ЖАЛКО! 19-годишен бомбардировач наказа многото грешки на Григор - мач с Ноле няма да има за Димитров


ЖАЛКО! 19-годишен бомбардировач наказа многото грешки на Григор - мач с Ноле няма да има за Димитров
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

3418 0

За съжаление, най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна на осминафиналите на силната надпревара в Шанхай, част от сериите "Мастърс 1000". 33-годишният хасковлия загуби с 1:2 сета (3:6, 6:3, 4:6) от 19-годишния суперталант Якуб Меншик.

Григор Димитров бе отстранен в Шанхай от Якуб Меншик

Така Гришо пропусна да стигне до мач срещу Новак Джокович на 1/4-финалите - по-малко от месец след демонстративния дуел помежду им. Сърбинът успя да преодолее Роман Сафиулин малко след края на мача на българина.

От другата страна 19-годишният Меншик вкара цели 10 аса - два пъти повече от Григор, и имаше 61% вкаран първи сервис и 78% спечелени точки на първи сервис.

Загубата значително намалява шансовете на 10-ия в света да попадне сред 8-те най-добри тенисисти за годината. Той можеше да се възползва от ранните отпадания на Андрей Рубльов и Каспър Рууд (още във втория кръг) и да скъси изоставането значително, но не съумя.

Първите два сета бяха решени само от по един пробив, като Григор загуби подаването си още в първия си сервис-гейм. В третата част Меншик водеше с пробив, българинът се върна в срещата, след като в последния възможен момент върна пробива за 4:5, но накрая изостана с 15:40. Спаси първия мачбол, а при втория чехът вкара отличен бекхенд ретур по правата на втори сервис и си заслужи успеха.

Григор Димитров - Якуб Меншик НА ЖИВО

Мачът ще започне около 12:42 часа българско време!

Първи сет

Не изпускайте важен момент в спорта – за последните новини в спорта последвайте ни във Viber ТУК.

0:1 - Меншик бе първият сервиращ и записа директна точка. Още първото разиграване бе зрелищно за публиката, като Григор го спечели на мрежата. Последва ас за 30:15. След грешка от бекхенда на българина се стигна до 40:15, но след това дойде и първа двойна грешка - 40:30. Дълбок форхенд от Димитров затрудни опонента и го принуди да сбърка за дюс, но след това дойде и ретур в аут. Чудесен бекхенд ретур на втори сервис матира чеха за нов дюс. Ретур в мрежата и ас и подаването бе спечелено.

0:2 (пробив) - Григор излезе на мрежата, но бе надигран за 0:15. Последваха ас, но и непредизвикана грешка в аут от форхенда на българина - 15:30. Мощен форхенд на чеха при по-повдигната топка му донесе уинър и две точки за пробив. Първата бе неутрализирана след ретур в мрежата на втори сервис, но при втората Димитров прати сечен бекхенд в мрежата.

0:3 - Меншик потегли с два бързи аса, като след това ретурът на Григор попадна в мрежата - 40:0. Двойна грешка за 40:15, но след това непредизвикана грешка от форхенда на българина.

1:3 - отново непредизвикана грешка от форхенда на Григор за 0:15, но след това и бомбен сервис, за който Меншик нямаше отговор - 15:15. Втори сервис в тялото и ретур в мрежата - 30:15. Отново коварен втори сервис и ретур в мрежата, а след това и ретур в аут и Димитров взе първи гейм в мача.

1:4 - Гришо водеше добре разиграването и дочака грешка от форхенда на Меншик - 0:15. При 15:15 чехът вкара хубав сервис и с форхенд по обратния диагол записа уинър. Последва и ас за 40:15, а след това и ретур в мрежата за безпроблемно спечелено подаване.

2:4 - Димитров потегли с ас, а след още един отличен сервис си осигури позиция за форхенд уинър по правата - 30:0. Повторение на последната точка за 40:0, но след това остър и дълбок ретур, за да дойде грешка в мрежата от българина - 40:15. С изящна къса подаването бе спечелено.

2:5 - непредизвикана грешка от форхенд по правата от Меншик, но след това същото стори и Димитров, но по диагонала - 15:15. Два ретура в мрежата, но след това и бекхенд в аут от чеха при разиграване - 40:30. Бомбен сервис все пак му осигури гейма и го доближи на един от сета.

3:5 - ретур в аут на втори сервис, а след това форхенд надстрелване от основната линия приключи с грешка от Меншик - 30:0. Дълбок ретур кацна на линията и затрудни Димитров, като доведе до грешка от бекхенд. Ретур в аут за 40:0, а след това и още един чудесен сервис за лесна точка.

3:6 - ретур в мрежата, но след това и непредизвикана грешка от бекхенд за Меншик - 15:15. Бомбен сервис и впоследствие безпроблемен завършек в близост до мрежата - 30:15. Още една непредизвикана грешка - този път от форхенд, за чеха (30:30). Мощен форхенд по правата осигури уинър и сетбол за Якуб. Разиграване приключи със сечен бекхенд в аут от Григор и сетът приключи.

Втори сет

1:0 - Григор поведе с 15:0 след грешка от бекхенд в мрежата на опонента, а след това имаше доза късмет, тъй като от отлична позиция рискува с форхенда в близост до мрежата и той закачи с малко линията. Лош контакт с ракетата от Димитров и аут за 30:15. Още една грешка от форхенда на българина, но след това перфектно проведена атака след плитък ретур - 40:30. Рисков втори сервис му се отплати и доведе до ретур в мрежата.

2:0 (пробив) - двойна грешка от Меншик, а след това и отлично излизане на мрежата от българина и лесна точка за 0:30. Димитров отигра хубав бекхенд по правата от трудна позиция, но чехът се справи с дроп-волето - 15:30. Агресивен ретур на втори сервис и след това перфектен форхенд - 15:40 и първи две точки за пробив за Григор. Първата бе неутрализирана след плитък ретур и безпощаден форхенд уинър. При втората обаче получи помощ от опонента и след двойна грешка пробивът бе факт.

3:0 - Димитров потегли с двойна грешка, но след това опонентът прати сечен бекхенд в мрежата - 15:15. Излизане на мрежата и изящно бекхенд воле за 30:15. Чудесен втори сервис, повдигната топка и безпощаден форхенд уинър за 40:15. Следващото излизане на мрежата не бе добре премерено и чехът наказа българина, като и при следващата точка Димитров излезе на мрежата след добре проведена атака, но не се справи с трудното дроп-воле - ДЮС. Ретур в мрежата, но след това и нова двойна грешка - ДЮС. Още един бомбен сервис осигури нов геймпойнт за Григор, като този път го грабна с ас.

3:1 - чудесен ретур от Григор, излизане на мрежата и бекхенд слайс воле за 0:15. Контра-пие от Меншик за 15:15, но след това и двойна грешка. Бомбен сервис матира Григор, а след това българинът записа и непредизвикана грешка от форхенд за 40:30. Геймът приключи с ас.

4:1 - Меншик показа отлична защита и накрая избухна с мощен форхенд по правата - 0:15. Чехът спаси изумителна топка, което изненада Григор, последва атака от Меншик, но и изумителна реакция от бекхенд от трудна позиция - 15:15. При 15:30 Меншик вкара мощен бекхенд ретур по правата на втори сервис и стигна до две точки за пробив. Първата бе неутрализирана след напрегнато разиграване, приключило с минаващ удар в аут от Меншик. И втората бе спасена след надстрелване от основната линия, завършило с форхенд в аут от чеха - ДЮС. Сечен бекхенд в мрежата даде трета точка за пробив, но и тя бе спасена след ретур в мрежата. Ретур на втори сервис в аут, а след това хубаво контра-пие и Димитров се измъкна от трудната ситуация.

4:2 - изящна къса от Григор матира съперника за 0:15. При 15:15 Димитров вкара много красив минаващ бекхенд удар по диагонала от трудна позиция за 15:30. Бекхенд на Меншик кацна точно на основната линия и затрудни Григор, който сбърка - 40:30. Чехът хвана къса и я пласира по острия диагонал и спечели подаването си.

5:2 - Меншик бе много агресивен с ретура на втори сервис на Димитров и го принуди да сбърка - 0:15. Чехът показа впечатляваща защита по двата края на корта и накрая дочака непредизвиканата грешка от форхенда на Димитров - 0:30. Още една непредизвикана грешка от форхенда на българина - 0:40 и три поредни точки за връщане на пробива. Първата бе неутрализирана след мощен форхенд, втората след ретур в аут, а третата след прекрасен минаващ удар по диагонала, пречупил Меншик - ДЮС. С чудесен смач защитата на чеха бе пречупена, а след това и ретур в мрежата и тази критична ситуация бе спасена.

5:3 - и това подаване на чеха стигна до 15:15, след което поведе в резултата, след като пречупи добрата защита на българина. Брутален бекхенд ретур от българина за 30:30, но след това и бекхенд ретур в аут - 40:30. Григор бе принуден да излезе на мрежата, а Меншик допусна непредизвикана грешка - ДЮС. С доза късмет от филето на мрежата Меншик стигна до нов геймпойнт, а след ретур в мрежата го грабна.

6:3 - чудесен сервис осигури перфектна позиция за уинър пред българина и той не сбърка - 15:0. Ретур в мрежата на втори сервис, а след това и ас - 40:0. След ретур на втори сервис в мрежата сетовете бяха изравнени.

*След края на сета последва прекъсване от 4 минути - пауза за тоалетна от Меншик.

Трети сет

0:1 - Меншик потегли с ас, а след това с нов мощен сервис и последвал безпроблемен форхенд уинър - 30:0. Ретур в аут, а след това и добра реакция спрямо агресивния ретур на българина - подаване, спечелено на 0.

1:1 - Григор също спечели подаването си на 0 след безупречни сервиси, които не оставиха шанс на съперника.

1:2 - великолепен форхенд минаващ удар от много трудна позиция за Григор - 0:15. Оспорвано разиграване приключи с бекхенд по правата от Меншик, излязък в аут - 0:30. Сечен бекхенд в мрежата от българина, а след това ретур в аут и резултатът бе изравнен. Първо бекхендът на Димитров бе тестван, а когато избяга на форхенда накара опонента да сбърка - 30:40 и първа точка за пробив. Той бе пропилян след сечен бекхенд в аут - ДЮС. Впоследствие чехът стигна до геймпойнт след чудесен сервис и след форхенд в аут от Димитров подаването бе спечелено.

1:3 (пробив) - Димитров пречупи добрата защита на съперника с форхенд изпълнения за 15:0. Последва двойна грешка, а след мощен бекхенд по правата Григор сбърка за 15:30. Непредизвикана грешка от бекхенд на Димитров - 15:40 и първи две точки за пробив пред чеха. Първата бе неутрализирана със смач, а при втората се стигна до малшанс, удар с рамката на ракетата и грешка от Григор.

1:4 - многоходова форхенд атака на Григор пречупи опонента за 0:15. Неуспешен ретур, а след това и ретур в аут - 30:15. Димитров бе натиснат с мощен форхенд и прати своя удар по правата в аут - 40:15. Същото стори и Гришо при следващото разиграване и стигна до 40:30. Непредизвикана грешка от форхенд при по-продължително разиграване от Меншик - ДЮС. Ретур в мрежата, а след това и непредизвикана грешка от форхенд на Григор и пробивът бе затвърден.

2:4 - поредни две непредизвикани грешки от форхенд на Димитров го поставиха в трудна ситуация при 15:30. Лош контакт на ракетата на българина при бекхенд и 15:40 - две точки за още един пробив. Първата бе неутрализирана с ас, а втората след непредизвикана грешка от опонента - ДЮС. Топка в краката на Григор и форхенд в аут - трета точка за пробив, но и тя не бе оползотворена след лоб в аут. Ретур в мрежата, а след това ретур в аут на втори сервис и подаването бе спечелено.

2:5 - Меншик потегли с ас, но следващата точка бе за Димитров след изящна къса. Форхенд по правата в аут от чеха за 15:30. Най-продължителното разиграване в мача приключи след сечен бекхенд в мрежата от българина - 30:30. Ретур в мрежата, а след това нов мощен сервис и безпроблемен уинър в близост до мрежата.

3:5 - излизане на мрежата и неуспешно дроп-воле от българина - 0:15. Филето на мрежата повдигна топка от Меншик и Григор се възползва, влезе навътре и вкара бекхенд уинър. Неприятна форхенд грешка от Димитров за 15:30. Чудесен сервис, плитък ретур и безпроблемен форхенд уинър - 30:30. Нов чудесен начален удар му осигури преднина от 40:30, а след страхотен минаващ удар подаването бе спечелено.

4:5 (пробив) - Меншик потегли с ас, но след това Григор натисна бекхенда му и се стигна до грешка в мрежата - 15:15. Прекрасно излизане на мрежата от Димитров, с което пречупи впечатляващата защита на съперника - 15:30. Грешка и от форхенд на Меншик в мрежата даде две точки за връщане на пробива пред българина при 15:40. След двойна грешка още първата бе грабната.

4:6 (пробив) - непредизвикана грешка от форхенд в аут на Димитров за 0:15, а след това и впечатляващ мощен бекхенд по правата от съперника - 0:30. При 15:30 българинът излезе на мрежата, но бе разминат с майсторски бекхенд по правата - 15:40 и два мачбола за чеха. Първият бе неутрализиран с помощта на добър сервис, но при вторият Григор игра на втори сервис, последва мощен бекхенд ретур по правата и Меншик спечели.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички