Явор Вълчинов: Имаме 4 приоритета в "Левски"


Явор Вълчинов: Имаме 4 приоритета в "Левски"

3143 0

Явор Вълчинов е един от хората, които имаха сериозен принос за европейските успехи на Лудогорец през последната година и половина. Той свърши великолепна работа с разузнаването на Базел, ПСВ, Черноморец Одеса, Лацио и Валенсия, с което помогна да бъде изпипана докрай тактиката за мачовете на тима от Разград. След уволнението на Стойчо Стоев той също си тръгна, за да приеме сега отново да работи с него, но в "Левски". Помощникът даде интервю пред "Тема Спорт", в което обясни как се е стигна до предложението от "Герена", докъде е тимът със селекцията и какви ще бъдат целите през пролетта.

Г-н Вълчинов, шест месеца след като бяхте освободени със Стойчо Стоев от Лудогорец, ви се отдава възможност да работите в Левски...

- Поканата от Левски към Стойчо Стоев дойде малко ненадейно и изненадващо. Аз знаех, че съм част от неговия екип и където и да отиде, ще ме вземе в щаба си. В същото време знаех, че е голяма чест и отговорност да поемем клуб на сто години, който има забележителни успехи през годините, каквито има Левски.

Колко по-различна е ситуацията спрямо тази, която заварихте в Лудогорец? Там имахте изграден отбор и стабилни основи, докато на "Герена" нещата са почти на кота нула.

- Още не мога да говоря конкретно, тъй като не сме се запознали напълно с обстановката в клуба. Предполагам, че от тази седмица ще се запознаем с повече неща, с футболистите пък ще се видим на 7 януари. Така че по-голяма яснота около това ще имам с напредването на времето.

На първо време една от целите ви ще е да вдигнете отбора, но какви са цялостните ви планове, свързани с Левски?

Не изпускай важна новина в света на българския футбол – последвай ни във Viber за най-актуалната информация, последни резултати и топ анализи!

- Нашата цел е да изградим облик на Левски, който да се хареса на всички, които обичат този отбор. Едно от важните неща е да подобрим постоянството си и да вдигнем нивото си. Ако успеем да направим така, че тимът да има собствен стил, то впоследствие ще дойдат и резултатите. Мисля, че не може толкова лесно да се сравняват двете ситуации в Лудогорец, когато бяхме там, и в Левски сега. Всеки клуб и отбор си има своята идентичност и особености. Така че едва ли подходът ни на "Герена" ще бъде едно към едно с този в Разград, но се надявам да бъде поне толкова успешен.

Според мнозина голяма част от футболистите на Левски нямат необходимите качества да бъдат на 'Герена", а други имат проблем от психологическа гледна точка. Имате ли идея как да решите тези важни неща?

- Причините в момента Левски да е в застой са комплексни. Не е толкова просто да се каже. В мига, в който се запознаем напълно с обстановката, ще вземем необходимите мерки, за да може отборът да изглежда по-добре през пролетта.

След есенния полусезон Левски се намира на ръба да изпадне от горната шестица и е на 4 точки от третите Локо Сф и Литекс. В турнира за купата пък тимът извади късмет и се падна на 1/4-финал с Хасково. Може ли първенството да бъде отписано и приоритет да бъде спечелването на трофей?

- Ние сме, общо взето, максималисти и в последната година се понаучихме да гоним само върхови постижения и успехи. Може би моментното състояние на отбора е такова, че не може да се целим чак толкова високо, но Левски винаги трябва да има цели. За мен приоритетите са четири и ги гледам в хронологичен вид - първо, гарантиране на участие в горната шестица, след което гонене на трето място в първенството, спечелване на купата и, разбира се, за да може да се зарадват всички хора, които обичат Левски, и две победи над ЦСКА.

След назначението Стойчо Стоев каза, че фенове на Левски са го спирали и са го поздравявали за решението. С вас така ли беше?

- Съвсем нормално е Стойчо Стоев да бъде спиран от хората, тъй като стана доста популярен напоследък. Аз обикновено се опитвам да избягвам такива неща. Чувствам се некомфортно. Естествено, има хора, които ме познават и ме поздравяват, но не може да се сравнява с това, което се случва със Стойчо Стоев.

И двамата сте работили в Локомотив София. Познавате се отлично с Иво Тонев, който дълго време бе шеф на железничарите...

- Общо взето, по-голяма част от треньорската ми кариера мина в Локо (София). Господин Тонев бе изпълнителен директор тогава на клуба и лично на мен много ми е помогнал в израстването ми като специалист.

Заговори се, че сте изгледали над 20 диска с футболисти, които евентуално да дойдат на 'Герена". Вярно ли е и докъде стигна селекцията на тима?

- Работим по нея, няма нищо, което може да се каже. Колкото до гледаните играчи - не сме го правили на дискове, това е малко остаряло. Клубът има специална програма, с която може да гледа всеки един футболист в света и да придобие известна представа за качествата му. Никак не е малка бройката, която видяхме. Ще излъжа, ако назова точно колко играчи сме видели досега. Но да кажем, че на ден всеки един от треньорския щаб наблюдава по 5-6 футболисти. Това може да ви даде малко по-реална представа колко много работа имаме, за да подберем точните хора.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички