БРАВО! Григор Димитров доказа огромната си класа в Шанхай - измъкна мач, който преди години би загубил (ВИДЕО)


БРАВО! Григор Димитров доказа огромната си класа в Шанхай - измъкна мач, който преди години би загубил (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4931 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за 1/8-финалите на силния турнир в Шанхай, част от сериите "Мастърс 1000". Хасковлията показа здрави нерви срещу намиращия се в чудесна форма Алексей Попирин и спечели с 2:0 сета след час и половина игра (7:6(5), 6:2 в отделните части).

Гришо показа огромното си израстване, след като се задържа в първия сет, когато изглеждаше сякаш опонентът е доста по-близо до пробива, стигна до тайбрек и там само с един минипробив в началото на тайбрека успя да измъкне сета. През втората част пък нямаше никаква съпротива и унищожи Попирин.

На 1/8-финалите първата ракета на България ще премери сили с Якуб Меншик. 19-годишният суперталант на Чехия победи Александър Шевченко по-рано през деня, като го сломи с 2:1 сета. Преди Шевченко Меншик отстрани Андрей Рубльов - отново с 2:1 сета (и трите му мача в Шанхай минават през три сета и поне 2 часа игра).

Ето как се разви целият мач на Григор срещу Попирин:

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

Григор Димитров срещу Алексей Попирин НА ЖИВО

Мачът ще се състои с около един час по-късно от очакваното поради по-бавното развитие на първия двубой на корта - ще започне в 10:16 часа!

Първи сет

1:0 - Григор бе първи сервиращ и набързо поведе с 30:0, като при втората точка излезе на мрежата, а прехвърлящият удар от съперника излезе в аут. Агресивна размяна на удари и бекхенда по правата на Попирин не издържа, попадайки в аут - 40:0. След нов удар по правата в аут от австралиеца подаването бе спечелено на 0.

1:1 - Попирин вкара два чудесни сервиса и след ас и ретур в мрежата поведе с 30:0. Последва и отличен втори сервис за 40:0, но след това на два пъти австралиецът излизаше на мрежата, а Григор го надиграваше - 40:30, като след това стигна и до дюс след форхенд атака. Все пак подаването бе измъкнато след безпощадни форхенд изпълнения и след чудесен начален удар.

2:1 - атака по бекхенда на Григор накрая даде резултат и доведе до грешка. Все пак след чудесен сервис и ретур в аут българинът изравни за 15:15. Още един прекрасен сервис, излизане на мрежата и безпроблемно стоп-воле за 30:15. При 30:30 се стигна до нов ретур в аут, а след това и подаването бе спечелено.

2:2 - Попирин спечели подаването си на 0 без никакви проблеми, като в основата на това бе чудесният му сервис. При три от точките не се стигна до никакво разиграване, а накрая последва комбинация с два удара.

3:2 - Григор също показа прекрасен начален удар и след два аса и ретур в аут поведе с 40:0. Геймът завърши с ретур на втори сервис в мрежата.

3:3 - първо по-дълго разиграване приключи с излизане на мрежата от Попирин и чудесно дроп-воле. Последва нов отличен сервис за 30:0. При 40:0 пък последва бекхенд ретур по правата на втори сервис в аут.

4:3 - много агресивен ретур на втори сервис матира Григор за 0:15, а след това се стигна до първи критичен момент за подаващ при 0:30. Чудесен сервис във важен момент и ретур в аут за 15:30, а след това рискован втори сервис, който също доведе до ретур в аут - 30:30. Трети пореден ретур в аут (40:30), а след това и ретур в мрежата и Гришо се измъкна с класа от трудния момент.

4:4 - Попирин потегли с ас, но след това бе привикан на мрежата и надигран от Димитров - 15:15. Нов бомбен сервис в комбинация с форхенд по обратния диагонал - 30:15. Димитров рискува с остър бекхенд, но сбърка, а след това прати и ретур в мрежата и това подаване мина без никакви проблеми за австралиеца.

5:4 - непредизвикана грешка от бекхенд в мрежата на Димитров, а след това и двойна грешка - 0:30 и нова тежка ситуация за българина. Чудесно излизане на мрежата и зрелищно бекхенд стоп-воле от Григор за 15:30. Сервис в тялото и ретур в мрежата за 30:30, а след това бомбен сервис по правата и ретур в аут - 40:30. Ретур в мрежата и на втори сервис и българинът спечели и това подаване.

5:5 - чудесен бекхенд ретур от Григор принуди Попирин да сбърка в аут по правата - 0:15. Последваха обаче два аса за 30:15, а след това и ретур в аут. След още един ас и това подаване за австралиеца мина без никакви проблеми.

6:5 - Григор си отвори място за атака към мрежата след чудесен бекхенд и принуди опонента да сбърка. Бомбен сервис не бе върнат за 30:0, но след това Попирин рискува на втория сервис на българина и записа бекхенд уинър от ретур - 30:15. Два аса и подаването бе спечелено безпроблемно.

6:6 - Григор прати ретур на втори сервис по правата в аут, а след това осъществи лош контакт с топката с ракетата си и прати нов ретур на втори сервис в аут - 30:0. Последва и сечен бекхенд ретур в аут за 40:0. При 40:15 Попирин излезе на мрежата, но бе минат с красив бекхенд по правата от българина - 40:30. Добра защита от Димитров, рисков бекхенд по правата от Попирин в аут и ДЮС. Дълбок ретур от Григор го вкара във водеща позиция в разиграването, а мощен форхенд, кацнал на външната част от линията, матира Алексей - първа ТОЧКА ЗА ПРОБИВ пред Димитров. Попирин обаче се справи, като ключов беше мощен форхенд и излизане на мрежата. Ретур в мрежата на втори сервис, но след това и надстрелване от основната линия, завършило с форхенд в аут от опонента - НОВ ДЮС. Все пак Попирин спечели подаването си след удар по правата в аут и след ретур в мрежата.

Тайбрек (7:6)

7:5 - Григор измъкна оспорвано разиграване след форхенд в аут от Попирин - 1:0. Дълбок ретур, а след това и рисков форхенд по правата, кацнал от външната страна на линията - първи минипробив за 2:0. След ас австралиецът записа първа точка (2:1). Чудесен сервис, а след това и мощен форхенд при повдигната топка пречупи опонента - 3:1. Сервис в тялото, ретур в мрежата и 4:1. Оспорвано разиграване между двамата завърши с форхенд от Попирин, при който топката закачи с милиметри аутлинията - 4:2.

Ас, при който топката отново едва закачи линията - 4:3. Ас и от Григор за 5:3, а след това нов чудесен сервис, излизане на мрежата и смач, с който взе точката - 6:3. Пореден ас от Попирин за 6:4, а след това и ретур в мрежата за 6:5. Хубаво разиграване, при което постепенната атака на българина даде резултат - 7:5.

Втори сет

1:0 (пробив) - Григор притисна Попирин до стената, като поведе с 0:30. Последва ас, но след това и сечен бекхенд в аут от австралиеца, което осигури две точки за пробив. Първата бе неутрализирана с излизана на мрежата и бекхенд в мрежата, а втората - с ас. Димитров се оказа във водеща позиция в разиграването и това доведе до грешка в мрежата от австралиеца - нова точка за пробив. Този път тя бе грабната, след като опонентът бе натиснат и накрая сбърка в аут.

2:0 - две непредизвикани грешки от Попирин, а след това и неуспешен ретур - 40:0. Димитров затвърди пробива с ас и подаване, спечелено на 0.

3:0 (пробив) - Попирин опита бекхенд по правата от трудна позиция и прати топката в най-високата част от мрежата. Последва бомбен сервис, но след това и елементарно сбъркано воле от Попирин - 0:30. Много красиво разиграване между двамата на мрежата, като Димитров взриви публиката с отиграванията си и поведе с 0:40, печелейки всяка от последните 9 точки в мача и осигурявайки си 3 поредни точки за нов пробив. Още първата бе грабната след добра защита остър форхенд по диагонала, принудил Попирин да сбърка.

4:0 - Григор покачи серията на 13 поредни точки след бомбени сервиси и нови асове - 40:0. И това подаване бе спечелено на 0.

4:1 - Попирин взе първа точка след 14 поредни за Димитров и поведе с 15:0. Последва ас за 30:0. При 30:30 австралиецът пак намери сервиса си и след ретур в аут стигна до първи геймбол в сета. Красив форхенд по правата от Григор доведе до дюс. Непредизвикана грешка на опонента осигури трета точка за пробив пред Гришо. Алексей използва сервиса си, за да неутрализира опасността, а след бекхенд в мрежата от Димитров стигна до втори геймбол за първи гейм в сета. Австралиецът вкара хубав форхенд и си спечели подаването.

5:1 - ретур на втори сервис в аут, а след това и отлично проведена атака от Григор - 30:0. Бомбен сервис доведе до 40:0, а след това Григор се справи с плитък ретур и го пласира перфектно, за да матира съперника.

5:2 - по една непредизвикана грешка от двамата за 15:15. След това Григор пласира много хубав минаващ удар по правата след смач от опонента - 15:30. При 30:30 българинът пласира ретур на втори сервис в мрежата, а след контра-пие Попирин измъкна подаването си.

6:2 - след бързи и лесни точки чрез силен първи сервис Григор поведе с 40:0

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички