Могъщ Григор Димитров натупа пълен абонат от топ 10: Сътвори история на Ролан Гарос (ВИДЕО)


Могъщ Григор Димитров натупа пълен абонат от топ 10: Сътвори история на Ролан Гарос (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

13870 0

Григор Димитров стигна до исторически за България първи четвъртфинал при мъжете на Ролан Гарос! 33-годишният хасковлия записа шеста победа от шест мача срещу Хуберт Хуркач, въпреки че полякът е осми в света (Димитров е под номер 10 в световната ранглиста).

Как Григор Димитров победи Хуберт Хуркач?

Хасковлията победи с 3:0 сета и два тайбрека - 7:6(5), 6:4, 7:6(3) в отделните части за по-малко от три часа игра (2 часа и 55 минути). На четвъртфиналите Григор Димитров ще срещне победителя от двойката Яник Синер - Корентен Муте, където представителят на домакините сензационно спечели първия сет.

КРЪВ ПО ГРИГОР ДИМИТРОВ: БЪЛГАРИНЪТ УЧАСТВА В ТОЧКАТА НА СЕЗОНА НА РОЛАН ГАРОС, НО ПЛАТИ СКЪПО (ВИДЕО)

Димитров отново остана непобеден след сблъсък с един от най-близките си колеги на Тура, въпреки че съперникът доказа колко мощен начален удар има, а в същото време Гришо често трябваше да играе без първи сервис и доста по-често се стигаше до разигравания.

В крайна сметка Хуркач приключи с 20 аса и 1 двойна грешка срещу 4 директни точки и също толкова двойни грешки за българина. Освен това полякът имаше и по-добър процент спечелени точки на първи сервис - 64% срещу 62% за Григор. Процентът на втори сервис бе 77% за българина и 73% за опонента му.

"ГОСПОД СЕ ЯВИ ПРЕД ГРИГОР": МОМЕНТ 1 КЪМ 1 000 000 В ТЕНИСА ПОМОГНА НА ДИМИТРОВ (ВИДЕО)

Не изпускайте важен момент в спорта – за последните новини в спорта последвайте ни във Viber ТУК.

И двамата бяха много стабилни при подаванията си и имаше едва общо три пробива за целия мач, което логично доведе и до два тайбрека. Причина за това е и солидното представяне на двамата при точките за пробив за другия - Григор отрази 7 от 8, които срещна, а Хуркач се справи с 6 от 8.

Малко след старта на втория сет до около началото на третия полякът изпадна в дупка и започна да прави много непредизвикани грешки. Той завърши с 43 на брой срещу 28 за Григор. Трябва да отбележим, че имаше и повече уинъри - 48 срещу 38.

Това е шеста победа от шест мача за Димитров срещу Хуркач - втора от тях на клей. За първи път двамата се срещнаха на турнир от Големия шлем.

Първи сет

1:0 - Гришо бе първият сервиращ и въпреки че игра на втори сервис, водеше в разиграването и пласира прекрасен форхенд, който му осигури точката. Последваха два чудесни сервиса - при първия се стигна до ретур в аут, а при втория до плитък ретур, който моментално бе превърнат във форхенд уинър в близост до мрежата - 40:0. Последваха два дълбоки ретура, приземили се на линията и заблудили Григор, което се оказа решаващо за 40:30. Непредизвикана грешка от форхенд по правата на Григор доведе до дюс. Последваха две такива и от поляка, като подаването бе спечелено.

1:1 - брутален ретур хвана остър диагонал и изведе Гришо за 0:15. След успешно излизане на мрежата и ретур в аут обаче Хуркач поведе с 30:15. Последва ас, а след това и бомбен сервис, след който полякът показа и техника с къса - никакви проблеми при подаването му.

2:1 - Григор опита да отиграе повдигната топка към основната линия, но я изкара в аут. Последва феноменално разиграване, в което имаше всичко - деми-воле, къси, прехвърлящи удари, спасени смачове - накрая обаче Хуркач спечели точката със стоп-воле за 0:30. Прекрасен бекхенд с много топспин матира поляка. След това обаче сечен бекхенд в аут от българина даде две точки за пробив предд съперника при 15:40. Първата бе неутрализирана след ретур в мрежата, а при втората се стигна до най-продължителното разиграване до момента (29 удара) - приключи с къса от Григор, която бе хваната от Хуркач, но и изпратена в аут - ДЮС. В крайна сметка Гришо се измъкна след отличен форхенд по обратния диагонал, а след това и ретур в аут.

2:2 - при 15:0 Хуркач допусна непредизвикана грешка в близост до мрежата, но веднага след това вкара и ас. Последва сечен бекхенд по правата в аут от Димитров за 40:15. Ретур в аут и това подаване на поляка също мина без проблеми.

3:2 - отново разиграване на втори сервис, но Григор пречупи Хуркач с хубав форхенд по правата. Последва и ретур в аут на втори сервис за 30:0. Изпратен форхенд много в аут от Димитров, но след това и бомбен сервис и ретур в мрежата за 40:15. Перфектна къса топка от Димитров, която този път не бе хваната от поляка и сервис-геймът бе спечелен.

3:3 - Хуркач започна с ас, а след това притисна Димитров и излезе на мрежата, за да поведе набързо с 30:0. Последва кик сервис и ретур в мрежата за 40:0, но след това бекхенд ретур по правата затрудни поляка, който изкара форхенда си по правата в аут за 40:15. Непредизвикана грешка от бекхенд на българина обаче прекрати гейма.

4:3 - при 15:0 Димитров пласира много красив бекхенд по правата и не остави шанс на Хуркач. Последва зрелищно разиграване, при което Димитров излезе на мрежата, а след това отигра смач почти с гръб към опонента след опит за прехвърлящ удар - красив момент за 40:0. При следващото разиграване свали топката със сечен удар, а Хуркач отигра в мрежата.

4:4 - Хуркач не се справи със свалена топка след сечен удар от Григор и я прати в мрежата (0:15). При 15:15 последва ас по диагонала, а след това и оспорвано разиграване, при което полякът пласира перфектно ударите си и в крайна сметка принуди Григор да сбърка, въпреки че Димитров бе в добра позиция преди това (40:15). Прекрасен блок бекхенд ретур от българина матира Хуркач, но при следващото разиграване полякът пласира няколко поредни удара на линията и накрая спечели точката.

5:4 - Григор набързо поведе с 30:0 след добри сервиси и ас. Последва и ретур в аут, а след това Димитров игра сервис-мрежа, но Хуркач стигна дроп-волето и отигра с форхенд уинър (40:15). Непредизвикана грешка от форхенд на поляка и българинът спечели подаването си.

5:5 - при 15:0 Григор взе инициативата в разиграването със страхотен ретур и накрая дочака грешка от бекхенда на Хуркач за 15:15. Полякът опита рисково да отиграе динамично веднага след отскок топката и това му изигра лоша шега - форхенд по правата в аут за 15:30. Последваха обаче ас, а след това и ретур в аут - 40:30. След още един ас полякът се измъкна от коварната ситуация.

6:5 - Григор бе изненадан от нисък отскок на топката и отигра форхенд в мрежата, а след това Хуркач вкара силен ретур на втори сервис и Димитров сбърка форхенда си в аут - 0:30 и критична ситуация. Последва и непредизвикана грешка от форхенд на българина - 0:40 и три поредни скрити сетбола за поляка. Излизане на мрежата и чудесно дроп-воле неутрализира първия, а при втората се стигна до куриозна ситуация, при която полякът не се ориентира при прехвърлящ удар и след това отигра в аут с бекхенд със завъртане - 30:40. И при третата точка Димитров игра на втори сервис, но и този път не трепна в разиграването и дочака грешка в аут от опонента - ДЮС. Отличен сервис, плитък ретур и моментален форхенд уинър от Димитров за "предимство". След това оспорвано разиграване приключи с бекхенд в мрежата и Димитров някак оцеля.

6:6 - бомбени сервиси и Хуркач набързо поведе с 40:0. Димитров обаче записа точка след страхотна къса за ретур, която опонентът стигна, но последва и безпроблемно отиграване в близост до мрежата за край на точката. Впоследствие Димитров стигна и до 40:30, след като дочака грешка по правата от Хуркач. След ас полякът все пак взе подаването си.

Тайбрек (7:6)

7:5 - Хуркач стигна веднага до минипробив след поредно разиграване на втори сервис на Димитров, завършило с непредизвикана грешка от бекхенд (0:1). Бомбен сервис и нова точка за поляка, но след това разиграване, приключило с непредизвикана грешка от форхенд на Хуркач - минипробивът бе върнат (1:2). Пак разиграване на втори сервис на Григор, но и непредизвикана грешка от форхенд на поляка - 2:2. Димитров направи серия от сечени удари, а последният закачи линията съвсем малко от външната страна, обърка Хуркач, той сбърка и изпусна нервите си - 3:2. Нова поредица от слайс удари на Григор този път завърши с аут и размяната на полетата дойде при 3:3.

Димитров записа минипробив - привика Хуркач на линията и след това с добър бекхенд направи така, че полякът да не се справи с волето - 4:3. Хуркач излезе на мрежата и изненадващо не успя да отиграе воле в близост до мрежата, което отново го вбеси - 5:3. Последва сервис в тялото на Хуркач, който не бе върнат - 6:3 и три поредни сетбола. Първият бе неутрализиран след разиграване и сбъркан сечен бекхенд в мрежата, а вторият с безпощаден ас - 6:5. При третия се стигна до разиграване, в което Григор устоя, а накрая пласира дълбок форхенд и принуди поляка да сбърка в мрежата.

Втори сет

0:1 - при 15:0 Григор пласира два ретура на линията и стигна до точките с отлична игра. Все пак бомбен сервис подсигури добра позиция за Хуркач и последва неспасяем форхенд за 30:30. Горната част на филето на мрежата върна топка на поляка в неговата половина - 30:40 и първа точка за пробив. Полякът излезе на мрежата и след два смача пречупи българина - дюс. Ново излизане на мрежата, но и поредно сбъркано бекхенд воле - нова точка за пробив. Игра сервис-мрежа и този шанс също бе неутрализиран. Ретур в мрежата на втори сервис, а след това и ретур в аут и Хуркач се измъкна.

1:1 - първият сервис на Григор не влизаше, стигна се до две разигравания, които приключиха след грешки на българина - 0:30. При 15:30 последва ретур в аут и Димитров изравни. Грешка от бекхенд в мрежата осигури точка за пробив и пред Хуркач, който обаче не се възползва след бекхенд по правата в мрежата - ДЮС. Ретур в аут, но след това и бекхенд по правата ретур, за който Димитров нямаше шанс да хване. Прекрасно воле от Григор, Хуркач опита прехвърлящ удар, но Димитров се справи със смач за нов геймбол. Хуркач излезе на мрежата, а след това не се справи с лоба на Григор и сбърка в мрежата. Гришо се измъкна от трудния момент.

1:2 - Хуркач започна с ас, но след това филето на мрежата подвигна негова топка и я изкара в аут - 15:15. При 15:30 ретур на Григор излезе с малко в аут за равенство. Димитров показа страхотна скорост, за да стигне къса топка, опита да я върне по късия диагонал, но неуспешно. Впоследствие Хуркач спечели подаването си с ново излизане на мрежата.

2:2 - Григор спечели поредно разиграване на втори сервис след прекрасен форхенд. Българинът поведе с 30:0 след красива къса, която матира Хуркач, а след това резултатът стана и 40:0 след излизане на мрежата и минаващ удар в аут. Нова технична игра в близост до мрежата и подаването бе спечелено на 0.

2:3 - бомбен сервис, а след това и хубав бекхенд с рязка смяна на посоката - 30:0 за Хуркач. Последваха ас и ретур в мрежата и подаването бе спечелено много набързо.

3:3 - нова перфектна къса, за която Хуркач нямаше шанс, а след това и ретур в аут - 30:0. Поредната къса бе хваната от поляка, но след това нямаше шанс в разиграването и Димитров записа лесна точка в близост до мрежата - 40:0. Трето поредно подаване в сета, спечелено на 0.

4:3 (пробив) - лош контакт на ракетата на Хуркач с топката и 0:15. След това полякът не се справи с дълбок ретур и допусна грешка в аут от форхенд за 0:30. Непредизвикана грешка от Хуркач на бекхенд и 0:40 - три поредни точки за пробив пред Димитров. Още първата бе грабната след излизане на мрежата и лековато сбъркано воле.

5:3 - спадът при Хуркач продължи и последва грешка в мрежата за 15:0. След това излизане на мрежата от поляка и успешно воле - 15:15. Последва зрелищно разиграване, а Хуркач го спечели след изумително деми-воле, дошло след великолепен сечен удар от българина - 15:30. Последва наистина ИЗКЛЮЧИТЕЛНО разиграване, в което Хуркач върна невероятни топки, но накрая точката бе за Гришо - всички на корта бяха на крака след красивата игра от двамата - 30:30. Последва ретур в аут, а след това и перфектна методична атака от Димитров, която пречупи впечатляващата защита на поляка.

Григор Димитров на Ролан Гарос

5:4 - при 15:0 Хуркач вкара ас, а след това се справи и на мрежата. Подаването бе спечелено на 0 след нов ас.

6:4 - Хуркач отигра слабо бекхенд воле в близост до мрежата, Григор стигна топката и отигра безпроблемно за 15:0. Последва двойна грешка, но и техничка къса от Гришо, която бе в основата на успеха му за 30:15. При 30:30 гълъб кацна на мрежата и забави Гришо, заради което съдията на стола му даде отново да изпълни първи сервис. Все пак отново трябваше да играе на втори сервис, но спечели изумително разиграване - прекрасна защита и избухване с бекхенд по правата - 40:30. Сетболът бе неутрализиран от Хуркач с добро воле в близост до мрежата. Перфектен сервис и безпроблемен форхенд в близост до мрежата - втори сетбол. Ретур в мрежата на втори сервис и Гришо взе и втория сет.

Трети сет

0:1 - Хуркач набързо поведе с 30:0, а след това се стигна до зрелищна размяна на удари в близост до мрежата, спечелена от поляка. При 40:0 Григор показа изумителни форхенд изпълнения, които му подсигуриха две точки. При 40:30 обаче Григор се озова на земята и въпреки че все пак отигра, накрая полякът нямаше проблем да завърши в близост до мрежата.

1:1 - Гришо потегли с двойна грешка, но след това дойде и ретур в аут - 15:15. Непредизвикана грешка от форхенд за Хуркач за 30:15. Прекрасна защита от поляка, но накрая българинът дочака грешката и стана 40:15. Григор стигна къса, а след това с безпощаден смач взе подаването си.

2:1 (пробив) - с поредица къси Григор разби устрема на опонента и спечели точката. При 15:15 последва ретур в мрежата от българина, но след това и грешка в аут от форхенд на Хуркач - 30:30. След нов изумителен бекхенд по правата от трудна ситуация Григор стигна до точка за пробив. След ас тя бе неутрализирана. Последва още един ас, но след това и още един дюс след топка в аут от поляка. Отличен сервис даде страхотен шанс за точката на Хуркач, но той допусна огромна непредизвикана грешка от форхенд в близост до мрежата. Нова точка за пробив пред Григор, която този път бе грабната след прехвърлящ удар, кацнал точно на основната линия.

3:1 - Григор потегли с ас, но след това Хуркач изравни с красив форхенд по правата - 15:15. Бекхенд по правата в мрежата от поляка, а след това и неспасяема топка в близост до мрежата от страната на Хуркач - 40:15. Подаването бе спечелено след нова изключително технична игра от Димитров.

3:2 - надстрелване между двамата приключи с форхенд, хванал остър диагонал и осигурил точката за Хуркач. Последва непредизвикана грешка от поляка, а след това и огромен късмет за българина след намеса на мрежата, която направи топка от Димитров неспасяеа - 15:30. При 30:30 обаче последва ретур в мрежата, но след чудесно придвижване по корта Гришо дочака грешката от опонента и стигна до ДЮС. Нова непредизвикана грешка от форхенд на Хуркач осигури точка за пробив, която бе неутрализирана след много красиво стоп-воле от Хуркач. Последва ретур в мрежата, а след това и бекхенд в мрежата, като полякът спечели подаването си.

3:3 (пробив) - Димитров пречупи добрата защита на Хуркач и въпреки че полякът стигна до воле, то не успя да контролира топката и я прати в аут. След отличен ретур полякът си спечели предимство и накрая спечели точката с безпроблемен смач - 15:15. Ретур в аут, но след това и остър бекхенд ретур, след който българинът прати сечен бекхенд в аут - 30:30. Още един сечен бекхенд в аут от Григор доведе и до точка за връщане на пробива. От водеща позиция Димитров направи непредизвикана грешка от форхенд в аут и пробивът бе върнат.

3:4 - Хуркач поведе много набързо с 40:0 след бомбени сервиси, които доведоха до неуспешни ретури и асове. Последва двойна грешка, но след това и още един ретур в аут.

4:4 - непредизвикана грешка от форхенд на Хуркач за 15:0, а след това Димитров пласира перфектна къса 30:0. С красив бекхенд по правата българинът стигна до 40:0. След сечен удар в аут, а след това и форхенд в мрежата се стигна до 40:30. Все пак след ас подаването бе спечелено.

4:5 - ретур в аут, а след това мощна бомба от Хуркач и ретур в мрежата - 30:0. При 30:15 Димитров стигна къса, а след това прехвърлящ удар на поляка излезе в аут за равенство. Гениална защита и къса от българина - Хуркач я стигна, но последва безпроблемен бекхенд завършек в близост до мрежата - точка за пробив и скрит мачбол. Той бе неутрализиран след ретур в аут. След бекхенд по правата в аут от поляка се стигна до нова точка за пробив, а разиграването бе ИЗВЪНЗЕМНО - точката на турнира бе за Хуркач въпреки плонж от българина - ДЮС. Прекрасната защита на Димитров бе пречупена и полякът стигна до геймбол, който пропусна след неуспешна къса - нов дюс. При следващия геймбол Хуркач пласира неспасяема къса и се измъкна.

5:5 - Димитров потегли с двойна грешка, а след това Хуркач бе агресивен с бекхенд ретур по правата на втори сервис и принуди българина да сбърка - 0:30. Добрата защита на поляка бе пречупена с два смача от българина. Филето на мрежата повдигна топката на поляка и я направи къса, но Димитров я стигна и атрактивно си заслучи точката за 30:30. Ретур в мрежата, а след това Григор спря разиграване, защото вярваше, че има топка в аут - съдията на линията не го отсъди, Хуркач не го приемаше и оспорваше, но бе факт, че топката е аут. Българинът спечели подаването си. Полякът си заслужи освирквания с викове и неприемане, че ударът му е бил в аут.

5:6 - Хуркач направи лошо воле, а Димитров стигна навреме топката, но отигра много лош минаващ удар в аут - 15:0. Последва ретур в мрежата. Последва непредизвикана грешка от форхенд на Хуркач за 30:15, а след това Димитров излезе на мрежата, а полякът го размина с минаващ бекхенд удар, попаднал на линията. Подаването бе спечелено след ас.

6:6 - Григор не успя да отиграе къса, приземила се много близо до мрежата - 0:15. Вкаран първи сервис и последвал форхенд уинър след плитък ретур - 15:15. Сечен първи сервис и ретур в аут за 30:15. Още един ретур в аут, а след това и чудесна къса от Григор, след която си заслуги гейма.

Тайбрек (7:6)

7:3! Григор влезе в разиграване въпреки бомбен сервис и накрая си заслужи точката за минипробив - 1:0. Последваха и два ретура в аут за 3:0. След дълбок агресивен ретур Димитров притисна Хуркач и накрая дочака грешка за още един минипробив - 4:0. Игра сервис-мрежа и лесно воле за поляка за 4:1. Изключителна защита от българина, който бе изцеден, а накрая загуби и точката - 4:2 и първият минипробив бе върнат - размяна на полетата.

Гришо излезе на мрежата и с безпощаден смач поведе с 5:2. Успешна игра сервис-мрежа от Хуркач за 5:3, но след това бекхенд по правата в мрежата от поляка - 6:3 и три поредни мачбола за българина. Сервис в тялото, излизане на мрежата и превъзходно бекхенд стоп-воле - успех за Гришо!

Преди мача Григор Димитров - Хуберт Хуркач

Преди двубоя на Димитров има три мача. Първият е между Олга Данилович и Маркета Вондроушова, вторият между Стефанос Циципас и Матео Арналди, а третият противопоставя Клара Таусон срещу Онс Джабер.

Григор Димитров трябваше да мине през ада, за да си осигури среща с Хуркач. Българинът победи много трудно белгиеца Зизу Бергс в мача от третия кръг на турнира с 6:3, 7:6(4), 3:6, 6:4. За поляка се отнасяше същото, тъй като той изпита трудности срещу канадеца Денис Шаповалов, побеждавайки го с 3:1 сета.

До момента Димитров и Хуркач са се изправяли един срещу друг пет пъти, като Хуберт е абсолютен "абонат" на ракета №1 на България. Гришо е побеждавал и петте пъти противника си, а успехите му са дошли на Индиън Уелс, Ротердам, Монте Карло, Париж и Маями.

Победителят от срещата отива на четвъртфинал, където ще срещне или световния №2 Яник Синер, или №79 - французинът Корентен Муте.

69-годишна икона на тениса за Григор Димитров: Има мускули, личи си, че работи здраво във фитнеса

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички