Няма я на Евро 2024! Последното ѝ европейско след СРАМ: Могъща сила бе исторически заличена (ВИДЕО)


Няма я на Евро 2024! Последното ѝ европейско след СРАМ: Могъща сила бе исторически заличена (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2900 0

Европейското първенство по футбол 2024 започва след броени дни и по този повод екипът на SportLive.bg ще ви припомни любопитна история от миналото. Тя е свързана с друго издание на континенталната надпревара, както и с една от големите сили по онова време.

Става въпрос за Евро 2000, на което Франция завоюва втората си европейска титла, след като на финала сломи Италия. 31 мача от състезанието бяха съвместно приети от Белгия и Нидерландия, а общият брой попадения на турнира бе 81 гола.

Евро 2000 - радост за Франция, край за Югославия

Още: Национален герой на Евро 2016 с номинация за "Пушкаш", но бизнес с напитки е голямата му гордост

В сериозен брой от тях участваше и Югославия. Страната, която под една или друга форма е съществувала на Балканския полуостров от 1918 до 2006 година. В един от последните ѝ периоди - от 1992-ра до 2003-та, Съюзна република Югославия обединява републики Сърбия (включително и Войводина, Косово и Метохония - автономни области) и Черна гора.

Между тези малко над 10 години Югославия минава и през едно от най-емоционалните европейски първенства, на които е участвала. Поради многото звездни имена страната е и наричана Бразилия на Европа. През 2000 година обаче никой не е знаел, че това е последният двубой на Югославия на европейско първенство.

В група C те правят зрелищни три дуела, в които падат общо 14 попадения - равенство 3:3 със Словения, победа с 1:0 над Норвегия и поражение с 3:4 от Испания (въпреки че до 94-тата минута водят с 3:2).

На четвъртфиналите обаче голямата балканска сила има малшанса да срещне изпъстрената със звезди в състава си Нидерландия. А резултатът е кошмарен - пълен срам за Югославия след разгромно поражение с 1:6. Това е последният мач за страната на голям турнир. Интересното е, че само две години по-рано отново Нидерландия ги спира, но на Мондиал 1998. Тогава Едгар Давидс ги шокира в 92-рата минута на 1/16-финалите.

Още: Оранжевото дори не присъства в знамето на Нидерландия, но екипите им са изцяло в този цвят - защо?

Нидерландия приключи Югославия на Евро 2000

Евро 2000 ще остане в историята на Югославия с това, че Саво Милошевич става голмайстор на шампионата. Той и Патрик Клуйверт имат по пет попадения.

След малко над един месец пък ще разберем кой ще стане голмайсторът на континенталната надпревара този път. Европейското първенство по футбол 2024 започва - пълна ТВ програма, къде да гледаме всеки мач - от откриващия до финала.

Роналдо, изненада от дебютанта и нова ера треньори - едни от големите въпросителни преди Европейското първенство по футбол

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички