Гришо е на ФИНАЛ! Зрелищен обрат и страхотна психика от Димитров (ВИДЕО)


Гришо е на ФИНАЛ! Зрелищен обрат и страхотна психика от Димитров (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3446 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира на финала на турнира в Стокхолм, част от сериите ATP 250. 33-годишният състезател осъществи пълен обрат срещу 37-ия в света и спечели с 2:1 сета (2:6, 7:5, 6:4 в отделните части за близо два часа и половина игра.

В големия мач за трофея 10-ият в света ще се изправи срещу световния номер 13 Томи Пол. По-рано днес американецът спечели с 2:0 сета срещу Станислас Вавринка.

Гришо не показа най-добрия тенис, на който е способен, но въпреки това демонстрира страхотна психика. Той се възползва от едва 3 точки за пробив от общо 13, докато неговият съперник грабна 3 от 6. Освен това първият сервис на Димитров не влизаше достатъчн очесто (63% вкаран първи сервис), а срещу него имаше машина за асове - цели 11 (срещу 5 за българина).

Димитров загуби първия сет, именно защото не успя да се възползва от точките си за пробив. В следващите две части също изпусна доста добри шансове, но бе клиничен в самия край на сетовете, за да се поздрави с успеха. Ето и как се разви целият мач:

Григор Димитров срещу Талон Грикспор НА ЖИВО

Първият полуфинал за деня межу Станислас Вавринка и Томи Пол приключи с победа за американеца с 6:3, 6:2. Мачът на Григор е след този сблъсък, но и не преди 19:00 часа българско време.

Първи сет

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

1:0 - Григор бе първият сервиращ и поведе с 15:0 след ретур в аут. Последва обаче двойна грешка. Първото разиграване приключи след чудесен форхенд по диагонала и грешка в аут от опонента - 30:15. След няколко топки на аутлинията от Грикспор накрая Диммитров сбърка за 30:30. Чудесен ретур и нова топка на линията осигури първа точка за пробив пред съперника, но тя бе неутрализирана с ас. Ретур в мрежата, а след това и ретур в аут и подаването бе спечелено.

1:1 - Грикспор потегли с двойна грешка, но след това реализира и добро контра-пие - 15:15. Надстрелване от форхенд приключи с аут за нидерландеца, който впоследствие излезе на мрежата, но бе минат с красив бекхенд минаващ удар от българина - 15:40 и две точки за пробив. Първата бе неутрализирана след ретур в аут, а втората с ас. Силните сервиси продължиха и се стигна до хубаво воле, което пречупи Григор. Все пак непредизвикана грешка от удобна позиция в близост до мрежата доведе до нов ДЮС. Ретур в мрежата на втори сервис, но след това и хубав форхенд по правата от Григор, който принуди опонента да сбърка - трети ДЮС. Плитък ретур и мигновена атака осигуриха още един геймбол за Грикспор - атаката се повтори още веднъж и геймът приключи.

2:1 - Григор поведе с 15:0 след чудесен сервис, а след това удържа атаките на опонента и дочака грешка в мрежата - 30:0. Последва петият му ас в мач. При 40:15 се стигна до по-продължително разиграване, приключило със сечен бекхенд в мрежата от нидерландеца.

2:2 - прекрасен бекхенд ретур от Григор затрудни опонента и той сбърка в аут по правата - 0:15. Грикспор излезе на мрежата при следващата точка и бе разминат с бекхенд по правата 0:30. Рисков форхенд и топка, която буквално закачи линията с милиметър - 15:30. Нидерландецът отново излезе на мрежата, но този път минаващият бекхенд удар на Димитров излезе много в аут - 30:30. Непредизвикана грешка от форхенд навътре в корта даде нова точка за пробив на българина. И този път обаче не успя да се възползва след ас. Нов бомбен сервис и мощен форхенд пречупиха Димитров, а след това упражнението бе повторено и Грикспор се измъкна и този път.

2:3 (пробив) - чудесен сервис от Димитров, последван от безпроблемен уинър в близост до мрежата - 15:0. Успешно излизане на мрежата от съперника му и добро воле изравниха резултата. Впоследствие Грикспор поведе с 15:30, но Григор изравни с добро излизане на мрежата. Нидерландецът притисна Димитров с добри бекхенд изпълнения и излезе на мрежата, но бе разминат. Последва ново излизане на мрежата, но този път успешно за Грикспор - ДЮС. Мощен ретур от съперника бе в основата на следващата точка, която му донесе точка за пробив. След двойна грешка пробивът бе факт.

2:4 - много умела къса от Григор за 0:15. Зрелищна размяна на удари, приключила с мощен бекхенд, който Грикспор не успя да укроти на мрежата и сбърка в аут - 0:30. Бомбен сервис направи резултата 15:30, а след това вкара много прецизен форхенд, за да изравни. Димитров показа страхотна скорост, за да стигне стоп-воле от съперника, но последва и впечатляващ рефлекс т нидерландеца, който му осигури геймбол. След ас подаването бе спечелено.

2:5 (пробив) - бекхенд в аут от Грикспор, а след това перфектно проведена разнообразна атака от Димитров - 30:0. Непредизвикана грешка от форхенд по правата за 30:15, а след това и форхенд по диагонала в аут и резултатът бе изравнен. Ретур в мрежата на втори сервис, но след това пореден мощен форхенд на линията от Грикспор - ДЮС. Агресивен ретур на втори сервис пречупи българина и даде точка за нов пробив на съперника, който се възползва след грешка на Димитров от бекхенд в мрежата.

2:6 - след успешно излизане на мрежата Грикспор поведе с 15:0, но след това бе натиснат и сбърка от бекхенд в мрежата. Мощен форхенд по диагонала се превърна в уинър за 15:30. Дълбок ретур от Димитров затрудни съперника и даде отличен шанс за уинър, но последва непредизвикана грешка в аут от форхенд - 30:30. Грикспор излезе на мрежата, но за пореден път бе разминат от чудесен бекхенд - точка за пробив. Сечен бекхенд ретур на втори сервис се спря в горната част на филето и за съжаление, топката остава от неговата страна. Още един ретур в мрежата, а след ас сетът приключи.

Втори сет

1:0 - Григор набързо поведе с 30:0, но след това сбърка в мрежата от бекхенд при опит за минаващ удар. Последва ретур в аут за 40:15, а след това и ретур в аут на втори сервис и подаването бе спечелено.

2:0 (пробив) - Григор поведе с 0:30 след отлични ретури и безгрешна игра. Ретур в мрежата на втори сервис, но след това и чудесна форхенд акция - 15:40 и две точки за пробив. Първата бе пропусната след форхенд в мрежата от трудна позиция, но втората бе грабната след форхенд минаващ удар при поредното излизане на мрежата от съперника.

3:0 - успешно излизане на мрежата за 15:0, но след това и две двойни грешки. Сечен бекхенд в мрежата от Грикспор изравни резултата, Надстрелване от форхенд приключи с аут от съперника, а след това българинът показа чудесна защита и дочака грешката, за да затвърди пробива.

3:1 - мощен форхенд спечели точката за Грикспор, а след това последва и ретур в мрежата - 30:0. Успешна игра сервис-мрежа за 40:0, а при 40:15 последва бомбен сервис и бърза точка.

4:1 - хубав сервис и зрелищно воле за 15:0. Отново чудесен сервис, но след това и непредизвикана грешка от форхенд от чудесна позиция - 15:15. Още една двойна грешка за 15:30, а след това зрелищно продължително разиграване бе спечелено от българина след красив форхенд по правата - 30:30. Отново красиво разиграване, спечелено от Димитров след чудесна защита и форхенд по правата - 40:30. Сервисът се притече на помощ и геймът бе взет.

4:2 - Грикспор набързо поведе с 30:0, а след това вкара страхотен бекхенд по правата от много трудна позиция - 40:0. След ретур на втори сервис в мрежата геймът приключи.

4:3 (пробив) - при 15:0 Димитров показа чудесна скорост и атлетичност, но накрая Грикспор го пречупи. Нидерландецът вкара и мощен удар в краката на Григор, когато българинът излезе на мрежата, за да се стигне до 15:30. Непредизвикана грешка от форхенд направи резултата 15:40 и даде две точки за пробив на съперника. Чудесен сервис, плитък ретур и безпроблемен уинър за 30:40. Димитров си осигури отлична позиция за уинър след превъзходна игра, но накрая сбърка с малко в аут - непредизвикана грешка от форхенд и пробивът бе факт.

4:4 - Грикспор набързо поведе с 30:0 след добри сервиси. Григор обаче спечели следващата точка след поредния чудесен минаващ бекхенд удар. Все пак нидерландецът стигна до 40:15 след нов мощен сервис и уинър от форхенд. Рисков мощен бекхенд ретур кацна на линията и матира Грикспор - 40:30. Този път форхенд на аутлинията затрудни нидерландеца и той нямаше отговор - ДЮС. Грикспор се справи на мрежата със стоп-воле, за да стигне до нов геймбол. След излизане на българина на мрежата и класно дроп-воле отново се стигна до ДЮС. Двойна грешка даде и точка за пробив на Григор, но тя бе неутрализирана с ас. Последва нов бомбен сервис и ретур в аут, а след ретур в мрежата подаването бе спечелено.

5:4 - чудесно контра-пие за 15:0, а след това и форхенд уинър от Григор. Бекхенд ретур на втори сервис в аут, а след това и ас за един от малкото геймове, спечелени на 0.

5:5 - ретур в аут, а след това и успешно излизане на мрежата от Грикспор - 30:0. Нов мощен сервис и излизане на мрежата, а минаващият удар на Григор излезе с милиметри в аут. Последва двойна грешка за 40:15, а след това нидерландецът показа впечатляваща защита, но накрая бе пречупен от Григор за 40:30. След още една двойна грешка се стигна до ДЮС. Последва обаче ас, а след още един мощен сервис се измъкна от коварната ситуация.

6:5 - бекхенд в мрежата от Григор, а след това Димитров сбърка къса от доста добра позиция след чудесно проведена атака - 0:30 и критичен момент. Димитров обаче изравни след перфектна и разнообразна игра. Последва ас, а след това и подаването бе спечелено.

7:5 (пробив) - поредно излизане на мрежата от Грикспор и впечатляващ минаващ форхенд удар по диагонала от българина - 0:15. Нов мощен форхенд от трудна позиция матира нидерландеца за 0:30. Последва ас, но след това и разиграване, приключило с брутален бекхенд по правата - 15:40 и две точки за пробив и изравняване на сетовете. Първата бе неутрализирана с ас, но втората бе грабната след мощен форхенд, пречупил съперника.

Трети сет

1:0 - Григор поведе с 15:0 след ретур в аут, но след това сбърка от бекхенд в мрежата. Хубаво разиграване приключи с перфектно изпълнено дроп-воле от нидерландеца - 15:30. Резултатът бе изравнен след впечатляващ форхенд по правата, кацнал на линията. Димитров стигна до геймбол след ретур в мрежата, но след контра-пие се стигна до ДЮС. Дълбок ретур затрудни Григор, но след това опонентът допусна непредизвикана грешка от форхенд. Форхенд от трудна позиция кацна на линията и подаването бе спечелено.

1:1 - двойна грешка за 0:15, а след това Димитров показа изумителна защита, но накрая точката бе за съперника му. Лоша преценка от Грикспор, който излезе на мрежата и помисли, че бекхенд на българина излиза в аут, но той кацна на аутлинията - 15:30. Григор отново показа впечатляваща защита по целия корт, но накрая сбърка бекхенд в мрежата от трудна позиция - 30:30. Ас от нидерландеца, а след това и ретур в мрежата и подаването бе спечелено.

2:1 - продължително разиграване приключи с форхенд в аут от опонента. Последваха чудесни сервиси и след ас се стигна до 40:0. След изящна къса подаването бе спечелено на 0.

2:2 - при 15:0 се стигна до зрелищна размяна на мрежата, спечелена от Григор. Последва ас, но след това и грешка от бекхенд в мрежата - 30:30. Нов ас, а след това пак бомбен сервис, за който Димитров нямаше отговор.

3:2 - Григор сбърка смач в мрежата за 0:15, но след това ретур на втори сервис в аут. Този път смачът влезе безпощадно за 30:15, но след това след надстрелване Димитров прати форхенд в аут по дължината на корта - 30:30. Грикспор стигна до точна за пробив след впечатляващ лоб, но опасността бе неутрализирана с хубави форхенд изпълнения - ДЮС. Приказен форхенд по правата от много трудна позиция, кацнал точно в ъгъла - геймбол за българина. Непредизвикана грешка от форхенд и подаването бе спечелено.

3:3 - отличен сервис и последвал бекхенд по обратния диагонал за 15:0, а след това и нова бърза точка след хубав начален удар. Ретур в мрежата и ас и подаването бе спечелено на 0 набързо.

4:3 - ретур в мрежата на втори сервис, но след това непредизвикана грешка от форхенд по правата от добра позиция - 15:15. Последва ас, а след това и хубав форхенд уинър - 40:15, а след грешка от форхенд в мрежата подаването бе спечелено.

4:4 - ас, а след това чудесна защита от Грикспор, който дочака грешка от форхенда на Димитров - 30:0. При 40:0 се стигна до ретур в мрежата и това подаване също бе спечелено на 0 от нидерландеца.

5:4 - форхенд надстрелване от основната линия приключи с грешка в аут от Димитров - 0:15. Последва непредизвикана грешка в мрежата от Грикспор, а след това и форхенд в близост до линията от Григор - 30:15. Ретур в мрежата на втори сервис, а след това чудесен начален удар и ретур в аут.

6:4 (пробив) - продължително разиграване приключи с изящна къса от Димитров за 0:15. Непредизвикана грешка в аут от форхенда на Грикспор го постави в трудна ситуация при 0:30. Още една грешка в аут от бекхенда на нидерландеца даде три мачбола на Гришо при 0:40. Първата бе неутрализирана след зрелищно разиграване, при което българинът демонстрира чудесна защита, но накрая сбърка в аут от трудна позиция. С добър начален удар и излизане към мрежата и вторият шанс бе спасен от нидерландеца. И при третата сервисът на Грикспор го спаси и накрая завърши със смач - ДЮС. Поредното излизане на мрежата от Грикспор бе наказано със зрелищна размяна - четвърти мачбол за българина. Продължително разиграване приключи с форхенд в мрежата и Григор е НА ФИНАЛ.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички