Без да блести и с едва 1 точен удар: Автогол прати Франция на 1/4-финал, Белгия се сбогува с Европейското по футбол (ВИДЕО)


Без да блести и с едва 1 точен удар: Автогол прати Франция на 1/4-финал, Белгия се сбогува с Европейското по футбол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5637 0

Франция е третият 1/4-финалист на Европейското първенство по футбол. "Петлите" победиха Белгия с минималното 1:0, като успехът дойде в 85' след автогол на Ян Вертонген.

Изстрел на резервата Коло Муани се отклони именно в белгийския страж и донесе класирането на френския тим, който ще срещне победителя от другия осминафинал, който ще се състои днес - Португалия срещу Словения.

Със сигурност не може да се каже, че селекцията на Дидие Дешан впечатли и в днешния двубой, като и отсреща не се видя особено качество. Головите положения не бяха много, като Франция имаше над 15 удара, но само 1 точен.

За 70 минути "петлите" имаха 3 жълти картона, което бе повече от точните им удари. До този момент Франция има три гола на Евро 2024 - 2 автогола и 1 от дузпа на Килиан Мбапе срещу Полша. Общо Франция се е възползвала от 5 автогола на европейски - повече от всеки друг тим в историята.

Звездата на белгийския тим Кевин де Бройне също изигра слаб двубой, като имаше едва един опасен изстрел и една създадена възможност. Освен това загуби 5 от 6 дуела и загуби притежанието на топката 10 пъти. Това е вторият пореден голям турнир, на който Белгия се проваля да се класира на 1/4-финал, въпреки че очакванията бяха големи. Франция пък последно стигна тази фаза през 2016 година, когато стана и вицешампион.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В началните 15 минути темпото на игра бе сравнително спокойно, като постепенно "петлите" наложиха контрол върху случаващото се. Именно отборът на Дидие Дешан държеше повече топката, атакувайки плавно към противниковата врата.

В 10' се стигна до пробив през центъра, като Антоан Гризман нанесе шут от около 20 метра. Той бе точен, но слаб и право в ръцете на Кастеелс. 4 минути след това Мбапе полуви в наказателното поле и стреля силно по диагонала. След рикошет топката излезе в корнер, но реферът отсъди аут. Това ядоса не само Мбапе, но и Чуамени, който си изкара жълт картон заради несдържана реакция.

В 23' бе първата по-добра възможност за "червените дяволи". Кевин де Бройне стреля от фал много силно, като се стигна до рикошет. Топката тупна коварно пред Менян, който с крак спаси вратата си от сигурно попадение. Малко след това белгийците имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Ернандес, но нямаше основания за такава.

В 34' французите организираха бърза атака през центъра, като Кунде центрира страхотно отдясно. Топката отиде в Тюрам, но той с глава пропусна да се разпише.

В следващите минути Франция опита да погледне по-смело в атака, но отново им липсваше завършващият елемент. Първо Чуамени пробва далече изстрел, но неуспешен. А в самия край на полувремето след разиграване топката попадна в Килиан Мбапе. Той преодоля противниковите защитници и намери Чуамени, но ударът му бе много неточен.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

И втората част започна по-активно за възпитаниците на Дидие Дешан. В 49' се стигна до далечен изстрел от Чуамени, като топката рикошира в Кастан и затруднява максимално Кастеля, но той все пак изби в корнер. След това Тюрам стреля с глава, но отново неточно. Малко след това и Гризман, и Мбапе се отчетоха с поредни неточни удари.

В 61' се стигна до отличен извеждащ пас към Караско в наказателното поле на Франция. В последния момент обаче Тео Ернандес направи впечатляващ шпагат, за да предотврати опасността. В 69' дойде поредният далечен изстрел на Чуамени, който бе неточен.

Две минути след това белгийците имаха нелоша възможност. Ромелу Лукаку получи в малкото наказателно поле и стреля много силно по диагонала, но Менян отрази опасността. В 78' Килиан Мбапе успя от трудна позиция да отправи удар от наказателното поле, но над вратата.

В 83' Кевин Де Бройне нанесе много тежък удар към вратата на Майк Менян, който бе заел добра позиция и успя да избие. Само 3 минути по-късно влезлият като резерва за Франция - Коло Муани, се оказа жокерът за тима.

След малко по продължителна атака на "петлите" Нголо Канте отигра към Муани, който стреля от наказателното поле и не остави никакъв панс на белгийския страж. Повторенията показаха, че е имало и рикошет в крака на Вертонген и заради това голът бе записан на негово име.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Франция: Майнян, Кунде, Салиба, Упамекано, Ернандес, Канте, Рабио, Чуамени, Гризман, Тюрам, Мбапе.

Белгия: Кастеелс, Кастан, Фаес, Вертонген, Теате, Караско, Онана, Де Бройне, Доку, Опенда, Лукаку.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Голямата драма бе около Килиан Мбапе, който счупи носа си още в първия мач. Въпреки това успя да играе със специална маска в последния мач от груите срещу Полша и вкара гол. Ще носи именно до края на турнира, като след това ще бъде взето решение кога да се оперира.

Франция и Белгия играха на полуфинал на Световното първенство през 2018 година, а "петлите" надделяха трудно с 1:0, преди да се устремят към титлата в Русия. Двата тима играха полуфинал и през 2021-ва в Лигата на нациите, а тогава "червените дяволи" водеха с 2:0 на полувремето, но в крайна сметка бяха обърнати и загубиха с 2:3.

Любопитното е, че Франция се е изправяла срещу съседката си с поне 36 пъти повече, отколкото срещу всеки друг опонент. Това ще е общо 76-и двубой между тях, като напоследък "петлите" имат много сериозно преимущество.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички