Ще има нов шампион! Швейцария показа какво е отборна игра и изхвърли безлична Италия от Европейското по футбол 2024 (ВИДЕО)


Ще има нов шампион! Швейцария показа какво е отборна игра и изхвърли безлична Италия от Европейското по футбол 2024 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3110 0

Елиминационната фаза от Европейското първенство по футбол започна ударно, като Швейцария изхвърли шампиона от Евро 2020 Италия след 2:0 в първия 1/8-финал от надпреварата. Попаденията бяха отбелязани от Ремо Фройлер в 37' и Рубен Варгас в 46', който се отчете и с асистенцията за първия гол. В следващия кръг швейцарците очакват победителя от двубоя между Англия и Словакия.

Без никакво съмнение по-добрият отбор бе швейцарският, като показа по-уверена игра и желание за победа. "Скуадра адзура" със сигурност е разочаровала феновете си, тъй като през целия двубой дори и не успя да покаже доста мотивация поне малко да притисне съперника си. 

Любопитният избор на Спалети бе, че Ел Шаарауи направи първото си участие на голям турнир за Италия от Евро 2016, което бе точно преди 9 години и 348 дни.

В Швейцария героите са много, което е категорично доказателство за екипната им игра.   Всеки от 7-те гола на Швейцария на Евро 2024 са отбелязани от различни играчи. Квадво Дуа, Аебишер, Емболо, Шакири, Ндойе, Фройлер и Варгас.  Само през първото полувреме Гранит Джака завърши повече подавания във финалната третина (22), отколкото целият отбор на Италия взети заедно (21).

Ремо Фройлер е участвал директно в повече голове в четири мача на Евро 2024 (3), отколкото в 32 мача от Серия А през 2023/24 (2).

Припомняме, че "кръстоносците" завършиха втори в група "А", където бяха още отборите на Германия, Унгария и Шотландия. Отборът събра актив от 5 точки - 1 победа и 2 равенства. От другата страна, Италия също бе втора в своята група "B", където игра с Испания, Хърватия и Албания. "Адзурите" финишираха с 4 точки на сметката си, като не впечатлиха нито в групите, нито и в днешния двубой.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първото по-интересно положение бе в самото начало, когато швейцарците опитаха да изненадат съперника. Единственото, до което се стигна бе корнер, но той не бе заплаха за Донарума.

В началните минути "кръстоносците" опитваха да задържат повече топката и изглеждаха като по-добре стоящия отбор на терена. В 11' центриране намери Дан Ндойе, но той не успя от трудна позиция да нацели добре топката и тя мина покрай вратата. В 16'  Браян Кристанте се включи отдяно и опита центриране по земя, но топката бе изчистена. Последва центрсиране към Ел Шаарауи,  чийто изстрел не бе добър.

В първите 20 минути нямаше точен удар по посока двете врати, а единствено две голови ситуации за швейцарците.  В 24' дойде първият страхотен шанс за "кръстоносците". Брийл Емболо беше изведен сам срещу Донарума. Той напредна и стреля, но стражът на "адзурите" спаси.

В 32' Рикардо Родригес пробва с удар от далечно разстояние, но топката мина високо над вратата. 5 минути по-късно се стигна до логичен развой на събитията, предвид показаното на терена.

"Кръстоносците" успяха да поведат в резултата след отлична комбинация. Рубен Варгас пусна пас отляво към свободния Ремо Фройлер в наказателното. Той веднага пое и стреля покрай Донарума за 1:0.

Въпреки това попадение Италия не съумя да натисне съперника в търсене на изравняване. Отборът на Спалети се затрудняваше да създава положения, а и да задържа за по-дълго топката. В края на полувремето Фабиан Рийдер изпълни пряк свободен удар, като се опита да изненада Донарума, но той изби.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Началото на второто полувреме бе ударно за Швейцария, след като само няколко секунди след подновяването увеличи преднината си. Швейцарците организираха атака отляво, Рубен Варгас се разписа след страхотен удар в горния ляв ъгъл.

В 52' Фабиан Шер за малко да си вкара автогол, след като пресече центриране с глава. Топката обаче срещна страничния стълб на швейцарската врата. В 65' Ндойе опита задна ножица след центриране отляво, но се размина с топката.

"Скуадра адзура" бе най-близо до гол в 74', когато хубаво подаване стигна до Матео Ретеги. Той с глава свали към Джанлука Скамака, но добавката му срещна гредата. А имаше и съмнения за засада. В 77' в игра за Швейцария се появия нападателят на Лудогорец Квадво Дуа.

До края на двубоя не се стигна до повече попадения, а Италия така и не успя да покаже повече желание или да натисне съперника.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Швейцария: 1. Ян Зомер, 22. Фабиан Шер, 5. Мануел Аканджи, 13. Рикардо Родригес, 17. Рубен Варгас, 8. Ремо Фройлер, 10. Гранит Джака, 20. Михел Аебишер, 26. Фабиан Ридер, 19. Дан Ндойе, 7. Бреел Емболо

Италия: 1. Джанлуиджи Донарума, 2. Джовани Ди Лоренцо, 17. Джанлука Манчини, 23. Алесандро Бастони, 13. Матео Дармиан, 16. Браян Кристанте, 21. Николо Фаджоли, 18. Николо Барела, 14. Федерико Киеза, 9. Джанлука Скамака, 22. Стефан Ел Шаарауи

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Европейският шампион от 2020 година все още не убеждава с представянето, като в последния двубой срещу Хърватия вкара в 8-ата минута на продължението за 1:1, за да изхвърли "шахматистите".

Победителят от тази двойка ще срещне Англия или Словакия на четвъртфиналите. Любопитно е, че Италия все още не е била отстранявана в осминафиналите, след като бяха въведени на Евро 2016. За последно страната бе елиминирана още в първия елиминационен кръг на континенталната надпревара през 2008 година, когато загуби от Испания след дузпи.

Любопитното е, че в два случая от следващите три европейски Италия е минавала през продължения, когато е започвала в елиминационната фаза.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички