Спасител за олимпийските плувци - обяснено защо това не е най-безполезната работа


Спасител за олимпийските плувци - обяснено защо това не е най-безполезната работа
Снимка: Getty Images

504 0

Олимпийските игри в Париж са завладели целия свят, като всички погледи са вперени натам. Най-елитните спортисти са във френската столица, за да опитат да достигнат своя връх в кариерата си, докато организаторите безспирно се стараят всичко да върви по план. Едни от най-интересните дисциплини са в плуването, като има един аспект, за който едва ли много от феновете са се замислили.

Плувци на топ ниво се състезават на най-високо ниво в Париж, но и за тях има кой да се грижи и колкото и странно да звучи това са спасители, които "дебнат" на всяко състезание.

Безполезни ли са спасителите на състезанията по плуване?

Още: "На подиума бяхме 3-ма": Бременна в 7-и месец жена с паметен успех на Париж 2024 (СНИМКИ)

Джеймс Майерс е родом от Небраска, САЩ, и е бил професионален спасител през цялата си кариера. Неговото родословие включва доброволческа дейност като съпредседател на комитета за басейнови операции за Олимпийските изпитания в САЩ - плуване през 2008 г., преди да стане председател на комисията по спасители през 2012 г. Работейки върху четири олимпийски изпитания по време на 30-годишната си кариера, Майерс знае какво означава безопасност в басейна.

"Погрешно е схващането, че сме безполезни. За съжаление, хората се нараняват, така че ние имаме важна роля. От четирите олимпийски изпитания, в които съм бил спасител, тази година беше първият, който не трябваше да влизаме във водата", заяви той пред Business Insider през 2021 година.

В професионалната сцена задължението на спасителя също не се ограничава до наблюдение на спортистите. Относно другите отговорности на професионалните спасители, Майерс каза: "Трябва да се грижим не само за спортистите, често пъти има външни групи, които използват басейна между предварителните изпитания и финалите. Ние не само пазим живота на атлетите, ние също сме спасители за тези събития, никога не се е налагало да влизаме за атлети, винаги е било за всички останали покрай".

Метафората, която Майер използва, за да опише задълженията си, е дежурство в пожарна. За него "основната цел е да бъдеш на заден план“, като гарантираш, че ако услугите им бъдат потърсени, те ги изпълняват възможно най-бързо и ефикасно.

Още: Олимпийски игри в Париж 2024 НА ЖИВО: Ивайло Иванов започва на джудо - дебне го най-добрият, минути до старта

Един единствен инцидент на настоящите Олимпийски игри

Интересен ли ви беше този материал? Ако да – последвайте ни във Viber за още пикантни новини около спорта!

Репутацията на олимпийските спасители обаче не се е подобрила досега на тези игри, тъй като единственият инцидент, в който е участвал такъв, не е бил точно при спешност. Само преди дни в сериите за 100 метра бруст за жени бяха прекъснати, тъй като плувната шапка на Ема Уебър от отбора на САЩ изглеждаше потънала на дъното на басейна. Вместо обаче Уебър да го извади, тук влезе спасител, облечен в екстравагантни вълнисти папагалчета, за да се гмурне и да изчисти басейна.

Видеоклиповете на инцидента се разпространиха бързо и той бързо стана толкова известен, колкото плувците, взели златото на състезанието. Въпреки че неговите пет минути слава може да повишат признанието на спасителите като присъствие край басейна, фактът, че той беше призован в действие за извличане на заблудена шапка, не помага на обществения имидж на олимпийските спасители като излишен.

Още: Олимпийски игри Париж 2024 НА ЖИВО: Рами Киуан гони нова победа

Денят за българите на Париж 2024: Мечта се сбъдна, друга бе агонизиращо близо - добър ден за страната ни

Епитропов с първи думи след жестоката съдба на Париж 2024: Каза кога спира с плуването

Болезнено: 4 "дяволски" стотни разделиха България и Любомир Епитропов от ФИНАЛ на Париж 2024

Без думи: Публиката онемя - атлет втрещи с най-изрязания бански на Париж 2024 (СНИМКА)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички