Решението, което можеше да прати България на финал на САЩ 1994 - сега Ариго Саки съжалява за него

Италианският треньор Ариго Саки изрази съжаление за свое решение в мача срещу България на Световното първенство през 1994 година в САЩ. Тогава летящите ни "лъвове" бяха спрени от "адзурите" в полуфиналите в мач със спорно съдийско отсъждане.

Баджо "вилня" срещу нас, но бледнееше във финала

Тогава Италия спечели с 2:1 след 2 гола на Роберто Баджо. Саки изрази съжаление, че тогава не е спрял "Божествената опашка", визирайки, че той беше страхотен срещу нашия тим, но във финала срещу Бразилия не се представи на ниво и "скуадрата" загуби.

Още: Стоичков за победата срещу Германия на САЩ'1994: С нея узаконихме факта, че сме световна сила!

Тогава редовното време и продълженията на финала завършиха при резултат 0:0, а при дузпите Баджо изпусна своя удар от бялата точка. "Селесао" стана световен шампион след победа с 3:2.

"Искам да Ви кажа точно как се развиха нещата с Роберто Баджо, когото познавам от цял живот, от дните, когато бях треньор на Римини, а той беше млад човек, който играеше за Виченца. Когато пристигнах в националния отбор, Роберто преминаваше през период на възходи и падения в Ювентус.

Казах му: "Ела с националния отбор и ще видиш, че ще се забавляваш!". Така и стана. В квалификационните мачове за Световното първенство Роберто беше много добър", разказа Саки пред "Gazzetta dello Sport".

Още: Боримиров: Имах закачки с тъста ми, след като бихме Гърция на Мондиала в САЩ

Грешката на Саки относно Баджо

"Когато пристигнахме в САЩ, той имаше някои физически проблеми, които се опитахме да контролираме. В началото не беше в топ състояние. Но тогава беше фантастичен срещу Испания и срещу България на полуфиналите.

И признавам, че проклех момента, в който не го спрях срещу България. Винаги съм го смятал за страхотен играч и съм направил всичко, за да го поставя в най-добрите условия", обясни бившият селекционер на Италия.

"И той, трябва да се каже, ми даде и даде на Италия цялата енергия, която имаше. Той пропусна дузпата, и о, добре... Търпение... Искате ли наказателен удар, за да промените човешкото и професионално мнение, което имам за играч?

Още: Загърбени от държавата, легендите от САЩ'94 учредяват животоспасяваща фондация

Без майтап. Никога не съм обвинявал никого и никога няма да го направя: това трябва да е много ясно. Защото групата, колективът, общото благо за мен са над всичко", завърши специалистът. А ето какво каза Краси Балъков наскоро за мача България - Италия през 1994 г. 

Гласували общо: потребители

Горещи оферти