спадна за българина до 57 срещу 71% за сърбина.

При точките на втори сервис Григор спечели 58% от тях, когато подаваше, а съперникът - 42%. Освен това хасковлията показа перфектна успеваемост при точките за пробив като се възползва от всяка от открилите се три пред него. Лайович пък проби само веднъж от четири опита.

Димитров имаше сериозно преимущество при уинърите, записвайки цели 45 срещу само 13 за опонента. Непредизвиканите двойки грешки бяха 23 срещу 17, като десетият в света допусна малко повече от Лайович.

Въпреки че Душан спечели солиден брой геймове, в никой от първите два сета нямаше реална опасност за Григор. Димитров проби рано и в двете части, а Лайович спечели общо само седем точки във всички подавания на българина за първите два сета (цели шест от тях бяха печелени на 0).

Чак в третия сет Лайович стигна до първа точка за пробив и се възползва, за да поведе с 2:0, а след това и да затвърди пробива за 3:0. Григор върна пробива в седмия гейм, а след това отрази две поредни брейкточки, след като изостана с 15:40. В 11-ия българинът стигна до пробив на 0, а когато сервираше за мача, трябваше да отрази точка за пробив, но все пак се справи и впоследствие реализира първия открил се пред него мачбол.

Григор Димитров на Уимбълдън

Първи сет

1:0 - Григор сервираше пръв и започна с ас. Последва първо разиграване и непредизвикана грешка от форхенд за Гришо, но и форхенд по обратния диагонал с втория удар - красива комбинация за 30:15. Хубав бекхенд с една ръка по правата от Лайович му осигури равен резултат, но след това дойде още един ас - 40:30. Сърбинът пласира дълбок сечен удар, но Димитров показа страхотна ориентация и с минаващ удар от основната линия взе подаването си.

2:0 (пробив) - с дълбок агресивен форхенд Григор затрудни съперника и взе точката след безупречен смач. Последва опит за контра-пие от българина, но в аут - 15:15. Продължително разиграване и устойчив бекхенд от Димитров, който накрая дочака грешка от бекхенд по правата на съперника (15:30). Плитък ретур изкара Лайович на мрежата, след което Григор също бе призован там и матира опонента с бекхенд по правата за две точки за пробив. Още първата бе грабната след дълбок мощен ретур, принудил сърбинът да сбърка в мрежата.

3:0 - ретур в аут, а след това и ретур на втори сервис в мрежата - 30:0. Много хубаво изпълнение с форхенд по правата от трудна позиция заслужи аплодисментите на всички за Лайович - 30:15. Последва обаче още един ас, а след това и ретур в аут и пробивът бе затвърден.

3:1 - при 15:0 Лайович бе много агресивен и пречупи добрата защита на Григор, а след това вкара и ас за 40:0. Хубава къса от Димитров бе стигната, но след това топката бе пратена с малко в аут. След ретур в мрежата сърбинът спечели първия си гейм.

4:1 - този път сервисът не донесе мигновени точки на Димитров, но той спечели и двете разигравания след максимално прецизни форхенд изпълнения. Последва втори сервис в тялото, излизане към мрежата и безпроблемен завършек за 40:0. След неуспешен ретур подаването бе спечелено на 0.

4:2 - Григор спечели първото разиграване с много красив бекхенд по правата, но след това вкара плитък ретур и Лайович спечели точката въпреки последвалата прекрасна защита. Двамата се събраха на мрежата, а Григор вкара хубав минаващ бекхенд удар, за да поведе с 15:30. От нелоша позиция Димитров потърси правата с форхенд, но топката се спря в най-горната част от филето на мрежата - 30:30. При 40:30 българинът прати ретур на сечен бекхенд в мрежата и Лайович взе гейма.

5:2 - при 15:0 Григор вкара пореден страхотен сервис и след ретур в аут поведе с 30:0. С два аса подаването бе спечелено безпроблемно и този път.

5:3 - плитък ретур на втори сервис и Лайович веднага атакува в близост до мрежата - 15:0. Последва агресивен и рискован ретур от Григор, излязъл в аут. При 30:15 се стигна до много хубаво и продължително разиграване, при което българинът дочака грешка от опонента за 30:30. Последва ретур в аут, а след това и сервис-мрежа от Лайович, при което Димитров опита много труден минаващ удар, но го изкара в аут по дължината на корта.

6:3 - ретур в мрежата, а след това и ретур в аут - Григор поведе набързо с 30:0. Последва и ас за 40:0, но при следващото разиграване точката бе за Лайович след много хубав бекхенд по правата от основната линия. След ретур в аут все пак сетът бе спечелен от втория опит.

Втори сет

1:0 (пробив) - при 15:0 Григор прати ретура си в мрежата, а след това бекхендът по правата на Лайович излезе в аут за 30:15. Последве прекрасен сечен бекхенд по правата, с който българинът преодоля излизащия на мрежата опонент за 30:30. Още един бекхенд в аут осигури точка за пробив пред Димитров, а шансът бе грабнат, след като Лайович не се справи на мрежата с мощен форхенд от Григор.

2:0 - отлични форхенд изпълнения от Григор от основната линия и грешката от Лайович дойде. Последва още един форхенд в аут от ракетата му за 30:0. При 40:0 Димитров вкара ас и спечели безупречно подаването си.

2:1 - впечатляваща защита от Григор бе пречупена с много хубав бекхенд по правата за 15:0. Последва къса от Лайович и изумителна контра-къса от българина по острия диагонал - 15:15. Сервис в тялото и ретур в аут, а след това отлична комбинация с форхенд по обратния диагонал - 40:15. При 40:30 се стигна до ретур в мрежата и геймът бе за Лайович.

3:1 - при 15:0 Димитров вкара пореден ас, а след това се стигна и до ретур в аут - 40:0. Ретур в мрежата на втори сервис и поредно подаване, спечелено на 0 от българина.

3:2 - Гришо бе разкаран по широчината на целия корт и накрая точката бе за Лайович, който обаче допусна непредизвикана грешка при следващата точка - 15:15. Излизане на мрежата и безпроблемен смач от Григор, но след това и сечен бекхенд в мрежата - 30:30. Ретур на втори сервис в аут, но след това много остър и дълбок форхенд, принудил Лайович да сбърка - дюс. Неуспешен опит за прехвърлящ удар от Димитров, а след това и неуспешна къса и сърбинът взе подаването си.

4:2 - Димитров потегли с ас, а след това и зрелищно воле след ретур с по-голяма парабола - 30:0. Нова доза унищожителни сервиси и подаването бе спечелено без никакви проблеми... отново!

4:3 - зрелищно разиграване между двамата, спечелено от Лайович след много хубаво дроп-воле. Последва ас от сърбина. При 40:0 филето на мрежата направи ретур от Григор неспасяем и след огромна доза късмет точката бе за българина. Последва обаче игра сервис-мрежа и категоричен смач за Лайович.

5:3 - първата точка бе за Григор след поредния добър сервис, но при втората допусна грешка от сечен бекхенд в мрежата - 15:15. Димитров спечели следващото разиграване с умело контра-пие, но след това пресили бекхенда си по диагонала за 30:30. Ново надстрелване от основната линия приключи с грешка от форхенда на Лайович в аут за 40:30. Точно тогава обаче дойде и първата двойна грешка за българина - дюс. Ас и ретур на втори сервис в аут и подаването бе спечелено.

5:4 - много дълбоки удари подсигуриха точката за Лайович, а след това последва и ретур в аут. Перфектна къса от сърбина навътре в корта за 40:0, а подаването бе спечелено на 0 след ретур на втори сервис в мрежата.

6:4 - форхенд по правата от трудна позиция за Лайович почти намери линията, но все пак излезе в аут за 15:0. След това отлична защита от Димитров, който с остър форхенд принуди Лайович да сбърка в аут по дължината на корта. Изящен бекхенд по правата за 40:0 и три сетбола пред българина. С поредния ас в мача Димитров спечели частта.

Трети сет

0:1 - Лайович потегли с добри сервиси в третия сет и след ретур в аут поведе с 30:15. Последва контра-пие за 40:15, а след това сърбинът излезе на мрежата, но бе минат с хубав бекхенд по диагонала от Димитров - 40:30. Непредизвикана грешка от форхенда на българина в аут и подаването бе спечелено.

0:2 (пробив) - бомбен сервис по правата и ретур в аут, а след това и отлична форхенд комбинация от Григор за 30:0. Димитров рискува с мощен форхенд от основната линия, но допусна непредизвикана грешка за 30:15. Още една непредизвикана грешка от форхенд, след като опита да обърне посоката на топката - 30:30. И пак непредизвикана грешка от форхенд даде първа точка за пробив пред опонента в мача при 30:40. Топката отскочи сложно за Григор и той прати форхенда си в аут, като пробивът бе факт.

0:3 - при 15:0 Лайович качи топката на аутлинията и извади късмет, а впоследствие Григор прати бекхенд по правата в аут. Последва ас, но след това и умело стоп-воле от бекхенд в близост до мрежата за Димитров - 40:15. Хубаво проведена форхенд атака пречупи Лайович за 40:30, но накрая продължително разиграване приключи със сечен бекхенд в мрежата от Гришо и пробивът бе затвърден.

1:3 - Григор започна с двойна грешка, но след това и хубаво бекхенд воле за 15:15. От третия път вкара първия сервис и това веднага доведе до ретур в аут. Последва нов хубав начален удар и неуспешен ретур за 40:15. Красив дълбок бекхенд принуди опонента да сбърка в аут и Григор спечели първия си гейм в сета.

1:4 - впечатляваща защита от Григор, който накрая бе пречупен с хубав бекхенд по правата. Форхендът на българина хвана неспасяем остър диагонал - 15:15. Бекхенд по правата в аут от Лайович, но след това и излизане на мрежата за много прецизно деми-воле - 30:30. Гришо се подхлъзна при следващата точка, а при 40:30 сбърка форхенд в мрежата и сърбинът се измъкна.

2:4 - неуспешен ретур от Лайович, а след това хубаво бекхенд воле в близост до мрежата от Григор - 30:0. При 40:0 последва плитък ретур и безпроблемен форхенд уинър за подаване, спечелено на 0.

3:4 (пробив) - добри ретури от Григор, а при третото разиграване Лайович отново сбърка бекхенд в мрежата и даде три точки за връщане на пробива при 0:40. Още първата бе реализирана след непредизвикана грешка от форхенд навътре в корта от чудесна позиция за уинър след плитък ретур. Пробив на 0.

4:4 - Григор сбърка в мрежата, но след това вкара безпощадни форхенд удари зад основната линия и матира Лайович - 15:15. Удар с рамката на ракетата от българина прати топката в аут, а след това сърбинът вкара дълбок ретур на втори сервис, а Димитров отигра с бекхенд по правата, попаднал с милиметри в аут - 15:40 и две поредни точки за рибрейк. При първата Лайович рискува с форхенд и го запрати в мрежата, а при втората Димитров вкара първия си сервис и излезе на мрежата за безпроблемна точка - дюс. Ретур в аут, а след това едно от най-зрелищните разигравания до момента, което все пак бе спечелено от Димитров след страхотно движение по корта.

4:5 - много красив бекхенд минаващ удар по правата от Григор за 0:15, а след това продължително разиграване, приключило с бекхенд от българина от трудна позиция, излязъл с малко в аут - 15:15. Последва неуспешен ретур от българина, който бе повторен и при 40:15 и подаването бе спечелено.

5:5 - ретур в аут, а след това хубаво контра-пие и безпощаден форхенд уинър навътре в корта - 30:0. При 40:0 Лайович вкара дълбок ретур на втори сервис и затрудни българина, който сбърка в аут. Все пак подаването бе спечелено след ас.

6:5 (пробив) - непредизвикана грешка в аут от форхенда на Лайович, а след това прекрасен мощен форхенд от Димитров матира сърбина за 0:30. Форхенд надстрелване между двамата приключи с удар в аут от Лайович и три скрити мачбола за Димитров при 0:40. Още първият бе грабнат след непредизвикана грешка от форхенд на опонента.

7:5 - надстрелване от основната линия, а при първия момент, в който Лайович вкара по-къс форхенд, Григор атакува и спечели точката. Сърбинът бе много агресивен при по-повдигната топка и записа мощен форхенд уинър за 15:15. Последва ас, но след това и оспорвано разиграване, спечелено от Лайович след много дълбок бекхенд, затруднил Григор - 30:30. Агресивен ретур на втори сервис затрудни Григор и той прати форхенд по правата в аут - точка за връщане на пробива при 30:40. След чудесен сервис и форхенд по обратния диагонал тя бе неутрализирана - дюс. Ретур в мрежата осигури първи мачбол, а след това продължително разиграване бе спечелено от българина след грешка от бекхенд в мрежата на опонента.

Преди Григор Димитров срещу Душан Лайович

Срещата е първа на корт номер 2, а след Григор и Лайович ще се състоят още три мача: Станислас Вавринка - Чарлс Брум, Наоми Осака - Даян Пари и Викория Азаренка - Слоун Стивънс.

Победителят измежду българина и сърбина ще се изправи във втория кръг срещу някого измеду Кристиан Гарис и Юншенг Чанг. Това ще бъде четвърти дуел между Григор Димитров и Душан Лайович.

Ето как приключиха предните три, както и кога и къде се състояха (нито един от тях не е бил на трева):

  • 2016 година - Ченгду: Григор Димитров - Душан Лайович 2:0;
  • 2018 година - Пекин: Григор Димитров - Душан Лайович 1:2;
  • 2022 година - Монте Карло: Григор Димитров - Душан Лайович 2:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички