Големият Петър Лесов през сълзи - защо е готов да върне златния си медал в бокса?


Големият Петър Лесов през сълзи - защо е готов да върне златния си медал в бокса?
Снимка: RIA Novosti archive, image #159218 / Vladimir Vyatkin / CC-BY-SA 3.0

2887 0

Безконечната драма с олимпийския боксов турнир в Париж, неадекватното бездействие на МОК и абсурдите на Международната боксова асоциация са напът да сторят немислимото - да прекратят над 100-годишната история на бокса като част от олимпийското семейство

Както е известно, през 2024 година Спортният арбитражен съд в Лозана потвърди решението на МОК да скъса взаимоотношенията си с IBA, а по този начин съдбата на бокса беше поставен на карта. Към настоящия момент боксът е аут от Олимпийските игри в Лос Анджелис, а изгледите към добавянето на този спорт изобщо не са добри. 

В рубриката "Глас от миналото" използваме драмата в бокса, за да припомним един сърцераздирателен момент - денят, в който Петър Лесов обяви готовност да се откаже от олимпийското си злато. 

Един шампион, готов да захвърли златото

"Пред bTV Лесов даде интервю, в което през сълзи говори за абсурдното за него решение боксът да бъде изваден от олимпийските игри. "Мен дори ме избиват сълзи в момента... Ядосан съм, разтревожен, но не знам, дано не се получават тези неща. Аз съм сигурен, че много хора ще са съгласни да върнем медалите", заяви той пред националната телевизия през 2021 година. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Вицепрезидент за скандала с "мъжете боксьорки": Няма никакви съмнения какъв пол са! 

Петър Лесов е готов да върне златния си медал

Не изпускайте важен момент в спорта – за последните новини в спорта последвайте ни във Viber ТУК.

Болката в гласа му е огромна, което е напълно разбираемо. Лесов е едно от най-големите имена в българския бокс и до ден днешен е най-младият олимпийски шампион на България. Печели златото си в категория до 51 килограма в Москва през 1980 година. Успехът е още по-ценен, тъй като скоро след това се налага Лесов да прекрати активната си спортна кариера... 

Това е най-ценното отличие за него, но МОК е готов да "закрие" аматьорския бокс. Разбира се, това е съдбата на този спорт, тъй като държавното финансиране на неолимпийски спортове както в България, така и по света, е оскъдно. 

Може ли боксът отново да е олимпийски спорт? 

Както е известно, боксът е изваден "временно" от Олимпийските игри, а причините са обвинения в корупция, уреждане на мачове и финансови злоупотреби от страна на ръководството на IBA, където руснакът Умар Кремлев, привърженик на Владимир Путин и критик на МОК, е президент. 

Предвид нежеланието на МОК да работи с IBA, както и влиянието върху спорта на международната асоциация, изглежда, че боксът ще остане извън Игрите. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички