Да се чуди човек как са на Европейско - ялови румънци не вкараха на България


Да се чуди човек как са на Европейско - ялови румънци не вкараха на България
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

4728 0

Националният отбор на България записа престижно 0:0 с участника на Европейското първенство по футбол 2024 Румъния, и то в Букурещ. Родните "лъвове" изиграха силен двубой в защита и, въпреки че в нападение разочароваха, определено ще са доволни поне от резултата. 

Притесненията остават за румънците, които не успяха да покажат нищо срещу една от малкото балкански държави, които не могат да се похвалят с нищо на международно футболно равнище в последните 20 години. Логично, феновете в Букурещ освиркаха своите сънародници в края на мача. 

Над всички в мача беше Иван Дюлгеров, който спаси дузпа и отрази още един много опасен удар, за да запази вратата си суха в мача. 

С изключение на моментите пред българската врата, както и две неразбирателства в защитата на Румъния, положения в мача почти нямаше. Общият брой точни удари се броеше на пръстите на едната ръка. Това от своя страна беше добре дошло за България, тъй като страната ни остава без поражение срещу северната ни съседка от 1989 година насам. 

Илиан Илиев продължава без поражение начело на "лъвовете", но в 5 мача има 1 победа и 4 равенства. Това беше и първи мач, в който България не отбелязва гол под ръководството на треньора на Черно море. 

Следващата проверка на България е срещу Словения на 8-ми юни. 

 

Първо полувреме 

Едва бяха изтекли 2 минути игра, когато Валентин Михаила беше изведен на стрелкова позиция, пое отлично и от 10 метра диагонално от вратата стреля, но Дюлгеров с веща намеса изби топката в корнер. 

За съжаление най-вече на зрителите на стадиона, това беше единственото сносно положение и за Румъния, и за България в откриващия половин час. Домакините имаха няколко добри пробива по дясното крило, но след центрирания до нищо не се стигна. В 30' отново по десния фланг Румъния организира контраатака, която обаче завърши с удар в трибуните от страна на Станчиу. 

Все пак в 43' се стигна до реална ситуация за гол в мача. Денис Драгуш получи подарък от Живко Атанасов, който не успя да пресече подаване към него и Драгуш излезе сам срещу вратаря. Ударът му обаче мина встрани от вратата - фрапантен пропуск за предстоящия участник на Евро 2024. 

Второ полувреме 

В началото на втората част Станчо получи отлична топка в наказателното поле, успя да вземе добра позиция спрямо Живко Атанасов, който го задържа и спъна - дузпа за Румъния. Денис Ман застана зад топката, насочи изстрела си в долния десен ъгъл, но Дюлгеров отгатна посоката - спасяване и все още 0:0! 

В 55' и България имаше своя шанс, когато Кръстев на скорост проби по дясното крило и центрира между малкия пеналт и дузпата. Там Драгушин изпревари Алекс Колев, но едва не засече топката във вратата. 

Подобно на първото полувреме, и след това настъпи тотално затишие в играта - много фалове, много смени, малко ситуации пред двете врати. 

Затишието бе прекратено в 81', когато румънската защита се опита да подари гол на България. Драгушин и Ница за втори път не се разбраха как да отиграят топката през второто полувреме, вратарят се озова на вратата, но след куп рикошети така и не бе нанесен удар от футболист с бяла фланелка. 

До края на двубоя България игра отлично в дефанзивен план и дори опита няколко контраатаки и центрирания, но до гол не се стигна - скучно 0:0. 

Стартови състави

РУМЪНИЯ: 1. Ница, 2. Рациу, 3. Драгушин, 4. Рус, 11. Банчу, 18. Р. Марин, 6. М. Марин, 20. Ман, 10. Станчу, 13. Михаил, 19. Драгуш

БЪЛГАРИЯ: 23. Дюлгеров, 19. Турицов, 3. Атанасов, 5. Петков, 18. Петров, 16. Петков, 20. Кръстев, 7. Костадинов, 11. Десподов, 25. Панайотов, 9. Колев

Преди Румъния срещу България

Както Илиан Илиев каза на пресконференцията ден преди мача - за съперниците ни предстои Европейско първенство по футбол, а за нас - почивка. Това е действителността преди двете контроли.

След днешния дуел срещу Румъния ще имаме още едно гостуване на отбор, който цели да се подготви максимално добре за Евро 2024 - Словения. Сблъсъкът срещу словенците е на стадион "Стожице" в Любляна и ще се състои в събота (08.06).

За последно Румъния ни побеждава през 1989 година (световни квалификации) с 1:0. В следващите шест двубоя срещу северната ни съседка България постига три победи и три равенства. Последният мач от това съперничество е приятелски през 2015 година и приключва при 0:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички