Барселона ПРЕГАЗИ Реал Мадрид: Геният на Ханзи Флик разби на пух и прах голямата цел на мадридчани (ВИДЕО+СНИМКИ)


Барселона ПРЕГАЗИ Реал Мадрид: Геният на Ханзи Флик разби на пух и прах голямата цел на мадридчани (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

9112 0

Барселона спечели първото Ел Класико за сезон 2024/25, побеждавайки Реал Мадрид с разгромното 4:0 като гост на "Сантяго Бернабеу" в мача от кръг №11 на Ла Лига. Каталунците доминираха в дома на своя вечен съперник и заслужено се поздравиха с трите точки.

Големият герой за каталунците бе Роберт Левандовски, който на два пъти разпечата вратата на Андрий Лунин. Полякът се разписа в рамките на две минути (54' и 56'), а още две попадения добавиха Ламин Ямал (77') и другото крило Рафиня, който пък прехвърли много умело Лунин в 85-ата минута.

Нещо повече, статистиката на Левандовски срещу Реал Мадрид започва да става доста впечатляваща. Вече в 16 мача срещу "лос бланкос" полякът може да се похвали с 6 победи, 8 загуби и 2 равенства, в които е автор на цели 10 гола и 3 асистенции. 8 пъти с екипа на Барса, 5 с екипа на Борусия Дотмунд и 3 с този на Байерн Мюнхен.

ГАЛЕРИЯ: БИТКАТА РЕАЛ МАДРИД - БАРСЕЛОНА В СНИМКИ

Чисто и просто Реал Мадрид бе тотално надигран от каталунците. Тимът на Карло Анчелоти влезе в срещата, надявайки се, че ще изравни непобедения рекорд от 43 поредни мача без загуба на Барселона, постигнат между април 2017 - май 2018 в Ла Лига, но това така и не се случи. Мадридчани се сринаха жестоко през втората част, когато допуснаха и четирите попадения във вратата си.

Хареса ли ти статията? Ако отговорът е „да“ – последвай ни във Viber за още интересни и актуални новини от международния футболен свят!

Самата статистика също показва доминацията на Барселона. Каталунците са имали 2.45 очаквани попадения срещу 1.48. Цели 15 отправени удара срещу 9 такива. Господство във владението на топката 58.30% - 41.70%.

С победата отборът на Ханзи Флик продължава да е на първата позиция с актив от 30 точки. Каталунците са следвани именно от Реал Мадрид с 24 пункта на втората позиция.

Реал Мадрид - Барселона НА ЖИВО

ПЪРВО ПОЛУРЕМЕ

Още в първите минути на мача Едуардо Камавинга отправи прецизен извеждащ пас към Килиан Мбапе, който се озова в отлична позиция срещу Иняки Пеня, но не успя да насочи топката към вратата. Мбапе обаче беше в засада, така че дори и да бе отбелязал, голът нямаше да бъде зачетен. Малко след това Винисиус направи смел индивидуален пробив, опитвайки се да преодолее трима играчи на Барселона, но в крайна сметка спечели само корнер за своя отбор. Реал Мадрид получи още няколко ъглови удара в следващите минути, но не успя да създаде реална голова опасност.

ГАЛЕРИЯ: БИТКАТА РЕАЛ МАДРИД - БАРСЕЛОНА В СНИМКИ

В 12-ата минута Пау Кубарси не успя да овладее дълго подаване, което позволи на Килиан Мбапе да се добере до топката. Мбапе опита да изненада Иняки Пеня, който беше излязъл напред, но изстрелът на френския нападател прелетя над вратата на Барселона. Каталунците веднага отговориха с първата си сериозна възможност. Ламин Ямал получи извеждащ пас и се насочи към вратата, преследван плътно от Ферлан Менди, което затрудни завършващия му удар. Изстрелът му беше слаб и Андрий Лунин безпроблемно улови топката.

Малко по-късно, след около 15 минути игра, Камавинга отново отправи извеждащо подаване към Мбапе. Този път Мбапе реши да подаде на свободния Джуд Белингам, който стреля от близка дистанция, но Пеня успя да спаси с блестяща намеса. Въпреки това, ако топката бе влязла в мрежата, попадението щеше да бъде отменено, тъй като Мбапе бе в засада при началото на атаката. В 22-ата минута Винисиус бе изведен на фланга, мина през двама защитници на Барселона, но нанесе неточен удар от непосредствена близост в наказателното поле.

ВИДЕО: ВИЖТЕ НЕПРОСТИМИЯ ПРОПУСК НА ВИНИСИУС СРЕЩУ БАРСА

В 31-вата минута Ферлан Менди пусна дълъг диагонален пас за Лукас Васкес, който изведе Килиан Мбапе, французинът преодоля Пау Кубарси и се стрелна в наказателното поле, остана сам срещу Пеня и го копна, пращайки топката в мрежата. След намеса от ВАР голът не бе признат заради поредна засада на нападателя.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 54-ата минута Барселона излезе напред в резултата! Марк Касадо пусна убийствено подаване към Роберт Левандовски, който се измъкна от засадата, тъй като бе покрит от Ферлан Менди, полякът остана сам срещу Лунин и с елегантен удар по земя към долния ляв ъгъл порази украинеца за 0:1!

Само две минути по-късно Барса отбеляза втори гол! Алехандро Балде получи топката отляво, напредна към аутлинията и предостави вълшебно центриране към Левандовски, който нанесе прекрасен удар с глава и не остави никакви шансове на Андрий Лунин - 0:2.

ВИДЕО: ВИЖТЕ ДВАТА ГОЛА НА ЛЕВАНДОВСКИ СРЕЩУ РЕАЛ МАДРИД

В 66-ата минута Федерико Валверде изведе Килиан Мбапе сам срещу Иняки Пеня, като нападателят успя да изпрати топката във вратата с диагонален удар в долния десен ъгъл. Но за втори път гол на Мбапе не бе зачетен поради засада.

Само минута по-късно Барселона организира опасна атака. Рафиня беше изведен по левия фланг и влезе в наказателното поле, където видя непокрития Роберт Левандовски. Бразилецът подаде към поляка, който се озова на празна врата, но уцели левия страничен стълб. Имаше съмнения за засада на Рафиня, но не бе потвърдено дали такава е имало. Малко след това, в 69-ата минута, Левандовски отново получи отличен пас, но за втори път не намери очертанията на вратата.

В 70-ата минута Реал Мадрид имаше отлична възможност да намали резултата. Лука Модрич центрира от свободен удар към наказателното поле, където Джуд Белингам остана непокрит. Въпреки това, той не прецени добре летежа на топката и я насочи встрани от вратата на Иняки Пеня.

ГАЛЕРИЯ: БИТКАТА РЕАЛ МАДРИД - БАРСЕЛОНА В СНИМКИ

В 84-ата минута резултатът придоби космически размери. Иниго Мартинес пусна дълго подаване за Рафиня, който се измъкна от отбраната на Реал Мадрид и елегантно прехвърли Андрий Лунин, Лукас Васкес пробва да изчисти от голлинията, но не сполучи - 4:0 за Барселона.

СЪСТАВИ

Реал Мадрид: Лунин, Васкес, Милитао, Рюдигер, Менди, Чуамени, Камавинга, Валверде, Белингам, Винисиус, Мбапе

Барселона: Пеня, Кунде, Балде, Мартинес, Кубарси, Рафиня, Педри, Касадо, Фермин, Ямал, Левандовски

Най-важното преди Ел Класико

ВИЖТЕ ОЩЕ: Всичко, което трябва да знаете за Ел Класико - дата, час, ТВ излъчване, очаквания

Реал Мадрид може да има само една загуба през този сезон (и то в Шампионска лига), но отборът получава сериозно количество критики за игровата си форма. Независимо от това, "кралете" са без поражение в Ла Лига, а срещу Борусия (Дортмунд) демонстрираха, че могат да играят доминиращ футбол при обрата от 0:2 до 5:2. 

Барселона пък регистрира поражение в Ла Лига, но след само 10 кръга вече води с 3 точки на Реал Мадрид в челото, а воденият от Ханзи Флик тим разполага с най-атомното нападение в топ 5 първенствата на Европа - 33 гола в 10 срещи. 

Левандовски е най-резултатният играч в топ първенствата

Отсъстващи футболисти 

Домакините от Мадрид имат сериозни проблеми със състава от самото начало на сезона, които се задълбочиха след срещата с Борусия (Дортмунд) в Шампионска лига. Тибо Куртоа и Родриго получиха контузии и изпускат Ел Класико. Дани Карвахал е аут до края на сезона, а Дейвид Алаба и Браим Диаз още не са готови за игра. 

Карвахал е един от големите отсъстващи в Ел Класико

Лазаретът на Барселона пък е все по-празен, като в последните седмици в първия състав се завърнаха Френки де Йонг, Гави, Фермин Лопес и Дани Олмо. Аут за срещата са трайно контузените Роналд Араухо, Андреас Кристенсен, Марк Андре Тер Щеген и Марк Бернал. Феран Торес има мускулни проблеми, а Ерик Гарсия е под въпрос, но се очаква да попадне в групата за мача. 

Фаворит в срещата 

Реал Мадрид продължава да е фаворит в първото за сезона Ел Класико, но коефициентите за победа на Барселона драстично намаляват в последните часове, особено след победата шедьовър над Байерн Мюнхен. 

В последните години зарядът в мача далеч не беше толкова висок, най-вече заради финансовите затруднения на тима, но с оглед формата на Барселона и ниското ниво на интензитет в играта на Реал, очакванията са за изравнен сблъсък. 

Винисиус ше получи Златната топка след първото Ел Класико за сезона

Скорошна история 

Реал Мадрид се намира в серия от 4 поредни победи срещу Барселона в официални мачове - два за първенство, един за Суперкупата на Краля и един за Купата на Краля. Особено тежко беше поражението на Барселона с 4:1 в началото на годината в мач за Суперкупата. 

Като гост на "Бернабеу" Барселона продължава да играе силно, като последната победа на тима беше през март 2023 с 0:1 за Купата на Краля. Само година по-рано пък Барса удари с 4:0 в Мадрид своя голям опонент. 

Рафиня е с основна роля за възхода на Барселона при Ханзи Флик

Двубоят е 258-ми официален в историята на съперничеството, като преди изиграването на Ел Класико на 26.10 Реал Мадрид има 105 успеха срещу 100 за Барселона. В Ла Лига разликата отново е от 5 победи - 79 срещу 74 в полза на Реал. На "Бернабеу" статистиката е както следва: 

  • 68 победи за Реал Мадрид 
  • 25 равенства 
  • 31 победи за Барселона
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички