ВИДЕО: Словакия се виждаше на 1/4-финал, но лидерите пратиха инфарктно безлична Англия там


ВИДЕО: Словакия се виждаше на 1/4-финал, но лидерите пратиха инфарктно безлична Англия там
Снимка: Getty Images

2518 0

Сензацията в осминафиналите на Европейското първенство не стана факт: Англия надви Словакия и не се прибра вкъщи след осминафиналите. "Трите лъва" бяха напът да бъдат наказани за новата порция безидейна игра в Германия, но с голове в 90+5' и продълженията се класираха на четвъртфинал.

Словакия изненадващо откри в 25-ата минута след страхотна атака, а Иван Шранц вкара третия си гол на Европейското. Англия изравни в 50' чрез Фил Фоудън, но попадението на аса на Сити бе отменено заради засада.

Девет минути преди края на редовното време Деклан Райс можеше да съхрани надеждите на англичаните, но изстрелът му от извън наказателното поле намери гредата на Дубравка.

Англия изравни в предпоследната минута на добавеното време след гол със задна ножица на Джуд Белингам, а обрата изкова Хари Кейн във втората минута на продълженията. Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Контраатака на Словакия в 5-ата минута едва не доведе до шок за англичаните. Футболист в синьо изпрати добро центриране пред вратата на Англия, но нямаше кой да засече топката и тя премина покрай лявата греда на Пикфорд. 

"Трите лъва" отговориха с чудесна атака в 9', която Киърън Трипиър можеше да завърши добре, но вместо това стреля високо над вратата. 

В 12-ата минута Словакия изпусна страхотно положение след атака отляво - Уокър изпусна зад гърба си футболист на съперника, той напредна и стреля, като се наложи Гехи да избива с шпагат пред голлинията.

В 23' Фил Фоудън падна в словашкото наказателно поле, но съдията не видя основание да свири дузпа. Минута след това Коби Мейну пробва да изненада Дубравка с изстрел от воле зад дъгата на наказателното поле, но над вратата.

В 25-ата минута Словакия откри резултата след хубава атака. Иван Шранц бе изведен в наказателното поле и от ръба на вратарското поле покрай плонжа на Пикфорд вкара своя трети гол на Европейското по футбол.

 

В 39' Мартин Дубравка излезе да боксира една топка, която Вавро и Белингам опитаха да отиграят и пострадаха при сблъсъка с вратаря. За щастие, за никой от тях нямаше сериозни последици. 

В 39' Мартин Дубравка излезе да боксира една топка, която Вавро и Белингам опитаха да отиграят и пострадаха при сблъсъка с вратаря. За щастие, за никой от тях нямаше сериозни последици. До края на полувремето Англия не успя да намери играта си в атака и да стигне поне до изравняване. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Англия игра без идея в нападение цяло първо полувреме, но в 50-ата минута направи хубава атака, която бе завършена от Фил Фоудън от близка дистанция след подаване на Трипиър и асът на Ман Сити изравни. Английското щастие обаче трая кратко, защото ВАР показа, че Фоудън е бил в засада при реализирането и голът бе отменен. 

Малко по-късно Хари Кейн имаше чудесен шанс да отбележи, но ударът му рикошира в тялото на Вавро и се отклони от целта. В този момент Дубравка бе паднал и вратата бе опразнена за нападателя. 

В 55-ата минута се случи малшанс за словаците - изстрел отдалеч на Стрелец полетя към опразнената английска врата, но топката мина покрай страничния стълб пред погледа на Пикфорд. 

Гарет Саутгейт осъзна, че трябва да внесе промяна в играта на своя тим и в 66-ата минута пусна на терена Коул Палмър, който замени контузилия се при сблъсък със словак - Киърън Трипиър. 

В 74' Суслов изглежда, че получи неприятна контузия на глезена и се запревива на терена, но съперникът не пожела да извади топката от игра, устремен към изравнителния гол. За щастие, словакът се изправи и продължи да играе.

В 78-ата минута Хари Кейн имаше отличен шанс да изравни и да остави Англия в играта. Той засече с глава центриране от фал на Фоудън на границата на вратарското поле, но стреля покрай вратата. Три минути по-късно удар на Деклан Райс извън наказателното поле намери дясната греда на Дубравка, а Хари Кейн не сполучи при добавката. 

Когато надеждата не се виждаше откъде ще дойде, дойде моментът на Джуд Белингам. В 5-ата минута от добавените 6 той реализира страхотен гол - засече със задна ножица центриране от корнер около точката на дузпата и върна надеждите на англичаните. 

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

Англия нанесе бърз удар на смелите словаци и в 92' стигна до пълен обрат. Отново след корнер, Дубравка боксира, но англичаните върнаха топката в наказателното поле на Словакия, където Хари Кейн се възползва от подаване на Тоуни и с глава вкара за 2:1.

В 105' Словакия пропусна отличен шанс да изравни - след чудесно центриране в наказателното поле Петер Пекарик се хвърли да отиграе на метър от голлинията и пред празна врата, но не успя. 

СЪСТАВИ

Англия: 1. Джордан Пикфорд – 2. Кайл Уокър, 5. Джон Стоунс, 6. Марк Гехи, 12. Киърън Трипиър – 26. Коби Мейну, 4. Деклан Райс – 7. Букайо Сака, 10. Джуд Белингам, 11. Фил Фодън – 9. Хари Кейн

Словакия: 1. Мартин Дубравка – 2. Петер Пекарик, 3. Денис Вавро, 14. Милан Шкриниар, 16. Давид Ханцко – 19. Юрай Куцка, 22. Станислав Лоботка, 8. Ондрей Дуда – 26. Иван Шранц, 18. Давид Стрелец, 17. Лукаш Хараслин

ПРЕДИ МАЧА

Въпреки че не игра уверено, английският тим излезе първи от своята група. В трите мача срещу Сърбия, Дания и Словения "трите лъва" не загубиха нито веднъж.

На предишното европейско в тази фаза Англия победи Германия и сега ще опита да стигне до четвъртфиналите на четвърти пореден голям турнир.

Съперникът им вече сътвори сензацията, побеждавайки в първия си мач Белгия. След равенство с Румъния словаците излязоха от групата си от второто място.

Ако стигне до най-добрите 8, това ще е първи четвъртфинал за Словакия на голям турнир от обявяването на независимостта им през 1993 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички