Тъжна вест от САЩ: Отиде си легенда на НБА


Тъжна вест от САЩ: Отиде си легенда на НБА
Снимка: iStock

239 0

Членът на Залата на славата на професионалния баскетбол Дикембе Мутомбо е починал от рак на мозъка на 58-годишна възраст, съобщиха от НБА.

"Дикембе Мутомбо беше просто по-голям от живота. На паркета той беше един от най-великите блокировачи на изстрели и защитници в историята на НБА. Извън терена той влагаше сърцето и душата си, за да помага на другите", заяви комисарят на НБА Адам Силвър в изявление.

 Мутомбо е един от най-великите защитници в историята на НБА. 218-сантиметровият бивш център е лидер по брой спечелени награди за най-добър дефанзивен играч със своите четири отличия, колкото имат още Бен Уолъс и Руди Гобер.

"Никой не бе по-подходящ от Дикембе да бъде първият глобален посланик на НБА. Той беше хуманист в основата си. Обичаше това, което баскетболната игра можеше да направи, за да окаже положително въздействие върху общностите, особено в родната му Демократична република Конго и на целия африкански континент. През годините той винаги беше достъпен на събитията на НБА - със заразителната си усмивка, дълбокия си бумтящ глас и характерното размахване на пръст, които го привлякоха към баскетболните фенове от всяко поколение", се казва още в позицията на Силвър.

За 18 сезона в НБА той игра за Денвър, Атланта, Филаделфия, Ню Джърси, Ню Йорк Никс, Хюстън. Избран в Драфт 1991 от Денвър като 4 избор. Фондацията му Дикембе Мутомбо се опитва да подобри здравеопазването в Централна Африка, като построи и болница на името на майка си през 2007-а.

Интересен ли ви беше този материал? Ако да – последвайте ни във Viber за още пикантни новини около спорта!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички