Григор Димитров мина през ада, но и това не бе достатъчно, за да надвие коравия американец Себастиан Корда на Куинс (ВИДЕО)


Григор Димитров мина през ада, но и това не бе достатъчно, за да надвие коравия американец Себастиан Корда на Куинс (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

13048 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби с 1:2 сета (4:6, 6:3 5:7) от американеца Себастиан Корда на осминафинал на турнира Куинс Клуб, част от "ATP 500", във великобританската столица Лондон след точно 2 часа и 1 минути игра на централния корт.

Гришо стартира много колебливо двубоя и загуби първия сет, след като бе пробит в ключов момент. Българинът обаче се върна по перфектния начин във втория сет, където бе безкомпромисен. Третата част също бе безкрайно интересна, но по-малко грешки на Корда там му донесоха победата и класирането на четвъртфинал.

Чисто статистически Григор записа повече асове (11:8), спаси много повече опита за пробив (11/14 срещу 2/4), но допусна повече непредизвикани грешки (17:9) и двойни такива (5:0). Уинърите също бяха в полза на Корда (28:25), като той грабна победата с едва 5 повече точки от Григор. 

Следващият мач на Себастиан Корда ще бъде срещу австралиеца Ринки Хаджикита, който по-рано днес отстрани италианеца Матео Арналди. 

 

Развой на срещата Григор Димитров - Себастиан Корда

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор сервираше първи и започна с два сервиса, които Корда не успя да върне - 30:0. Последва кратко разиграване и непредизвикана грешка от бекхенд за американеца, но след това и двойна грешка от Димитров - 40:15. Корда вкара остър ретур, но след това допусна непредизвикана грешка от форхенд от добра позиция за атака и подаването бе спечелено.

1:1 - Григор опита да пласира дълбок удар, след като опонентът бе влязъл малко навътре в корта, но изкара топката в аут - 15:0. Корда качи топката на линията и затрудни Димитров, който отново сбърка в аут за 30:0. Много хубав остър форхенд до страничната линия осигури три геймбола за Корда, който грабна още първия след бомбен сервис, който българинът не върна.

2:1 - Ретур в аут, но след това и грешка от бекхенд в мрежата за Григор - 15:15. Корда бе агресивен и пречупи добрата защита на Димитров, за да го постави в трудна ситуация при 15:30. Мощен сервис от българина матира американеца, а след това плитък ретур призова Димитров на мрежата и той взе точката с безпощаден смач - 40:30. След ас Гришо спечели подаването си.

2:2 - Много хубав форхенд ретур по правата от Димитров му осигури първата точка за 0:15, а при следващото разиграване бе във водеща позиция, но накрая сбърка сечен бекхенд по правата в аут - 15:15. Две успешни излизания на мрежата от съперника, а между тях и ас и подаването бе спечелено.

3:2 - Ретур в аут, а след това и ас от Григор - 30:0. Зрелищен смач с отскок в близосто до мрежата му осигури три поредни геймбола, а още първият бе грабнат след нов ас.

3:3 - Корда потегли с ас в гейма, но след това допусна непредизвикана грешка от бекхенд - 15:15. След това се стигна до разиграване и добра защита от Григор, който дочака нова грешка от бекхенд на опонента за 15:30. Неуспешен ретур от българина за 30:30, а след това и ретур в аут за 40:30. Безпроблемен смач в близост до мрежата и подаването бе спечелено.

3:4 (пробив) - Григор потегли с двойна грешка, а след това Корда го притисна с дълбоки удари и българинът поддаде - 0:30. Нов остър ретур и Димитров бе пречупен, след като опита бекхенд през най-високата част от мрежата и не прехвърли - 0:40 и три точки за пробив. Първата бе неутрализирана с добро излизане на мрежата и дроп-воле, а втората след добре проведено разиграване от Григор, при което Корда сбърка с форхенда по правата, изкарвайки топката в аут по широчината на корта. Третата също не бе оползотворена след ретур в мрежата. Непредизвикана грешка от форхенда на Григор даде четвърта точка за пробив, но спаси и нея с перфектни форхенд изпълнения по двете страни на корта. След двойна грешка се стигна до пети шанс, който вече бе оползотворен с хубав бекхенд по правата, пречупил добрата защита на българина.

3:5 - Корда започна със силен сервис, който му даде преднина от 0:15. Последва много силен бекхенд на американеца и добра игра на мрежата, с които той стигна много бързо до 0:40. При следващата топка Себастиан Корда имаше късмет и грешка на Гришо спечели гейма за американеца на 0.

4:5 - Първата точка бе за Корда, който с хубав форхенд пласира топката на правата, без да остави шанс на Григор. Колебливата игра на Димитров обаче продължи и Корда стигна до 0:40. Все пак, американецът допусна грешка и прати топката в мрежата за 15:40. Последва много мощен сервис на Гришо, предизвиквайки труден бекхенд за Корда, който прати топката в аут - 30:40. Гришо наистина живна и играта на сервис му помогна, за да се добере до "дюс" - 40:40. Именно българинът се добра първи до авантаж и успя да затвори гейма успешно.

4:6 - Корда започна подаването си с мощен сервис, а Гришо нямаше шанс и американецъ поведе бързо с 0:40 след няколко грешки на нашия представител. Американецът обаче също не бе безгрешен и прати топката в аут с бекхенд (15:40), но в крайна сметка при следващото подаване спечели първия сет.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Сервисите на Григор Димитров продължаваха да бъдат проблем за Корда и той сгреши с форхенд за 15:15. Много добър сечен бекхенд по правата и 30:15 за хасковлията. Великолепни удари на Григор, завършили с нов сечен удар за 40:15. Последва обаче колебание от българина и той прати топката в мрежата, а можеше спокойно да затвори гейма. Стигна се до 40:40, а първи до авантаж се добра Григор с много хубав бекхенд по правата, който не остави шанс на опонента му, а с отличен сервис нашият представител взе подаването си. 

1:1 - На няколко пъти Григор се опита изкара Корда на мрежата, но не успя да намери пролуката и американецът стигна до 0:30. Последва нова грешка на Гришо за 0:40, а в крайна сметка с безупречен ас Корда спечели гейма си.

2:1 - Геймът стартира с прекрасно разиграване между двамата опоненти, но форхендът по правата на Димитров не проработи и 0:15. Американецъ обаче също направи грешка за 15:15. Много добър и чист удар от страна на Корда, насочвайки я добре в бекхендъгъла на Григор за 15:30. Проблемите при ретурите на Гришо продължиха и той прати топката в мрежата - 15:40. Димитров обаче спаси първата точка за пробив с добър форхенд по диагонала - 30:40. Втората точка за пробив също бе спасена с много мощен сервис - 40:40. Със страхотен ас Гришо стигна до авантаж, а след това последва още един, с който спечели подаването си.  

3:1 (пробив) - Подаването на Корда започна с много мощен бекхенд на Григор за 15:0. Американецът обаче след това имаше късмет с форхенда по правата, като успя да хване линията за 15:15. Гришо си върна преднината с отличен уинър по правата 30:15. След това Димитров стигна до два шанса за пробив - 40:15. За съжаление, първият шанс бе изпуснат след драйв форхенд на американеца - 40:30. Аут и пробив за Гришо!

4:1 - Подаването на Григор започна отлично с грешка на Корда 15:0. Добър сечен бекхенд по диагонала и Гришо бързо стигна до 30:0. Блестящ ас доведе до 40:0. Последва обаче твърде силен форхенд на Гришо, който отиде в аут, за 40:15. Но при следващото подаване Григор затвърди пробива.

4:2 - Корда започна подаването си по страхотен начин и бързо поведе с 0:30, след това обаче допусна грешка при един от ретурите си и се стигна до 15:30. Хубав удар на американецът предизвика играта на мрежата, при която бе безкомпромисен - 15:40 и след  това спечели гейма.

5:2 - Григор започна сервис гейма си с нови топки, но с дълбоко пласиран ретур директно в българина Корда поведе с 0:15. Гришо допусна двойна грешка за 15:30. Последва и грешка на Корда за равенство (30:30). Последваха два страхотни сервиса по диагонала, с които българинът поведе във втория сет. 

5:3 - Сервисите на американецът продължиха да създават проблеми на Гришо и Корда бързо стигна до 0:30. Григор след това успя да излезе на мрежата и с безпроблемно бекхенд воле направи 15:30. Стигна се до грешка на Корда за 30 равни. Последва форхенд на американеца, с който той хвана линията за 40:30. Григор се изтегли да играе форхенд по обратния диагонал и стигна до равенство (40:40). Великолепен Димитров се възползва от грешка и стигна до авантаж след мощен форхенд. Корда обаче перфектнно насочи началния си удар и отрази сетбола, след което самият той стигна до авантаж и си затвори подаването. 

6:3 - Мощен сервис и точка за Гришо - 15:0. Блестящ форхенд, с който затрудни корда и 30:0. Последва обаче нетипична за Григор грешка при бекхенд, с която прати топката в небесата - 30:15. Два сетбола за Гришо след нов силен сервис (40:15). Той обаче се нуждаеше само от един, за да спечели сета.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Първи сервира Корда и веднага допусна грешка за 15:0 в полза на родния тенисист. Гришо се опита да излезе на мрежата, но американецът пласира топката добре за 15:15. Страхотно разиграване и грешка на Себастиан за 30:15. Последваха обаче две грешки на родния тенисист и Корда взе преднината 30:40, а след това и гейма. 

0:2 (пробив) - Григор стартира подаването си с пасив 0:30. Все пак не се даде, направи великолепно придвижване и и бе убедителен на мрежата за 15:30. Гришо съумя да изравни, но последва грешка и шанс за пробив за Корда (30:40). Безупречен ас обаче остави българина в гейма (40:40). Стигна се обаче до двойна грешка на българина и нов шанс за пробив на американеца. За съжаление, Гришо се пречупи и Корда проби. 

1:2 (пробив) - Геймът стартира чудесно за Гришо след две грешки на Корда и 30:0. Много силна игра по диагонала за американеца и 30:15. Блестящ прехвърлящ удар на Гришо хвана Корда за 40:15. Пробивът за Гришо бе факт след грешка!

2:2 - Две грешки на Корда и 30:0 за Гришо. Последва агресивен втори сервис, който се оказа блестящ и три шанса за затвърждаване на пробива (40:0). Но Григор се нуждаеше само от един.

2:3 - Великолепно изпълнение от бекхенд ъгъла Григор закова уинър по страхотен начин (15:0). Корда обаче контрира с добър сервис за 15:15. Пореден такъв на американеца за 15:30. Фрапантна негова грешка и ново равенство - 30:30. Последва пропуск на Димитров за 30:40. След това с добър сечен бекхенд Гришо доведе Корда до грешка за 40:40, а след това американецът стигна първи до авантаж, от който се възползва, за да си вземе гейма.

3:3 - Корда сбърка с удар в мрежата - 15:0. Безупречен ас в центъра на корта и 30:0 за Гришо. Последва обаче и грешка на българина при форхенда за 30:15. Странен и подобен нов пропуск за 30 равни. Грешката бе оправена на втори сервис, предизвиквайки такава у съперника си - 40:30. След отличен сервис Гришо атакува бекхенда на Корда и спечели гейма за 3:3.

3:4 - Американецът стартира подаването си по чудесен начин и успя да поведе бързо-бързо с 0:30. Последваха няколко добри разигравания, но нищо впечатляващо и Корда спечели гейма с 15:40.

4:4 - С два много мощни сервиса Гришо предизвика 2 грешки у Корда за бърз аванс от 30:0. Късметът обаче не му се усмихна при следващото разиграване, в което сбърка за 30:15. Стигна се до 40:30, след като загуби точки по един и същ начин - със свои грешки. Корда съумя да стигне до равенство 40:40. Първият авантаж бе за хасковлията след отличен сервис и стигна до успеха в гейма.

4:5 - Григор влезе добре в разиграването и предизвика грешка у Корда за 15:0. За съжаление се стигна и до такава на Гришо за 15:15. След това американецът доминираше и бързо стигна до обрат в гейма с 15:40 и победа. 

5:5 - Прекрасно начало за Гришо и 40:0 след три отлични сервиса, които не оставиха шанс на американеца. Гейм на 0 за Григор.

5:6 - Корда започна добре подаването си с мощен сервис, но последва много коварен негов удар, а след това и серивс за бърза преднина от 40:0 и нов гейм на 0. 

5:7 (пробив) - Гришо се изтегли добре назад, изпълни добре форхенд и предизвика грешка у Корда за 15:0. Последваха обаче и две такива на Гришо - 15:30. С невероятен удар Григор успя да покрие правата и да се върне в гейма 30:30. При следващото разиграване нямаше дължина в удара на Гришо и той даде мачбол на Корда - 30:40, който победи след грешка. 

Преди Григор Димитров срещу Себастиан Корда

Първият двубой на корта противопоставя Матео Арналди и Ринки Хиджиката, като след тях идва ред и на Гришо срещу Корда. Програмата днес на централния корт завършва с Анди Мъри срещу Джордан Томпсън и Милош Раонич срещу Тейлър Фриц.

33-годишният българин започна ударно сезона на трева, като даде само общо три гейма на Адриан Манарино (номер 21 в света). 23-годишният американец пък отстрани 22-рия в света Карен Хачанов след 7:5, 7:6(5). На четвъртфиналите победителят от двойката Димитров - Корда ще се изправи срещу един измежду Ринки Хиджиката и Матео Арналди.

До момента Гришо и Себастиан са се изправяли два пъти един срещу друг (и в двата случая на хард). През 2022-ра американецът побеждава с 2:1 във Вашингтон на домакински турнир, но през тази година българинът надделя с 2:0 в Марсилия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички