Наказателна акция от Григор Димитров! Българинът сломи Гаел Монфис и взе поредна жертва на Уимбълдън


Наказателна акция от Григор Димитров! Българинът сломи Гаел Монфис и взе поредна жертва на Уимбълдън
Снимка: Getty Images

22771 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължава наказателната си акция на Уимбълдън, след като победи Гаел Монфис на 1/16-финалната фаза на турнира от Големия шлем. Гришо се наложи с категоричните 3:0 сета (6:3, 6:4, 6:3 в отделните части).

Григор Димитров не спира да печели на Уимбълдън

Перфектният мач от Григор Димитров

Българинът се представи наистина на ниво в днешния ден (5 юли). Той зададе тона на мача още от самото начало. В първия сет допускаше по-малко грешки и съумя да го вземе с един пробив на сметката си. Вторият се повтори и отново бе взет от българина само с един "брейк". При третия Димитров продължи наказателната си акция и спечели мача с два безупречни пробива.

В последната част Гаел Монфис получи и лека травма при първия пробив на Гришо в седмия гейм. Той се подхлъзна лошо и рани своя крак. Оттам насетне бе ясна неговата съдба, като българинът  се възползва от ситуацията и спечели всеки един гейм до края.

Ако трябва да погледнем към статистиката, Монфис имаше предимство само в асовете (16:8), двойните грешки (8:1), непредизвиканите (38:10) и уинърите (27:25). Григор Димитров доминираше в останалите показатели.

По този начин Григор Димитров се класира на 1/8-финалната фаза на турнира на Острова. Там той ще срещне победителя от срещата Ян Ленард Щруф и един от фаворитите - Даниил Медведев.

Първи сет

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

1:0 - Гришо бе първият сервиращ и потегли с лесна точка след неуспешен ретур от опонента. Последва втори сервис, пласиран в тялото, плитък ретур и безпроблемен форхенд уинър за Димитров - 30:0. Още един бомбен сервис и неуспешен ретур, а след това и ас и подаването бе набързо спечелено на 0.

1:1 - кратко разиграване и непредизвикана грешка от бекхенд на Григор в аут - 15:0. Последва форхенд в аут по дължината на корта от Монфис, а след това и непредизвикана грешка от форхенда на французина по широчината в аут - 15:30. Той вкара ас, за да изравни, но впоследствие Григор го затрудни с много хубав бекхенд и го принуди да сбърка - 30:40 и първа точка за пробив. Димитров рискува с форхенда си, но го прати в мрежата за дюс. Бекхенд в аут от българина, а после и излизане на мрежата за Монфис и опонентът се измъкна.

2:1 - Монфис вкара много дълбок и остър ретур и въпреки добрата реакция на Димитров, българинът сбърка в аут - 0:15. Следващата точка бе зрелищна, французинът показа добра защита, но накрая бе пречупен с отлична игра на мрежата от Григор. Последваха ретур в мрежата, а след това и ретур в аут - 40:15. Гришо записа и първа двойна грешка в мача, но веднага след това вкара чудесен сервис, Монфис отвърна с плитък ретур и смач в близост до мрежата осигури гейма за Димитров.

2:2 - Григор не успя да върне мощен сервис по правата за 15:0, а веднага след това последваха и два аса за 40:0. При 40:15 Монфис смени добре посоките, Димитров някак стигна до топката навреме, но сеченият му ударн е прехвърли мрежата.

3:2 - геймът започна с ретур в мрежата, а след това много агресивни форхенд изпълнения от Димитров, който излезе на мрежата, а минаващият удар на опонента излезе в аут - 30:0. Ретур в аут, а след това разиграване, приключило с форхенд в аут от Монфис - подаване, спечелено на 0.

4:2 (пробив) - продължително разиграване, при което Григор си отвори корта със сечен бекхенд по правата и след това хубав форхенд по обратния диагонал - 0:15. Директна точка от сервис, но след това и непредизвикана грешка със сечен бекхенд в мрежата от Монфис - 15:30. Надстрелване от основната линия завърши с дълбок и остър форхенд с топспин от Димитров, принудил опонента да сбърка - 15:40 и две поредни точки за пробив. Монфис излезе на мрежата, но недотам разчетено и Григор се справи, за да пробие.

5:2 - пак остър форхенд по диагонала принуди Монфис да рискува и да сбърка своя форхенд в аут - 15:0. При 15:15 двамата влязоха в разиграване и то завърши в полза на българина след поредния форхенд с огромна сила, с който Монфис не се справи. Последва и бомбен сервис и неуспешен ретур за 40:15. Ретур в аут и пробивът бе затвърден.

5:3 - Монфис започна с хубав сервис по диагонала, който Григор не успя да върне. Последва и ас, който закачи линията с милиметри - 30:0. И още един ас за 40:0, след което обаче дойде и грешка за французина след бекхенд по правата, завършил в мрежата. Дойде и двойна грешка за 40:30, но след ас подаването бе спечелено.

6:3 - надстрелване от основната линия приключи с форхенд в аут от французина, който след това прати ретура си в мрежата - 30:0. Ретур на втори сервис падна на основната линия и затрудни Григор, който очакваше да е в аут и сбърка последвалия форхенд - 30:15. Ретур на втори сервис в аут осигури два поредни сетбола за Димитров. След хубав сервис по диагонала Монфис не се справи с ретура и геймът приключи.

Втори сет

0:1 - Монфис набързо поведе с 40:15 след бомбени сервиси и директни точки - единствената му грешка беше при форхенд по правата, излязъл в аут. Последваха обаче две поредни двойни грешки от французина за дюс. Прекрасен ретур осигурни точка за пробив пред Димитров, но бомбен сервис в тялото я неутрализира за нов дюс. Още една двойна грешка осигури нова точка за пробив, но след ретур в аут и тя не бе оползотворена. Последва ас, който хвана много остър диагонал, а след това и още един ас от другата страна, за да се измъкне от критичната ситуация.

1:1 - бекхендът на Григор бе подложен на атаки, а българинът контраатакува, като се нагласи за форхенд и го изстреля мощно по прават, но излезе с малко в аут. Последва излизане на мрежата от Димитров, но Монфис нямаше проблем да го преодолее за 0:30. Форхенд на французина попадна във филето на мрежата, а то върна топката в полето му - 15:30. Непредизвикана грешка от форхенд на българина осигури две поредни точки за пробив пред опонента. Сечен бекхенд от Григор свлече топката много ниско и принуди Монфис да сбърка - 30:40. Димитров пускаше топката към бекхенда на французина и дочака грешката за дюс. Ретур в аут, а след това много хубаво и продължително разиграване от двамата, при което топката бе за Григор след воле в близост до мрежата.

1:2 - подемът при сервирането за Монфис продължи и той набързо поведе с 30:0. При 40:0 Димитров вкара добър ретур на втори сервис и впоследствие стигна до точката след форхенд уинър. Последва и двойна грешка за 40:30. Последва най-продължителното разиграване в мача, което обаче завърши с форхенд в аут от Григор по широчината на корта.

2:2 - продължително разиграване на втори сервис на българина, приключило с форхенд в ъгъла от Димитров, който Монфис атакува, но прати в аут - 15:0. При 30:0 последваха ас и ретур в аут и подаването бе спечелено на 0.

3:2 (пробив) - добра комбинация от Монфис сервис - форхенд по обратния диагонал за 15:0. Агресивен ретур от българина на втори сервис обаче пречупи бекхенда на французина, който излезе в аут - 15:15. Последва ас, но след това и две по-повдигнати топки, които Григор атакува с мощни форхенд изпълнения, а накрая направи и хубаво деми-воле, за да изравни при 30:30. Ретур в мрежата, но след това и непредизвикана грешка от форхенда на Монфис за дюс. Бомбен сервис и ретур в аут за нов геймбол, който също бе пропилян след лоб в аут. Монфис не се възползва и от трети геймбол след много технична игра и бекхенд воле от Димитров за пореден дюс. Французинът излезе на мрежата, но не се справи с прекрасния сечен удар, който свали топката в краката му - точка за пробив. Григор показа добра защита и дочака грешката от форхенд на опонента.

4:2 - подаването на Григор започна с уникален сервис, който предизвика грешка у неговият съперник (15:0). Наказателната акция на българина продължи и той успя да поведе с 30:0 след безупречен ас. Блестящ нисък форхенд по диагонала хвана Монфис неподготвен, а с още един ас Гришо завтърди пробива на 0.

4:3 - Монфис започна с ас (0:15). След това със сечен бекхенд Гришо намери мрежата, за съжаление (0:30). Нов мощен сервис и още една грешка от Григор (0:40). Дълбок бекхенд от Монфис и още един гейм спечелен на 0.

5:3 - кошмарен ретур по правата от Монфис бе добре дошъл за Димитров (15:0). Отличен форхенд от дълбочина на Гришо, който матира Монфис (30:0). Слайс и техничен сервис се превърна в четвъртия ас на Григор (40:0). Страхотен кик от българина и втори пореден сервис гейм спечелен на 0.

5:4 - грешка на Монфис след отличен ретур на българина (15:0). Французинът обаче успя да реализира техничен ас със 180 км/ч скорост на топката (15:30). Блестящо разиграване и серия от бекхенди на Григор завърши с точка за българина по диагонола (30:30). Сервис воле и много внимание от Монфис - геймбол (30:40). Французинът обаче пропусна първия си шанса си и дюс (40:40). Гаел пласира отлична топка на линията с форхенд и се добра до авантаж. Последва непредизвикана грешка от Гришо и гейм за противника му.  

6:4 - мощен слайс бекхенд на Димитров и грешка на французина (15:0). Два неспасяеми аса от Гришо (40:0). Поредна грешка от Монфис и втори сет за българина. 

Трети сет

0:1 - първи за началото на частта сервира Монфис. Гришо опита да играе с бекхенд по диагонала, но допусна непредизвикана грешка (0:15). Блестящ бекхенд от французина и 30:0 в негова полза. Стигна се и до удар в мрежата на Гаел след отлично разиграване (15:40). Двойна грешка на Монфис (30:40). Непредизвикана грешка на Гришо и гейм за Монфис.

1:1 - Гришо бързо поведе с 15:0 след чудесен бекхенд по правата. Монфис направи непредизвикана грешка, тъй като не успя да отрази сервиса на българина (30:0). 40:0 и гейм на 0 след два безупречни сервиса.

1:2 - Монфис започна подаването си с два много силни аса (0:30). Добрата игра на сервис на Гале продължи и той получи 3 геймбола, но се нуждаеше от един, за да спечели на 0. 

2:2 - силните първи сервиси на Гришо просто нямаха спирка - 15:0. Брилянтен форхенд по правата обърка Монфис, който прати топката в мрежата - 30:0. Блестящо разиграване и бекхенд по диагонала, на който българинът нямаше как да отговори (30:15). Последва обаче нов прекалено мощен за французина сервис (40:15) и гейм за Димитров.

2:3 - грешка от Григор Димитров при първи сервис на Монфис (0:15). Пореден ас от французина за 0:30. Топка в аут от Гаел (15:30). Елегантно разиграване от двамата ветерани на мрежата и къса топка от Монфис, с която взе точката (15:40). Геймът завърши с грешка на българина и успех за Монфис. 

3:3 - перфектно стоп воле по късия диагонал на Григор Димитров (15:0). Първи ас в сета и шести от началото на мача за българина (30:0). 217 км/ч удар от Гришо с форхенд по диагонала (40:0) и още един гейм на 0 на сметката на Гришо. 

4:3 (пробив) - грешка на Григор Димитров при сервиса на Монфис (0:15). Поредна двойна грешка от французина обаче възстанови паритета (15:15). Гришо вдигна публиката на крака с ретур, хващайки противника неподготвен (30:15). Българинът блокира сервиса и две възможности за пробив (40:15). Последва грешка обаче на българина и 40:30. Непредизвикана грешка от Григор и дюс 40:40.

Още една двойна грешка за Монфис, брейк пойнт №3 за Димитров. Стигна се до отлично разиграване и ново равенство 40:40. Брутален сервис от Монфис с 210 км/ч по правата и авантаж Монфис. Французинът отново пропиля шанса си и трети пореден дюс, а след това и четвърти опит за пробив на българина, която този път реализира за пробив.

5:3 - цели три непредизвикани грешки от Монфис и бърза преднина от 40:0 за Григор Димитров. Последва затвърждаване на пробива. 

6:3 (пробив) - двамата си размениха по една непредизвикана грешка за 15:15. Гришо успя да поведе с 30:15 след несполучлив опит за атрактивно отиграване на Монфис. Чудесен ас от французина и преднина за него (30:40). В крайна сметка, се стигна до авантаж за Гришо и мачпойнт за Димитров, който спечели. 

Преди Григор Димитров срещу Гаел Монфис

Програмата на втория по големина корт - номер 1, стартира в 15:00 часа българско време (за разлика от тази на по-малките кортове, където екшънът започва в 13:00). Преди срещата на Гришо на него трябва да се изиграе мач от схемата на дамите на сингъл - Жасмин Паолини срещу Бианка Андреску.

До момента на Уимбълдън Григор се справи с Душан Лайович (3:0) и с 19-годишната сензация на Китай Джунченг Шанг, като Димитров трябваше да прави обрат от 0:2 сета. Монфис пък преодоля вече един поставен опонент - още в първия кръг, когато отстрани сънародника си Адриан Манарино (3:1). Във втория пък се справи с друг много опитен състезател - Станислас Вавринка (3:0).

Победителят измежду Димитров и Монфис ще има много тежък опонент на осминафиналите. Почти със сигурност това ще бъде Даниил Медведев, като руснакът трябва да преодолее в трети кръг Ян-Ленард Щруф.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички