Новият №1 в света е машина! Григор Димитров е аут въпреки миничудо - остана далеч от 1/2-финала на Ролан Гарос (ВИДЕО)


Новият №1 в света е машина! Григор Димитров е аут въпреки миничудо - остана далеч от 1/2-финала на Ролан Гарос (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

18255 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна на 1/4-финалите на Ролан Гарос. 33-годишният хасковлия загуби с 0:3 сета от Яник Синер, който остава със само 2 поражения през 2024-та година. Именно италианецът е и новият лидер в световната ранглиста, след като Новак Джокович се отказа от участието си в Париж поради тежка контузия.

Яник Синер отстрани Григор Димитров на Ролан Гарос

Гришо остана далеч от най-добрата си форма в първите два сета и показа какво може чак в третата част, в която стигна до тайбрек. В крайна сметка загуби след 2:6, 4:6, 6:7(3) в отделните части за малко над два часа и половина игра (2 часа и 32 минути).

Задава се гладиаторски полуфинал на Ролан Гарос, тъй като Яник Синер може да срещне там Карлос Алкарас. За целта испанецът трябва да се справи със Стефанос Циципас. Мачът е днес (04.06) от вечерната сесия на централния корт "Филип Шатрие".

Григор допусна колосален брой двойни грешки в мача и сам не си даде шанс да спечели. Те бяха 49 на брой срещу 20 за съперника му, който трябва да отбележим, че игра перфектно през почти целия мач. И въпреки това Синер имаше по-малко уинъри - 29 срещу 33.

Той записа и 8 аса при нито една двойна грешка, докато Гришо имаше по равен брой и от двете - по пет. Голям проблем за българина бе и че стигна до само две точки за пробив - те дойдоха, когато опонентът сервираше за мача и едната бе оползотворена. От другата страна Яник стигна до 10 точки за пробив и се възползва от четири от тях.

Първият сет бе кошмарен за Григор, който не си даде никакъв шанс след два сравнително бързи пробива. Във втория Синер проби още в първия гейм и до края напълно комфортно поддържаше преднината си, докато Григор не просто не доближи пробива, но и често изпитваше затруднения, когато подаваше.

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

Третата част започна с по една пропусната точка за пробив и от двамата. Синер проби в деветия гейм и изглеждаше сякаш мачът е приключил, но Димитров сътвори миничудо, за да остане в мача, когато посрещаше. Той дори стигна до 30:15, а след това и до дюс в 11-ия гейм, но все пак Синер се справи. А в тайбрека интрига отново нямаше.

Първи сет

1:0 - Григор бе първият сервиращ, стигна се до кратко разиграване на втори сервис, приключило с бекхенд в аут от италианеца. Последва бекхенд в аут на втори сервис за 30:0, а след това и ас по диагонала за 40:0. Още един мощен сервис, който Синер не успя да върне - подаване, спечелено на 0.

1:1 - геймът започна с ретур на втори сервис в аут от Григор, а след това Димитров спечели наглед невъзможна точка, показвайки фамозна защита, отлична скорост и голяма техника - стигна стоп-воле и прати остра къса, за да матира Синер - 15:15. След по-лек ретур Синер взе предимство в разиграването и пречупи бекхенда на Григор за 30:15. При 30:30 италианецът заложи на къса, българинът не я очакваше, подхлъзна се и нямаше шанс да я стигне. След контра-пие Синер спечели подаването си.

1:2 (пробив) - непредизвикана грешка в аут от форхенд на Димитров, но след това прекрасна комбинация с хубав сервис по диагонала и последвал мигновен форхенд уинър в другия край на корта - 15:15. Ретур в аут, но след това разиграване на втори сервис, в което Синер бе по-агресивен и дочака грешката на българина за 30:30. Гришо излезе на мрежата, а кортът бе оголен след подхлъзване на опонента - Димитров изкара бекхенд воле в аут за непредизвикана грешка и осигури първа точка за пробив в мача. Игра на втори сервис, но и непредизвикана грешка от бекхенда на Синер - ДЮС. Перфектен ретур в ъгъла на корта затрудни Григор, Яник взе преимуществото и методично стигна до точката - нов шанс за пробив, който този път бе грабнат след сечен бекхенд в мрежата от българина.

1:3 - при 15:0 Синер допусна непредизвикана грешка от форхенд в мрежата за 15:15, а при следващото разиграване филето на мрежата направи сечен удар на Григор къса, но италианецът се справи и впоследствие взе точката (30:15). Агресивни форхенд изпълнения от Яник доведоха до грешка в аут от форхенда на Димитров, а след това италианецът спечели подаването си след бекхенд на Димитров, търсещ линията, но излязъл в аут.

1:4 (пробив) - надстрелване приключи с бекхенд по правата от Димитров, завършил в мрежата. Последва двойна грешка за 0:30. След изумителен минаващ удар Синер стигна до 40:0 и три поредни точки за пробив. Първата бе неутрализирана с добра методично проведена атака на Григор, а втората след чудесен бекхенд по диагонала, който принуди Синер да сбърка. При третата се стигна до страхотно разиграване, двамата показаха отлична защита, а накрая Синер сбърка минаващия си удар по правата от форхенд в мрежата - ДЮС. След непредизвикана грешка от опонента Димитров стигна до четвърта поредна точка и геймбол, но запрати бекхенда си по правата във филето на мрежата и то я върна в полето му - дюс. Отскокът на топката изненада Димитров и той прати топката в мрежата за четвърти пореден брейкбол. Синер върна втори сервис с по-висока топка, която Григор натисна агресивно, но я прати в мрежата.

1:5 - бекхендът на Григор отново поддаде и той прати топката в мрежата за 15:0, а след това дойде и сечен ретур от бекхенд в аут на втори сервис - 30:0. При 40:0 италианецът вкара отличен сервис и след това с безпощаден форхенд спечели подаването си на 0.

2:5 - пореден бекхенд в мрежата от Гришо, но след това и ретур в аут - 15:15. След ретур в мрежата, а след това и непредизвикана грешка в аут от бекхенда на Синер, резултатът стана 40:15. Филето на мрежата свали топка от Синер много близо до мрежата в полето на Григор, българинът опита да я отиграе по острие диагонал, но не успя - 40:30. След ретур в аут обаче подаването бе спечелено.

2:6 - сечен бекхенд в аут от Григор за 15:0, а след това и ретур със сечен бекхенд в аут - 30:0. Контра-пие от Синер пречупи Димитров и му даде три поредни сетбола. Първият бе пропилян с непредизвикана грешка след опит за къса в аут. Но вторият бе грабнат след бекхенд ретур в мрежата.

Втори сет

0:1 (пробив) - при 15:0 на сервис на Григор Синер намираше линиите с перфектни удари и спечели следващите две разигравания за 30:15. Последва ас, но след него и лоша къса от Димитров, която бе лесно хваната от италианеца, който завърши с уинър - 30:40 и първа точка за пробив в сета. Ретур уинър на втори сервис и пробивът беше факт.

0:2 - хубаво надстрелване помежду им, при което Синер не издържа и сбърка форхенд в аут. Последва обаче втори сервис в тялото, който Димитров не очакваше и не успя да върне - 15:15. Ретур в аут за 30:15, а след това непредизвикана грешка от форхенда на българина. След бекхенд по правата в мрежата от Гришо геймът приключи.

1:2 - след два удара Синер поведе с 0:30. Публиката опита да окуражи Григор, който се възползва от мек ретур на италианеца, за да завърши с форхенд уинър. Последва и ас за 30:30, а след два ретура в аут Димитров спечели подаването си.

1:3 - сечен бекхенд в аут от Григор, а след това и хубав уинър по правата, който първо бе отсъден в аут, но след това съдията на стола провери на място и отсъди, че закача линията - 15:15. Димитров бе в добра позиция в разиграването, но накрая рисков форхенд по правата излезе в аут - 30:15. Отличен сервис, плитък ретур и безпроблемен форхенд уинър по-навътре в корта за Синер (40:15). Хубав блок ретур от Григор принуди опонента да сбърка в мрежата, а при следващото разиграване българинът вкара красив бекхенд по правата за дюс. Веднага след това Синер вкара два аса и спечели подаването си.

Григор Димитров на Ролан Гарос

2:3 - мощен сервис, а след това агресивен форхенд, попаднал на линията - 15:0. Последва ас за 30:0, но след това неуспешна игра сервис-мрежа от Григор след чудесен ретур в краката му. Димитров опразни корта, но Синер намери топката с рамката на ракетата и я прати много в аут, а след това последва ретур в аут и гейм за Гришо.

2:4 - прекрасна къса от Гришо, към която Синер дори не тръгна. Много хубаво разиграване, при което италианецът показа чудесна защита и хвана бомбен форхенд по правата, а накрая влезе във водеща позиция и принуди Димитров да сбърка - 15:15. Още едно много хубаво разиграване, при което италианецът се измъкна след леко пресилена топка от хасковлията в аут. Последва бекхенд по правата в мрежата за 40:15, но след това неуспешна къса за 40:30. Отново перфектна защита от Синер, а накрая стигна къса от Гришо и завърши по правата, за да спечели гейма.

3:4 - въпреки коварен дълбок ретур Григор вкара брутален форхенд уинър за 15:0, но след това Синер натисна бекхенда му и дочака грешката. Синер хвана прекрасна къса от Димитров, но въпреки това българинът успя да реагира навътре в корта и да пласира топката в опразнената противникова половина - 30:15. Последва обаче неприятна двойна грешка, а след това филето на мрежата повдигна топка от Григор и Синер веднага натисна, а впоследствие спечели точката - 30:40 и шанс за пробив. Този път бекхендът на Димитров издържа многократните атаки от Синер и му помогна да мине във водеща позиция, за да отрази точката за пробив. Два ретура в аут и подаването бе спечелено.

3:5 - Синер поведе с 30:0 след ас и контра-пие след нов мощен сервис. Последва ретур в мрежата на втори сервис, а след това и нов ас - скоростно спечелено подаване.

4:5 - от чудесна за атака позиция след по-несигурен ретур Димитров прати форхенда си в аут за непредизвикана грешка. Последваха обаче два сервиса, които не бяха върнати - 30:15. Мощна форхенд атака по двата края донесе успех за Григор и пречупи Синер за 40:15. Две поредни разигравания, при които Григор осъществяваше кошмарен контакт с топката и я пращаше много в аут - дюс. Ретур в мрежата, а след това и ретур на втори сервис в аут и подаването бе спечелено.

4:6 - ретур в аут, но след това хубави форхенд удари от Гришо и след изпълнение по правата точката бе за него - 15:15. Чудесен ретур от Григор, но след това и брутален диагонал от Синер, кацнал върху външната част от страничната линия. След това успешно контра-пие от италиеца, осигурило му два сетбола. След бекхенд ретур в аут на втори сервис сетът приключи.

Трети сет

1:0 - Григор бе във водеща позиция след втори сервис, но и отлични форхенд удари, като спечели първата точка. Веднага след това обаче допусна двойна грешка за 15:15. При 30:15 Димитров допусна непредизвикана грешка от форхенд, която доведе до нов много напрегнат момент. Бекхенд в мрежата от Гришо осигури точка за пробив пред Синер още в първия гейм, но тя бе неутрализирана след ретур в аут - дюс. След добър сервис Григор отигра на мрежата, но даде шанс на опонента да върне топката - все пак бекхенд воле сложи край на разиграването в полза на Димитров. Излизане на мрежата след остър бекхенд, но и хубав бекхенд минаващ удар от Синер - нов дюс. Агресивна игра от българина му осигури още един геймбол, който бе грабнат след ретур в аут.

1:1 - дълбок сечен удар принуди Синер да прати форхенда си в аут за 0:15. При 15:15 Димитров вкара добър ретур, а след сечени удари се задържа в разиграването и дочака непредизвикана грешка от форхенд на италианеца - 30:15. За съжаление, последва ас, а след него българинът бе в добра позиция, но допусна непредизвикана грешка от форхенд - 40:30. Филето на мрежата прати неспасяемо удар на Гришо в полето на Синер - дюс. Много хубаво разиграване, перфектни бекхенд и форхенд изпълнения, а накрая форхендът на Григор довърши започнатото - първа точка за пробив пред Димитров. Оспорвано разиграване, Димитров показа устойчива защита, но накрая бе пречупен - малко го раздели от пробива - ДЮС. Сечен бекхенд ретур в мрежата на втори сервис, а след това отново бекхенд ретур на втори сервис, но доста в аут.

2:1 - отличен сервис и бекхенд воле в близост до мрежата за 15:0, но след нов бомбен начален удар последва непредизвикана грешка от форхенд при полуопразнена корт - 15:15. Ретур в аут, а след това перфектно пласиран втори сервис, който отново принуди Синер да сбърка - 40:15. Агресивен ретур по правата, излизане на мрежата и смач с отскок за Синер - 40:30. След нов чудесен сервис италианецът пак прати ретура си в аут и геймът приключи.

2:2 - Димитров бе в добра позиция, но допусна поредна непредизвикана грешка. Последва шести ас за Синер в мача за 30:0. Сечен бекхенд ретур в аут, а след това и нова грешка от българина - скоростно и безпроблемно подаване за италианеца.

3:2 - прекрасен бекхенд по острия диагонал, а след това атака на мрежата и перфектно дроп-воле за 15:0. Пресилен форхенд в аут за поредна непредизвикана грешка от форхенд на българина - 15:15. Последва ас по правата със скорост 211 км/ч, а след това италианецът показа великолепна защита, накрая хвана къса, но я върна елементарна за Гришо, който нямаше как да сбърка при опразнен корт - 40:15. Игра сервис-мрежа от Димитров на втори сервис, но накрая перфектен прехвърлящ удар матира Гришо. Пласирана топка на линията затрудни Синер и той сбърка в аут за край на гейма.

3:3 - Синер започна с ас, а след това Димитров вкара хубави сечени бекхенди и накрая рискува с мощен бекхенд по правата, излязъл с малко в аут - 30:0. Агресивен ретур даде предимство на българина, който се възползва с форхенд уинър, паднал на линията. Григор сбърка в мрежата разиграване, а накрая подаването бе спечелено на 0 след ас.

4:3 - хубав сервис, рисков форхенд, паднал на линията, а след това и лесен смач за 15:0. При 15:15 Синер прати в аут ретура си след удар с рамката на ракетата. Последва сервис, изкарал опонента от корта, а след това излизане на мрежата и прецизна къса - 40:15. Впоследствие подаването бе спечелено без проблеми.

4:4 - при 15:0 Григор удържа атаките на Синер, но накрая сбърка сечен бекхенд в аут. Последваха два неуспешни ретура и геймът приключи.

4:5 (пробив) - с бомбен сервис Григор си подсигури чудесна позиция за уинър и го постигна чрез форхенда си. Последва първо двойна грешка, а след това и непредизвикана грешка - 15:30. Чудесна защита на Синер, а накрая поредна непредизвикана грешка от форхенд на Димитров много в аут - 15:40 и два "скрити мачбола". Още първият бе грабнат след поредна непредизвикана грешка в аут от форхенд.

5:5 (пробив) - непредизвикана грешка от Синер от бекхенд в близост до мрежата за 0:15. Димитров изигра рискова и перфектна комбинация, което му осигури шанс за бекхенд смач в близост до мрежата, който нямаше как да сбърка - 0:30. Последва ретур в аут, но след това хубав блок ретур от бекхенд на Григор, дълбока топка, която затрудни Синер и той сбърка в мрежата - 15:40 и две точки за връщане на пробива. Разиграване на втори сервис, което бе спечелено от Гришо след смела игра и прекрасен форхенд.

6:5 - Димитров започна с двойна грешка, но след това отново бе агресивен и излезе успешно на мрежата след силни форхенд изпълнения - 15:15. Ново излизане на мрежата, но бомбен минаващ удар от бекхенд страната на Синер, който матира българина - 15:30. Хубава игра сервис-мрежа и въпреки добрата защита на Яник спечели точката. След бекхенд в аут от италианеца се стигна до 40:30, но след бекхенд в тялото на Димитров той не се нагласи добре за форхенда си и сбърка в мрежата - дюс. След нов агресивен форхенд по обратния диагонал, който влезе, Димитров си гарантира нов геймпойнт, който този път бе грабнат след агресивен форхенд в аут от Синер от трудна позиция извън корта.

6:6 - плитък ретур на Димитров позволи на Синер лесно да поведе с 15:0, но след това дълбок бекхенд принуди италианеца да сбърка в аут - 15:15. Бляскаво разиграване между двамата, събраха се на мрежата, а Григор хвана къса по острия диагонал, след което хвана в крачка съперникът, който опита хотдог, но неуспешно - 15:30. Сечен бекхенд на втори сервис с милиметри в аут, а след това разиграване, приключило с още един сечен удар в аут от българина - 40:30. Неземна защита от Синер, но накрая бе пречупен след изумително дроп-воле, след което италианецът сбърка прехвърлящ удар в аут - ДЮС. Яник пречупи Димитров с настъпателна атака на бекхенд, за да стигне до нов геймбол. Рисков бекхенд ретур в аут на втори сервис и геймът приключи.

Тайбрек (6:7)

3:7 - Ретур на Синер в аут за 1:0. Перфектно контра-пие и бърза точка за италианеца, а след това и успешна игра на мрежата от Яник за 1:2. Хубави форхенд изпълнения от българина, който дочака грешката при съперника за 2:2. Последва излизане на мрежата след дълбок форхенд в ъгъла, но за пореден път Синер пласира перфектен минаващ удар по правата за първи минипробив - 2:3. Кик сервис изхвърли Гришо от корта и впоследствие нямаше проблем за уинър - размяната на полетата дойде при 2:4.

Ас на Синер за 2:5, но след това и ретур в аут след сервис от 217 км/ч на Гришо - 3:5. Непредизвикана грешка от бекхенд в аут на Димитров - 3:6 и три поредни мачбола за италианеца. Сечен бекхенд и още първата беше грабната.

Преди мача Григор Димитров - Яник Синер

Програмата на централния корт "Филип Шатрие" започва в 12:00 часа с мача Онс Джабер срещу Коко Гоф, следван от Ига Швьонтек срещу Маркета Вондроушова и чак тогава ще дойде ред на Гришо.

За да си осигури среща със световния №2, Григор Димитров трябваше да се разправи с тенисисти като Александър Ковачевич, Фабиан Марожан, Зизу Бергс и Хуберт Хуркач.

От другата страна, победителят от Australian Open - Синер, мина безпроблемно през Крис Юбанкс, Ричард Гаске, Павел Котов и Корентин Муте, за да стигне до четвъртфинала на тура.

Победителят от този четвъртфинал ще се изправи срещу победителя измежду Карлос Алкарас и Стефанос Циципас в спор за място на финала.

Родният тенисист и италианеца вече се срещнаха през настоящата кампания - на финала на турнира в Маями, който е част от сериите "Мастърс 1000". Хасковлията не съумя да покаже на какво е способен и за Синер не бе проблем да спечели - и то без загубен сет.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички