Безкомпромисен! Григор Димитров разкова тенисист със зловещ сервис и буен нрав


Безкомпромисен! Григор Димитров разкова тенисист със зловещ сервис и буен нрав
Снимка: GettyImages

20479 0

Григор Димитров бе абсолютно зашеметяващ в третия си мач на US Open. Родният тенисист разби на пух и прах Талон Гриекспор с 6:3, 6:3, 6:1 и безапелационно се класира за 4-тия кръг на последния турнир от Големия шлем за годината. 

За пръв път от 4 години насам Гришо ще е част от осминафиналите, като триумфът му бе един от най-бързите в тазгодишното издание - само за час и 39 минути! За три мача до момента, българинът е престоял на корта по-малко от 6 часа. 

Нидерландецът не се даде лесно в първите сет и половина, като демонстрира много мощна игра. В тези периоди обаче Гришо можеше да разчита на убийствена успеваемост от сервис, като за целия двубой загуби само 3 точки при вкаран 1-ви начален удар. 

Първият сет беше истинска престрелка, като миг невнимание коства на Гриекспор пробив в 4-ия гейм, който беше и единствен за сета. Разковничето в мача беше в сет №2, когато силите изглеждаха изравнени, но необясним срив у нидерландеца, който допусна две поредни двойни грешки в гейм №7, подарявайки гейма на Гришо. 

Оттам нататък чисто психически Гриекспор рухна - той потроши ракетата си, а до края на мача постоянно си говореше сам, а езикът на тялото му подсказваше, че единствено чака мачът да свърши. 

Така и стана, след като до края на мача Гришо му даде само един гейм - 6:3 във втория сет и 6:1 в третия - безапелационна победа за Димитров. 

Не изпускайте важен момент в спорта – за последните новини в спорта последвайте ни във Viber ТУК.

Гришо показа отлична физическа подготовка, както и че няма и помен от контузията, която го извади от сметките по време на "Уимбълдън". Той не допусна нито една точка за пробив в полза на съперника си и на свой ред реализира 5 от 6 възможни брейк точки, въпреки солидния сервис на своя опонент. 

По отношение на вкарания първи сервис, все още има какво да се желае, след като Димитров вкара 54% първи начален удар, но ефективността му беше страхотна - 92% спечелени точки на първи сервис. 

В следващия рунд Димитров ще се изправи срещу добрия си приятел Андрей Рубльов, който е лек фаворит в мача, но е прекарал и далеч повече време на корта спрямо Димитров. 

Развой на двубоя 

Сет №1 - един пробив реши престрелката

1:0 - Григор допусна грешка от форхенд в първата точка от мача, но последваха два уинъра от форхенд и ас за край на гейма. 

1:1 - С отличен ретур и след това двойна грешка, Димитров поведе с 0:30. Силна серия от сервиси на Гриекспор обаче не позволи на Гришо да се опита да реализира пробив рано-рано в мача. 

2:1 - Димитров поведе с 40:0, но последваха 3 точки, които се играха на втори сервис. Нидерландецът намали до 40:30, но след това прати бекхенд в аут за край на гейма и първа пауза в мача. 

3:1 (пробив) - При 30:30 Димитров блесна с фамозен ретур от форхенд по правата, за да стигне до първа точка за пробив в мача. Той можеше да завърши гейма отново с форхенд, но прати опита за уинър в аут - "дюс". Последваха обаче двойна грешка и аут от форхенд за Гриекспор и пробивът беше факт. 

4:1 - Фантастичен тенис от Гришо, който затвори гейма на 0 със смайващ уинър от бекхенд! 

5:2 - Два гейма, спечелени на 0, в които сервиращите демонстрираха отличен начален удар. 

6:3 - Григор Димитров имаше две точки за спечелване на сета, но родният представител допусна две неточности, довели до 40:40. С отлича акция от форхенд той стигна до нова точка за сета, а това бе последвано с ас по правата - победа в сета за 32 минути.  

Втори сет - жесток срив у съперника на Гришо

0:1 - Уверено начало за нидерландеца, който спечели подаването си на 15. 

1:1 - Димитров се отпусна леко при 40:0 и предаде 2 поредни точки, допускайки и двойна грешка. Все пак със сервис по правата от бекхенд половината успя да затвори гейма. 

1:2 - Гейм на 0 за Гриекспор, който определено намери своя начален удар след пробива. 

2:2 - Сходен сервис гейм за Димитров - 40:0, последвано от 2 точки за опонента, едната от които след двойна грешка. Все пак, аут от бекхенд на Гриекспор означаваше ново равенство в геймовете. 

2:3 - Димитров за пръв път имаше шанс да притисне своя опонент, но допусна две непредизвикани грешки от бекхенд - при 0:15 и при 15:15, след които увереността в сервиса на Гриекспор се върна. 

3:3 - След като сбърка 3-ти бекхенд в последните 6 точки, Димитров натисна повече от сервис и видимо бягаше от бекхенда за сметка на форхенд. В гейма това се оказа печеливша стратегия, след като спечели всички точки до края. 

4:3 (пробив) - С няколко отлични ретура Димитров успя да влезе в разигравания и да стигне до 40:40 в подаването на нидерландеца. Тогава се случи немислимото и силно сервиращият Гриекспор направи две поредни двойни грешки за пробив в полза на Гришо. 

5:3 - Много грешки от Гриекспор, чиито нерви не издържаха след пробива - гейм на 15. 

6:3 (пробив) - При 30:30 Гришо избухна с "дроп-шот" при тежка размяна на удари от основната линия - първият такъв в мача изобщо. Така той стигна до точка за пробив, като последва страхотно разиграване - в него Димитров показа отлична защита, а Гриекспор пробва къса от форхенд, която не успя да премине мрежата - точка, гейм и сет за българина. 

Трети сет 

1:0 - Димитров откри отлично 3-ия сет с гейм на 0, без да влиза в разиграване. 

1:1 - Гришо изпусна златен шанс да пробие, след като при 30:30 допусна две поредни непредизвикани грешки, и то от водеща позиция в разиграването. 

2:1 - Пореден изключителен сервис гейм за Димитров. 

3:1 (пробив) - При 30:30 Димитров усети, че е настъпил неговия момент. В следващото разиграване показа търпение и бе възнаграден, след като със светкавичен китков удар обърна посоката на разиграването от форхенд за уинър, а след това завърши пробива с брутално драйв воле от бекхенд. 

4:1 - Пробивът е затвърден с гейм на 15. 

5:1 (пробив) - Гриекспор хвърли бялата кърпа - с куп грешки той беше пробит на 30 и изостана с два пробива. 

6:1 - Гришо изостана с 0:30, но не допусна повече грешки, взе следващите 4 точки и успешно затвори мача! 

ПРЕДИ ДВУБОЯ


В първия си двубой българинът не срещна трудности и отстрани Кириан Жаке, а след това се справи и с Ринки Хиджиката. Той постигна третата си поредна победа през годината над австралиеца.  При успех днес Григор би могъл да оформи сблъсък с Андрей Рубльов, стига руснакът да победи Иржи Лехечка.

По програма сблъсъкът на Григор Димитров с Талон Грикспор ще се състои на корт "Stadium 17", като двубоят на нашия представител е трети в програмата. Екшънът на настилката пък започва в 18:00 часа (българско време). Първият сблъсъл е мач на двойки. След това ще видим в действие Дона Векич и Пейтън Стърнс и след тях идва ред на Гришо.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички