Франция падна в проклятието "Мбапе": Супермачът с Нидерландия мина през скандал на Европейското първенство по футбол (ВИДЕО)


Франция падна в проклятието "Мбапе": Супермачът с Нидерландия мина през скандал на Европейското първенство по футбол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5402 0

Нидерландия и Франция не се победиха в един от най-дългоочакваните мачове от груповата фаза на Европейското първенство по футбол 2024. Двата отбора приключиха при равенство без попадения - 0:0. По този начин "лалетата" остават първи в група D с четири точки, колкото имат и "петлите", които обаче са вкарали по-малко голове до момента. Австрия остава трета с три пункта, а Полша е единственият тим в групата без спечелена точка. Това бе първият мач на Евро 2024 без гол!

Нидерландия и Франция не се победиха

Любопитен факт е, че преди този двубой Франция не бе спечелила нито един от последните си шест мача, в които Килиан Мбапе не започна като титуляр, записвайки 4 равенства и 2 загуби. А вече серията набъбна до седем дуела.

Мачът започна ударно с по две отлични положения за гол и пред двете врати. Постепенно в течение на полувремето обаче опасните атаки понамаляха, а на старта на втората част "петлите" имаха доста по-голямо преимущество и опонентът рядко атакуваше.

Въпреки това Нидерландия стигна до гол в 69-ата минута. Тогава топката се озова в Симонс след добро спасяване с крак на Мейнян, а "лалето" я прати в мрежата с прецизен изстрел. Голът обаче бе отменен, тъй като бе преценено, че Дъмфрис, който бе в засада, е попречил на Майнян. Ситуацията остана много спорна, тъй като стражът наглед нямаше как да спаси, но обяснението бе, че нямаше и как да опита да спаси, тъй като при евентуално хвърляне вляво от себе си, щеше да се сблъска с Дъмфрис.

Освен това Франция пропусна да спечели първите си два мача на европейско за четвърти път в историята си. Предишните три случая, в които го стори, неизменно стигаше до финала (1984, 2000 и 2016).

В последния кръг от груповата фаза Франция се изправя срещу единствения тим без точка в групата - Полша, докато Нидерландия ще срещне Австрия (и двата мача са на 25.06 от 19:00 часа българско време).

 

Нидерландия срещу Франция на Евро 2024

Първо полувреме

След по-малко от минута игра Фримпонг се откъсна зад противниковата отбрана и влезе в наказателното поле, където опита удар през Ернандес и от малък ъгъл. Майнян обаче успя да се намеси и да отклони в корнер.

В 4-тата минута Франция отговори с изстрел отдалеч на Гризман, при който обаче Вербруген показа страхотен рефлекс и изби в ъглов удар с една ръка.

В 14-ата минута "петлите" сътвориха огромен пропуск. Рабио бе изведен технично в наказателното поле, но реши да не стреля сам срещу Вербруген току пред вратарското поле и потърси Гризман - той сякаш не очакваше подаването, а и загубени баланс, след като топката му дойде назад - в крайна сметка се размина с нея и се стигна до грандиозен пропуск.

Две минути след това Гакпо проби отляво и влезе навътре по границата на наказателното поле, след което потърси далечния ъгъл. Топката тупна току пред Майнян, но стражът изби в корнер.

В 28-ата минута Тюрам получи отдясно в наказателното поле и се опази от засадата, като последва мощен удар в близкия ъгъл, който обаче излезе в аут.

Десетина минути преди края на полувремето на два пъти в рамките на минута Франция бъркаше грубо в своята половина, а Нидерландия се понасяше опасно на скоростни контраатаки. В първия случай обаче удар на Фримпонг в наказателното поле бе блокиран от Салиба, а във втория Симонс стреля право в ръцете на Майнян.

Второ полувреме

В 54-тата минута Симонс си спечели нарушение на 25 метра от голлинията - на чудесна позиция за директен обстрел след необмислен фал от Усман Дембеле. Депай се нае с изпълнението, но прати топката в стената.

Три минути след това Дембеле центрира отлично отдясно и намери Рабио на добра позиция в наказателното поле, но халфът стреля много неточно.

В 65-ата минута Гризман бе оставен непокрит току пред наказателното поле и получи топката, но не успя да е обработи достатъчно бързо и стреля твърде слабо с протегнат крак, като Нидерландия се справи и изчисти в корнер.

Противно на показаното Нидерландия вкара в 69-ата минута, но голът бе отменен. Симонс стреля прецизно в наказателното поле след отбита топка след страхотно спасяване и прати топката право в долния ъгъл. Майнян нямаше шанс за ново спасяване, но в непосредствена близост до него бе Дъмфрис, като ВАР преразгледа ситуацията дали е повлиял на вратаря. В крайна сметка бе преценено, че Майнян нямаше как да се хвърли и да опита да хване топката, тъй като щеше да се сблъска с Дъмфрис.

с

Състави

Нидерландия: Вербруген, Ван Дайк, Аке, Де Врай, Дъмфрис, Фримпонг, Райндерс, Схаутен, Симонс, Гакпо, Депай

Франция: Майнян, Кунде, Упамекано, Салиба, Ернандес, Канте, Рабио, Чуамени, Гризман, Дембеле, Тюрам

Преди Нидерландия срещу Франция на Евро 2024

Този мач се явява и пряк дуел за първото място в група D на Евро 2024, като преди срещата имат по три точки. "Лалетата" спечелиха с 2:1 срещу Полша в първия кръг, докато Франция сломи Австрия с 1:0. Разбира се, голямата въпросителна преди големия мач е дали Килиан Мбапе ще играе.

Двата тима бяха и в една квалификационна група за Евро 2024, като "петлите" взеха и двата мача. Те сломиха Нидерландия у дома с разгромното 4:0, а след това биха и като гост, но с 2:1. След 2010 година насам тези опоненти са играли осем пъти един срещу друг, като Франция има цели 7 победи срещу само 1 за опонента. От 2004 година (0:0 в приятелски мач) до днес няма равенство в това съперничество - в цели 9 мача.

Можем да очакваме голово шоу, тъй като във всеки от последните пет мача между Франция и Нидерландия е имало голове и в двете полувремена. В последните си 11 мача Нидерландия има само две загуби (и цели 9 победи) - те са от Германия и от Франция. Именно Бундестима е и единственият, който е побеждавал Франция след загубения финал на Световното от Аржентина - и то два пъти.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички