Два дена мъки, майката природа и много жилав белгиец НЕ СПРЯХА Григор Димитров на Ролан Гарос


Два дена мъки, майката природа и много жилав белгиец НЕ СПРЯХА Григор Димитров на Ролан Гарос
Снимка: GettyImages

30761 0

Григор Димитров успя да победи белгиеца Зизу Бергс и да продължи напред на турнира Ролан Гарос! Българинът се наложи с 3:1 сета (6:3, 7:6(4), 3:6 и 6:4), за да си осигури място в следващия кръг на надпреварата.

Припомняме, че двубоят започна още вчера (31 май), но заради проливни дъждове над Париж началото му се забави, бе прекъсван на няколко пъти и в крайна сметка организаторите решиха да го отложат за първи юни при резултат 6:3, 2:1 в полза на Гришо.

Григор направи много силен мач, но в същото време допусна много грешки - 42 непредизвикани, срещу 44 за опонента си. Също така двойните грешки бяха много - 6 за родния тенисист, срещу 3 за белгиеца. Уинърите бяха в полза на Бергс (40:37), като в останалите важни показатели обаче Гришо бе по-успешният тенисист.

С победата Григор Димитров се класира за 1/8-финала на Ролан Гарос, където ще мери сили срещу поляка Хуберт Хуркач, който му е пълен абонат. В 5 мача хасковлията няма нито една загуба от предстоящия си съперник.

Григор Димитров продължава да мечтае на Ролан Гарос

Доиграване на Григор Димитров срещу Зизу Бергс от 6:3, 2:1

Преди мачът да бъде отложен за събота (01.06), резултатът бе 6:1, 2:1 и сервис-гейм за Гришо (тоест води с пробив във втория сет).

Хареса ли ти тази новина? Тогава не изпускай момент от спорта – последвай ни във Viber тук!

ВТОРИ СЕТ

3:1 - мачът бе подновен с форхенд в аут по обратния диагонал от Григор - 0:15. Последва ретур в аут, а след това и непредизвикана грешка от бекхенд от белгиеца - 30:15. Дроп-воле за 40:15, но след това успешно излизане на мрежата за опонента (40:30). Много дълбок сечен бекхенд от трудна позиция за Григор, кацнал на линията, затрудни Бергс, който сбърка в мрежата и подаването бе спечелено.

3:2 - при 0:15 Бергс бе в трудна позиция, но показа отлична скорост, за да стигне дроп-воле от Григор и да спечели точката. Последва игра сервис-мрежа за 30:15, а след това и ефектно воле за 40:15. Той спечели безпроблемно подаването си след нов категоричен начален удар, осигурил му преимущество.

3:3 (пробив) - първият сервис на Григор все още не влизаше, а при 15:0 допусна и двойна грешка. С дълбоки удари на Бергс към бекхенда на Димитров белгиецът постигна успех за 15:30. Непредизвикана грешка от отлична позиция за Григор и при 15:40 опонентът получи два шанса за връщане на пробива. Първата бе неутрализирана след агресивна и успешна игра, но втората бе оползотворена след хубаво разиграване, завършило със стигната къса топка от Бергс, пласирана след това неспасямо до основната линия.

4:3 (пробив) - с много красив минаващ слайс бекхенд по правата Димитров поведе с 0:15, но след това бе натиснат и прати форхенда си в аут. След сечен удар от Димитров се стигна до първа грешка от белгиеца от доста разигравания насам - 15:30. При следващото разиграване Бергс игра на мрежата и двамата размениха удари на надхитряне, но за щастие накрая точката бе за Димитров след стоп-воле в аут от опонента - 15:40 и две точки за пробив. При празен корт и непосредствено пред мрежата Димитров сбърка елементарно воле и пропиля първия шанс (30:40). Все пак след непредизвикана грешка от бекхенда на Бергс пробивът бе факт.

5:3 - при 0:15 Бергс не се справи с деми-волето и резултатът бе изравнен. Белгиецът закачи линията от външната ѝ страна и това затрудни българина, който сбърка в мрежата (15:30). След това дойде отличен сервис и лесен уинър в близост до мрежата за ново равенство. След агресивен и дълбок удар Бергс си спечели добра позиция в близост до мрежата и успех за 30:40 и нова точка за пробив. Непредизвикана грешка от форхенд обаче доведе до дюс. Веднага след това дойде ас, а след това и неуспешен ретур и Григор се измъкна от трудната ситуация.

5:4 - неуспешна игра сервис-мрежа от белгиеца за 0:15, а след това и двойна грешка от Бергс. Веднага след това обаче записа два поредни аса за 30:30. Този път успешно изпълнение сервис-мрежа за 40:30, а след това и подаването бе спечелно без проблеми.

5:5 (пробив) - ретур в мрежата за 15:0, а след това Григор проведе прекрасна методична атака и пречупи силната защита на съперника със смач. След агресивен и дълбок ретур Димитров бе принуден да сбърка за 30:15, но след това българинът качи топката на линията и това затрудни Бергс, който прати форхенда си в аут - 40:15 и два сетбола. Първият бе неутрализиран след много силен бекхенд по правата от Бергс, а вторият след агресивен ретур и игра ва банк от белгиеца, която му се отплати - дюс. Рискованата игра от Бергс продължи и с нея пречупи добрата защита на Гришо - критична ситуация и точка за пробив за съперника. За съжаление, с двойна грешка Гришо подари пробива на съперника.

5:6 - Гришо успя да вземе първата точка, но с хубав удар по диагонала Бергс изравни (15:15). Последва нов мощен сервис, който обърка Гришо за 15:30. Дълго разиграване и солиден Григор направи нужното, за да предизвика грешка на Бергс (30:30). Грешка на Димитров и сетбол за белгиеца (30:40), българинът ще трябва да сервира за оставане в сета.

6:6 - Много сигурен бе Григор с удара си над глава след добро разиграване (15:0), а след това предизвика две нови грешки у съперника (40:0). Спечелен гейм на 0 от Димитров.

7:6(4) - тайбрек - Блестящо разиграване, при което Димитров удържа на атаките на съперника, показа агресия и стигна до минипробив (1:0). Последва обаче жестока грешка от българина, който при открит корт забоде топката в мрежата (1:1). Прекрасен прехвърлящ удар от Димитров - СЪС СКЪСАНА РАКЕТА, му даде преднина от 2:1 в тайбрека. Григор направи много лош ретур и резултатът бе изравнен, а после Бергс направи неспасяем сервис (2:3). Последва непредизвикана грешка на Зизу и 3:3. С блестящ сервис по диагонала Григор взе бърза точка (4:3). 

Последва нова грешка на Бергс и 5:3 за Гришо. Бергс изигра следващата точка по учебик с коварен удар по правата и върна за 5:4. С много коварен удар по правта Григор стигна до сетбол (6:4). Много мощен сервис и сет за Димитров!

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Григор започна много добре подаването си с коварен сервис и грешка на противника (15:0). Къса топка на Димитров не се получи и неговият съперник закономерно спечели пункта (15:15). Мощен бекхенд на Гришо предизвика грешка у съперника за 30:15. Със сервис от 215 км/ч и безупречен ас се стигна до 40:15. С лека доза помощ от мрежата Григор откри сета с успех в първия гейм.

1:1 - Григор Димитров опита форхенд, който бе много далеч от целта (0:15). Добре изпълнено воле на мрежата от Бергс му даде по-голяма преднинда (0:30), а с добре пласиран сервис, където се събират линиите, белгиецът стигна до 0:40. После направи грешка с къса топка и даде точка на Гришо (15:40). Впоследствие обаче не сбърка и взе подаването си.

1:2 (пробив) - Лош старт на подаването за Гришо след двойна грешка (0:15), но след това взе важна точка за 15:15. Грешка на Бергс след добре пласиран сервис на българина (30:15). За съжаление обаче Григор направи същото (30:30). Втора двойна грешка за Димитров в гейма (30:40). Бергс обаче не успя да върне следващия сервис и българина спаси точката за пробив (40:40). Димитров стигна до две нови грешки и впоследствие бе пробит. 

2:2 (пробив) - Бергс започна подаването си подобаващо (0:15). След това обаче две грешки на белгиеца дадоха преднина на родния тенисист (30:15). Такава обаче последва и от българина за 30:30. Елементарна грешка и шанс за Гришо да върне пробива веднага (40:30). Гришо бе изтеглен назад, а къса топка на белгиеца му помогна да се спаси (40:40). Фантастичен Григор обаче успя да "открадне" една почти загубена точка и от много удобен ъгъл вкара по късия диагонал. Геймът обаче продължи и Бергс спаси пробива. Несполучлив форхенд по обратния диагонал отново създаде проблем на Зизу и трети шанс за пробив на Гришо. 

Тежкият гейм обаче продължи, тъй като с малко помощ от мрежата Бергс пак се спаси (40:40 отново). Стигна се до четвърти брейк пойнт за Григор, който най-накрая бе материализиран. 

2:3 (пробив) - Атака на Григор към мрежата бе осуетена с първокласно изпълнение на Бергс по правата (0:15). Сервисът на Гришо продължи да се сгромолясва след двойна грешка (0:30). Смелата игра на Бергс обаче се отплати, той успя да изненада Григор с бекхенд по правата, игра на контра и стигна до 0:40. Димитров обаче се върна след елементарна грешка на мрежата на съперника (15:40). Добре подредена атака на мрежата и Гришо спаси и втората точка за пробив (30:40). Обрат обаче няма да има след грешка на Димитров.

2:4 - Бергс започна подаването си с груба грешка и топка директно в мрежата (15:0). Невероятен Григор обаче показа атлетизъм и спечели абсолютно невъзможна точка на мрежата (30:0). страхотен бекхенд по правата не остави шанс на Гриши (30:15). С хубав бекхенд по правата, но последвал удар по мрежата лиши Григор от две възможности за пробив (30:30). Поредна грешка при къса топка на Димитров - 30:40. Ретур - аут и пробивът бе затвърден от Бергс.

3:4 - Подаването на Гришо стартира с две грешки от двамата на корта и 15:15. Форхенд на Гришо излезе няколко метра в аут и 15:30. Нов срив в играта на Димитров, грешно бе и следващото му изпълнение (15:40). Първата точка за пробив обаче бе спасена (30:40), Григор остана в гейма с добра точка (40:40) и веднага след това стигна до авантаж. С мощен сервис той обаче си взе гейма. 

3:5 - Гришо имаше шанс да открадне първата точка, но бе изненадан от Зизу и 0:15. Бергс стигна до фантастичен прехвърлящ удар (0:30). За съжаление, грешките на Димитров продължиха с нов удар право в мрежата (0:40) и гейм за белгиеца на 0.

4:5 - С две непредизвикани грешки на Гришо - Бергс започна ударно и поведе (15:30). Великолепна точка на Григор със сечен бекхенд и се стигна до реми 30:30, а впоследствие стигна до 2 поредни точки и има нелош шанс да върне пробива.   

4:6 - Началото бе добро за Гришо след грешка и удар в мрежата (15:0). Следващият сервис на Бергс обаче бе точен за 15:15. Следващата точки бе в актива на белгиеца, който предизвика грешка в отиграването на Димитров (15:30). Солидните сервиси на Зизу продължаваха да бъдат проблем и се стигна до два сетбола (15:40). Родният тенисист обаче спаси и двата (40:40). 

Сервис-воле и много смела игра след това с къса топка даде авантаж на белгиеца. Той обаче запази спокойствие и спечели сета.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:0 - Григор започна подаването си по фантастичен начин с мощен бекхенд (15:0). С удар в мрежата обаче плановете му се провалиха (15:15). Последваха няколко грешки на Бергс и Димитров стигна до 40:15, а впоследствие взе подаването си. 

1:1 - Бергс започна подаването си с брутална грешка, след като пропусна да уцели топката (15:0). Отново на мрежата обаче белгиецът бе точен с контра (15:15). Двамата направиха чудесно разиграване, което завърши с поредна грешка на белгиеца (30:30). С много лесна точка Зизу стигна до геймбол, но опропасти с удар в мрежата (40:40). След това стигна и до авантаж с блестящ сечен форхенд и спечели подаването си. 

2:1 - След две грешки двамата започнаха при резултат 15:15. Григор бе много хитър при следващото разиграване, изтисквайки силите му с коварни удари (30:15). Важна и лесна точка без игра от Гришо (40:15). Геймът все пак бе спечелен от Димитров.

2:2 - Стигна се до много добро разиграване, в което и двамата тенисисти показаха брилянтна защита, но в крайна сметка, Бергс взе точката (0:15). Нова грешка на Димитров (0:30). Перфектен гейм за белгиеца на 0.

3:2 - Три много бързи точки за Григор след страхотна игра на сервис (40:0) и отличен гейм, който бе върнат на 0. 

3:3 - Бергс започна чудесно подаването си и стигна до преднина от 40:0 и отново го спечели без Гришо да отбележи точка.

4:3 - Ас и точка за Димитров (15:0). За съжаление, късите топки продължиха да му играят лоша шега (15:15). Последва обаче страхотна агресия от българина и нова точка за 30:15. След което се стигна до безупречна игра и нов гейм за родния тенисист.

4:4 - Григор проба на няколко пъти със слайс да наруши баланса на опонента, но без успех (0:15). Две поредни топки в аут от Гришо (0:40), нова грешка и нов гейм на 0 в полза на Бергс.

5:4 - Фантастичните сервиси на Димитров му донесоха бърза преднина от 30:0. Страхотна контра и 40:0 за българина. Пореден и експресен гейм в полза на Гришо на 0.

6:4 (пробив) - Фантастично начало за Григор след спечелената първа точка в подаването на Зизу (15:0). Нова грешка и 30:0 за Григор, който не искаше да рискува и предаде инициативата в ръцете на съперника. Удар право в аут обърка сметките му (30:15). Все пак, Гришо отбеляза много важна точка и стигна до два мачбола (40:15). Белгиецът обаче не се даде и спаси първия със сърцата игра на мрежата (40:30). При следващата точка обаче Димитров бе безупречен, проби и спечели мача. 

Преди срещата Григор Димитров - Зизу Бергс

Двубоят между Гришо и световният №104 бе прекъснат при резултат 6:3, 2:1 в полза на хасковлията. Димитров не започна добре мача като допусна ранен пробив още при първото си подаване, но след това се върна в мача - след няколко прекъсвания за дъжд и бе "под пара" преди организаторите окончателно да решат да отложат срещата за днес.

До момента Григор Димитров и Зизу Бергс не са се изправяли един срещу друг никога и това е първият им двубой изобщо. Редица експерти пък смятат българина за абсолютен фаворит да продължи напред на Ролан Гарос насред френската столица.

Победителят от тази среща ще се изправи срещу поляка Хуберт Хуркач или канадеца Денис Шаповалов, като техния двубой също бе отложен при резултат 6:3, 7:6(0), 2:1 в полза на първия.

Гръмка сензация на Ролан Гарос: Болезнена загуба натъжи и Григор Димитров (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички