Алчност и 5 милиона евро: ЦСКА беше осъден на забвение, вместо да се превърне в европейски гранд


Алчност и 5 милиона евро: ЦСКА беше осъден на забвение, вместо да се превърне в европейски гранд
Снимка: LAP/ Vladimir Stoyanov

31180 0

От 2012 година България не е имала различен шампион от Лудогорец. Вече 13 пъти поред "орлите" са шампиони, а с изключение на няколко сезона, абсолютният хегемон редовно печели с комфортна разлика пред останалите. 

Тийнейджъри, че дори и бъдещи абитуриенти не помнят време, в което Първа лига не е била подвластна на тима от Разград. А всичко това можеше да е много, много различно, ако преди години Кирил Домусчиев се беше преборил за акциите на ЦСКА. Алчност и 5 милиона евро обаче са причината днес Лудогорец да е №1, а "армейците" да не са ставали шампиони от 2008 година. 

Кирил Домусчиев можеше да е собственик на ЦСКА

"Титаните" и алчността, която обрече ЦСКА на забвение и фалит 

Преди да се насочи към това да развива футбол в Разград, Кирил Домусчиев беше не просто фен на ЦСКА, но и член на Надзорния съвет на ЦСКА. Това е в периода след Прамод Митал и Александър Томов. С идеята да помага на "червените" с каквото може. Обществена тайна е, че в този период вади лично от джоба си, за да помага финансово на тима - без да си търси парите обратно. 

Виждайки че нещата не вървят в правилната посока. Клубът потъва сериозно в дългове, а план за действие няма. През 2010 година той се опитва всячески да даде ясна посока на ЦСКА, но Димитър Борисов и Иво Иванов отказват да го чуят. Той дава няколко варианта, които са категорично отхвърлени и през юли същата година напуска управата. Но в него продължава да тлее желанието да помогне на любимия си отбор. 

През 2011 година Домусчиев прави конкретен опит да се сдобие с пълния пакет акции на ЦСКА. Тогава положението е още по-лошо от финансова гледна точка. Той се среща с "Титаните" и, според "Блиц", тогава се провежда 3-часов разговор, на който са обсъдени всички детайли. Фармацевтичният бос иска пълен разчет на разходите и заявява категорично, че е готов да поеме изцяло дълговете на клуба, ако получи акциите на отбора. 

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

По това време дълговете надхвърлят 10 милиона лева. Босовете на "Титан" нямат парите да извадят ЦСКА от финансовата бездна, в която пропада. Но въпреки това имат контра предложение - плащане на всички дългове от страна на Домусчиев и... 5 милиона евро за самите тях! 

“Дълговете са си дългове, но клубът си има цена. Не може да го дадем - без никакви пари, въпреки че си готов да покриеш борчовете”, отсичат в един клас Димитър Борисов и Иво Иванов, гласи цитат, публикуван в "Блиц" в материал от преди точно 10 години! 

Договорка между двете страни няма. Проведена е втора среща - пак няма сделка. Домусчиев се отказва с думите, че с новия си тим - Лудогорец, ще задмине ЦСКА на "Титаните". Тогава, познатите още като "Гърнетата" босове се присмиват на Домусчиев. 13 години по-късно - кой на кого се присмива? 

Съдбата на ЦСКА след провалената сделка 

Алчността на Димитър Борисов и Иво Иванов докарва ЦСКА до просешка тояга. Пътят на фалита е неизбежен и "червените" са изхвърлени от професионалния футбол, обявявайки фалит заради задължения в размер на 33 милиона лева! 

Домусчиеви можеха да направят ЦСКА европейски гранд

След това идва Гриша Ганчев и след спорни действия, връща новото дружество ЦСКА-София АД в новосформираната Първа лига. Феновете до ден днешен са разделени, а "червените" не са печелили титлата. Едва сега започнаха да строят и нов стадион. 

В същото време, Кирил Домусчиев издигна Лудогорец до невиждани висоти в родния футбол - 13 поредни шампионски титли, трансфери за милиони евро, 2 влизания в групите на Шампионска лига и безброй европейски походи. Вдигна стадион за чудо и приказ. Направи тренировъчна база за милиони. Това, което искаше да стори в София и с ЦСКА, го направи в Разград. И феновете на "червените" могат да проклинат во веки алчността на двама от гробокопачите на ЦСКА през този век... 

В същото време, Лудогорец вече работи като добре смазана машина с минимална намеса от страна на Кирил Домусчиев, който на свой ред има сериозен проблем с факта, че "отбор от Ловеч" се прави на ЦСКА. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички