Слаб сервис и отчайващ бекхенд спряха Григор Димитров за титлата в Стокхолм


Слаб сервис и отчайващ бекхенд спряха Григор Димитров за титлата в Стокхолм
Снимка: Getty Images

3982 0

Григор Димитров остава само с една титла за 2024 година, поне засега. В 4-тия си финал за година българският №1 беше абсолютно неузнаваем и беше сравнително лесно надигран от Томи Пол с 4:6, 3:6 на финала на турнира от сериите ATP 250 в Стокхолм. 

Димитров записа отчайващо представяне на начален удар в първия сет, след като спечели едва 11 точки от първи начален удар (от 20 възможни) и регистрира едва 27% спечелени точки на втори сервис. Томи Пол не беше много по-убедителен от своя опонент, но силните му начални удари, примесени с отличен бекхенд стигнаха за победа в гейма. 

Вторият сет вървеше гейм за гейм, но при 3:4 Григор Димитров допусна ново рухване - сервисът му отново отказа, както и бекхендът, а той беше пробит на 15 и с това изгуби шансовете си за титлата. 

Григор Димитров допусна много непредизвикани грешки във финалната среща, най-вече от бекхенд в първия сет, както и по време на единствения пробив във втория сет. Официалната статистика сочи, че той е допуснал 13 непредизвикани грешки, но в действителност той сбърка още поне дузина удари, които лесно можеше да вкара в корта. 

Най-голямата разлика дойде от уинърите - 19 срещу 9, като едва 1 уинър записа Димитров във втория сет. Другата голяма разлика беше при спечелените точки на втори сервис - 70% за Пол срещу едва 36% за Димитров. 

Това беше 4-ти финал за Димитров през тази година, като след титлата в Бризбън той записа поражения в Марсилия (от Умбер), Маями (от Синер) и днес от Томи Пол. 

Развой на финала на Гришо 

Не изпускайте важен момент в спорта – за последните новини в спорта последвайте ни във Viber ТУК.

Двамата тенисисти бяха призовани на корта около 2 минути след 16:00 часа, като Григор Димитров беше посрещнат с огромни аплодисменти от местната публика. Жребият отреди Томи Пол да започне срещата с начален удар. 

0:1 - Мачът беше открит с отлично построена атака при мрежата на Пол, последвана от две поредни непредизвикани грешки на Гришо. Българинът все пак се разписа в гейма след грешка на опонента, но с отлично стоп воле американецът затвори успешно подаването си. 

0:2 (пробив) - Защитата с дълбоки удари на Пол определено затрудни Димитров, който допусна три грешки от бекхенд, за да осигури аванс от 0:40 на съперника си. Неефективният първи сервис също не помогна на родния представител, като с отличен ретур от форхенд Пол записа уинър и пробив на 0. 

0:3  - Натискът на американеца продължи. Силни форхенди и начални удари му осигуриха нов гейм, отново на 15 - Гришо спечели едва две точки в първите 3 гейма. 

1:3 - Пол продължи да натиска от ретур при вторите сервиси на Гришо, което му помогна да стигне до 30:30. Атака при мрежата и след това грешка на Пол обаче помогнаха на Димитров да запише първи гейм на своята сметка. 

1:4 - Димитров се добра до ситуация 30:30, но Пол вкара в употреба сервиса си за лесна точка от начален удар. При геймбол за американеца Димитров рискува и отпусна ръката при бекхенд по обратния диагонал и стигна до "дюс". Аут от бекхенд при опит за минаващ удар и 6-тият ас в мача за Пол дадоха гейма на американеца. 

2:4 - Гришо поведе с 30:0, но последваха два поредни уинъра от бекхенд ретур на Пол, както и грешка от бекхенд на Димитров - нова точка за пробив в полза на американеца. Димитров успя да се защити след дълго разиграване и бекхенд в аут от Пол. Стигна и до точка за гейма след воле в мрежата на опонента си. Последва отчайваща грешка след наглед лесен удар от форхенд, като той прати топката високо в трибуните - "дюс". Бекхенд уинър по форхенд правата на Григор даде нова точка за пробив на Пол, но опит за същото изпълнение завърши в аут - "дюс" №3, а след това и №4. Смач от средата на корта и ас най-накрая сложиха край на гейма в полза на Гришо. 

3:4 (пробив) - Шанс за връщане на пробива, след като Пол допусна няколко неточности и след форхенд в аут позволи на Гришо да поведе с 30:40. В последвалата размяна на удари обаче бекхенд слайс на Димитров намери мрежата - "дюс". 

С брилянтна защита и контраатака от форхенд по правата Гришо записа един от редките си уинъри в първия сет и стигна до нова точка за пробив след най-дългото разиграване в мача. С убийствен бекхенд по правата Пол отрази и тази точка. Последва отчайващ ретур от бекхенд за българина, но той се реваншира с уинър по правата - пореден "дюс". Аут от форхенд даде шанс за пробив на Григор. Пол заложи на атака при мрежата, като Гришо стигна до стоп волето на съперника и с мълния от форхенд върна пробива! 

3:5 (пробив) - За съжаление, пробивът разлика бе върнат мигновено. При 30:30 Димитров допусна две поредни непредизвикани грешки и допусна брейк в полза на Пол. 

4:5 (пробив) - На два пъти Димитров поведе в гейма, но сервисите на Пол го спасиха. При 30:30 той вкара нова бомба, но Гришо демонстрира изключителна защита и американецът сбърка слайс бекхенд, пращайки го в аут. Най-накрая и Пол сбърка бекхенд, с което Гришо остана в сета. 

4:6 (пробив) - Мъчението на Гришо при негов начален удар продължи. Той взе категорично първата точка, но след това ретурите на Пол го затрудниха сериозно и той изгуби ритъма си. Логично, след 4 последователни непредизвикани грешки, Димитров предаде гейма, а с това и сета. 

Втори сет 

0:1 - Гейм на 0 за американеца. 

1:1 - Най-убедителният сервис гейм за Димитров, който спечели на 15, като единствената точка за Пол беше от непредизвикана грешка от форхенд на българина. 

1:2 - Отново без точка за българина в сервис-гейма на Пол. 

2:2 - Нов срив на Димитров - бекхендът отново изневери, като след две грешки даде аванс от 15:40 на Пол. Голяма атака от смач от средата на корта намали резултата до 30:40. Отличен кик сервис от втори начален удар обърка Пол и той прати ретура си в аут - "дюс". Отличен начален удар за предимство и бекхенд в аут от Пол спасиха Гришо от тежката ситуация в гейма. 

2:3 - Трети пореден сервис-гейм на Пол, при който Димитров не печели нито една точка. 

3:3 - Гейм на 15 за Димитров, чийто бекхенд бе ключов за по-лесното спечелване на тази част. 

3:4 - Пол вървеше към безгрижно спечелване на гейма, но Димитров се отчете с уинър от ретур, а това бе последвано от форхенд в аут на Пол - 40:30. Все пак, с ас по правата американецът не позволи неочакван обрат в подаването си. 

3:5 (пробив) - Впечатляващо начало с къса за 15:0 от Гришо, но това бе последвано от поредната двойна грешка. Аут от бекхенд пък означаваше 15:30. Бекхенд в мрежата даде две точки за пробив на Пол. След отличен ретур, пробивът беше реализиран. 

3:6 - Гейм на 15 и край на мача. 

ПРЕДИ ФИНАЛА

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за четвърти път в кариерата си за финала на турнира ATP 250 в Стокхолм и сега ще се опита да завоюва титлата.

След драматичен обрат в 3 сета срещу нидерландеца Талон Грикспор снощи, българинът излиза в решаваща битка с Томи Пол (САЩ), който се справи със славния ветеран Стан Вавринка от Швейцария.

До момента Григор Димитров и Томи Пол са се изправяли един срещу друг два пъти - в една и съща година, и то на турнири от Големия шлем.

Първият им двубой е на Australian Open през 2020 година, където Пол надделява по драматичен начин с 3:2 сета над родния тенисист. Няколко месеца по-късно Гришо доминира над Пол на US Open.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички