40-годишен рекорд, който НИКОЙ не доближи: Европейското първенство по футбол 2024 е последният шанс за Кристиано Роналдо да го подобри


40-годишен рекорд, който НИКОЙ не доближи: Европейското първенство по футбол 2024 е последният шанс за Кристиано Роналдо да го подобри
Снимка: Gettyimages.com

8785 0

Европейското първенство по футбол 2024 ще е последната континентална надпревара за Кристиано Роналдо с националния отбор на Португалия. Върхът в кариерата на иконата на този спорт с "мореплавателите" несъмнено е спечелената историческа титла през 2016 година.

Това е и последният му шанс да подобри един митичен рекорд на европейски първенства. За целта обаче рекордьорът по попадения за национален тим в историята ще трябва да къса мрежите в Германия доста често.

Рекордът на европейски първенства, който Кристиано Роналдо не може да стигне

Още: Няма я на Евро 2024! Последното ѝ европейско след СРАМ: Могъща сила бе исторически заличена (ВИДЕО)

До момента два пъти CR7 е делял голмайсторския приз на европейски първенства. Първо през 2012 година вкарва три попадения, колкото имат и Фернандо Торес (Испания), Алан Дзагоев, Марио Гомес (Германия), Марио Манджукич (Хърватия) и Марио Балотели (Италия). През 2020 пък вкарва 5, колкото има и Патрик Шик (Чехия).

Тази година се навършват точно 40 лета от митичния рекорд на Мишел Платини. Той извежда Франция до първата европейска титла за страната, като го прави с изумителните девет попадения. За сравнение - пет е котата, която най-близките до този рекорд играчи са стигали в няколко различни издания.

На Евро 1984 Франция е в група A с Белгия, Дания и Югославия. Побеждава с 1:0 "червения динамит", след това с 5:0 "червените дяволи", а балканската страна сломява трудно с 3:2. А Мишел Платини блесва още в групите с общо... седем гола (в това число два пъти хеттрик).

Кристиано Роналдо гони рекорд на Мишел Платини

Срещу Югославия той прави още нещо феноменално - завършва хеттрика си в рамките само на 18 минути, което също е абсолютен рекорд. Впоследствие на полуфиналите Платини драматично вкарва в края на продълженията, за да отстрани Португалия. Във финала пък е победен тимът на Испания, а Мишел Платини отново не пропуска да се разпише.

Още: Оранжевото дори не присъства в знамето на Нидерландия, но екипите им са изцяло в този цвят - защо?

Това е пореден рекорд, в който Роналдо се цели, след като е играчът с най-много голове на европейски първенства - 14, както и единственият футболист, разписвал се поне веднъж в пет различни издания на континенталната надпревара. Дали обаче ще успее да го стори за шести път? Скоро ще научим отговора. Подгответе се за Европейското първенство по футбл 2024 - пълна ТВ програма - кога и къде да гледаме всеки мач на Евро 2024 - от откриващия до финала.

Роналдо, изненада от дебютанта и нова ера треньори - едни от големите въпросителни преди Европейското първенство по футбол

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички